Policija

~ 550

Начелник Риста био је необично озбиљан: Кад Поп и Ставра уђоше, он подиже главу, погледа их, прокашља се, а за тим извуче из фијоке нека акта.

Отворивши акта, он се мало као замисли, а за тим се окрете према Ставри.

„Ти си Ставра Милић>“ — упита он.

„Јесам госн Капетане“. |

„Ти си тужио код ово-среске власти свештеника Михаила Спирића, због покушаја убистваг“ Е

„Јесам госн Капетане“. :

„Добро“ — Ево, ово је та твоја тужба. Али како је лице које си ти оптужио, свештеник, то ја нисам био надлежан да по овој ствари водим истрагу, све дотле, док од највише правне власти, не добијем за то одобрење. Обратио сам се с тога Господину Министру Правде, доставивши му цео предмет за разматрање. Пре два дана Министарство је исти вратило, и ево шта каже. Е

Рекавши ово, начелник узе она акта и поче као бајаги да чита!

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ „Мо 5687 Београд, 12 маја 1908 г.

Начелнику среза п.....

Ово је Министарство примило акта кривице свештеника Михаила Спирића, оптуженог за дело покушаја убиства с предумишљајем, над Ставром Милићем из села 678: Размотривши ова акта, Министарство је овога мишљења: Апсолутно је невероватно и немогуће, да један човек на другога пуца, на кратком одстојању од пет корака, да на истог избаци, шест метака, а да га ни једним не погоди. С тога ово Министарство, -“

НАРЕЂУЈЕ

Да Начелник призове прив. тужиоца Ставру и оптуженог свештеника Ми»аила и да им саопшти следеће:

На истом месту, у селу С....., у сокачету ниже школе, имају стати оба парничара. Тужилац Ставра стаће на исто место, на коме је стајао онда, кад га је свештеник Михаило покушао био убити. Испред њега, а на одстојању од пет корака, има стати оптужени, који ће у присуству једног среског чиновника избацити на Ставру поновно свих шест метака из револвера. 5.

Ако га погоди, рани или убије, онда ће кривица свештеникова по делу убиства или. покушаја, бити ван сваке сумње, у противном пак, сматраће се, да је исти само збијао шалу.