Policija

— 405 —

| ВЕШТИНА ОТКРИВАЊА ЗЛОЧИНА

(Свршетак) ' НЕ. 4. Техника кривичне истраге

Са прогресом научних вештина развијају се и злочина. дела, која се све више и више усавршавају. Заштита поште-

ног дела људства од злочиначког дела свуда се јавља као дуж- ~

_ ност судских и полицијских установа, чија је морална дужност, не само проналазак виновника злочиних дела, него и спречавање сваких махинација злочинаца, и предухитравање извршења нових злочина. То проналажење криваца и њихових са-' учесника, њихово гоњење и добијање појединости о злочиним делима и њима, отежава се савременим развићем наука и комуникација, које омогућавају брзо прелажење далеких растојања, а тако исто и префињеним вештинама, којима се служе савремени злочинци, нарочито при нападима на туђу својину. Према томе, успешну борбу са савременим злочинцима може водити само она полиција, која је наоружана, у крајњем случају, истим ако не и бољим оружјем најновије технике, и која располаже потребним знањем и искуством. Није нам узалуд писац фантастичког Шјерлока Холмса, који је по професији лекар, Конан Дојл, насликао савременог детектива који води. истраге, без мало, са микроскопом у руци, непрестано рукујући потпуним лабераторијумом физичких прибора и хемијских · средстава, и који ислеђује злочине, по потпуно фантастичком рецепту творца Ш, Холмса, примењујући, како СТОН НИ анализу, тако и медицинску дијагнозу.

Али оваквих идеалних детектива што раде често по замисли ауторовој, тако рећи „ван времена и места“, не може се наћи много, не само код нас, него и на целом земљином шару.

У току истрага многим детективима служе као главно оружје стара средства: брзина, случај и новац. У још много и дуго биће приврженика ових старих средстава, која ће, несумњиво, бити од чувеног значаја у делима истрага.

Ови фактори: случај, брзина и новап имају по некад решавајући карактер и код војске, и није било мало случајева, где су борбе решене помоћу војничке брзине. Исто. тако, познато нам је још из старих историјских уџбеника, да су често битке биле решене, ПЛАТОА ономе смеломе у 19 Ори чин зању