Policija

се поднесе извештај о учињеном. Где се то не буде учинило, узећу на одговорност дотичне старешине. ::

2. И општинске и среске и окружне власти, као и жандармеријске станице, водови и чете имају водити свако за свој рејон спискове и тачну евиденцију одметника, јатака одметничких, бивших осуђеника, условно отпуштених осуђеника, сумњивих лица, стављених под надзор и оних који су војним властима осуђени и по демобилизацији имају казну да издрже.

3. Према онима који се од власти одметну треба одмах примењивати и предузимати све нужне законске мере и непрестано их гонити, не дајући им тако рећи ни ока склопити, докле се не похватају или побију. Треба их на првом месту, у смислу закона о Јавној Безбедности одмах позвати на предају, и ако се у остављеном року не предаду, оглашавати их за хајдуке и предлагати за уцену. |

4, Наредити и водити рачуна нарочито да се лица, за која се сумња да су јатаци, и родбина одметника ставе под полицијски надзор и да се тај надзор и издржава.

5. Окружни начелници морају чешће обилазити срезове, и по коју општину из сваког среза, те да се увери да ли срески Начелник, писари, општинске власти и жандармерија врше своје дужности како треба; да ли предузимају све потребне мере за борбу противу криминалитета; да ли се свуда воде спискови поменути у тач. 2; какви су му чиновници у служби и иначе, какве је ко резултате показао и Т. Д.

То исто има да ради Срески Начелник по општинама, а писари у садањим тешким приликама треба већи део времена да стално проводе по општинама и у народу.

6. Водити рачуна да и жандармеријски официри што више обилазе жандармеријске станице и надзиравају саме жандарме у њиховом раду, водећи рачуна како се жандарми и приватно понашају и владају, да се не одају беспосличењу и каквим породицама што штетно утиче на њихов успех у раду и углед у народу. ~

" 7. У крајевима где се безбедност пореметила, ваља поред жандармерије образовати и сеоске страже од мештана за које тражити пушке од војних власти, па те страже да надзиравају и чиновници и жандармске патроле.

8. И чиновници и жандармеријски официри и станични жандарми ваља да су у сталном додиру са представницима општинских власти, са учитељима и свештеницима и другим виђенијим људима из народа, те да преко њих сазнају за појаве у народу, где се одметници и рђави људи крећу и баве, ко их помаже и крије и т. д. па их за ту сурадњу и ангажују.

9. Родбину одметника која их крије и помаже ваља имати стално на оку и узимати на одговор и дејствовати преко ње,