Policija

МО ПАВТ а у у %

Разуме се, и у војном искуству несме се ослонити на сам „случај“ или „срећу“, на материјалну снагу новчаних поткупљивања или на шпијунажу и на систематску примену „војничке брзине“ или на обману противника. Исто тако и основ рада у савременој Увии (10 истрази и проналажењу злочинаца мора бити не „случај“, „брзина“, или пак „новац“, него, и то на првом месту, скуство,“ знање, честитост и рад.

Савремена полиција — та најпотребнија И најпоузданија заштита цивилизованога друштва, и ако већ сазрева тежња да се војска уништи — увек треба и мора да постоји као неопходан кадар наоружане силе. У будућој идеалној држави, војска ће се појавити у суштини полицијске силе, или боље и полицију ће свуда заменити савремена војска. | ЊЕ.

Ето, због тога ми, у основи организације војске и: полиције, на први поглед увиђамо заједничке црте. Није тешко увидети да и непријатељска војска — армија непријатеља општег благостања, која постепено угрожава личну безбедност грађана, свуда бројно расте и усавршава се чудноватом брзином. Цивилизовано друштво мора повести · беспрекидну, систематску борбу, уз припомоћ активне, добро организоване и тактички спремљене силне полиције, а ради заштите од тло и њихових злочиначких намера. !

А у овој борби са злочинцима као иу свакој петој борби, | као и у рату, руководни орган јесте онај најактивнији део полиције, који је специјално, за то припремљен и састављен од најодабранијих, теоријски и технички опробаних у вештини те борбе, чиновника кривично истражне полиције. И када главни штаб називају душом и мозгом војске, онда праведно треба признату да <у руковође истражне или судске полиције исто тако главни штаб у савременој полицији цивилизованих држава. Услед тога свестрана, практична и научно-техничка спрема свију одговорних полицијских установа и органа, имаће првенствено значење у ПАРЕ кадрова дејствителне полиције безбедности. ~