Policija

·: 213

води „рачун о стању унутрашње политике према слици, коју дају дневници и други часописи. 3.) „Информациони реферат“ имаде дужност да стоји у 84 са журналистиком. 4.) „Реферат за новинарске изватке“ води евиденцију свију часописа у земљи, над обвезним примерцима, сакупља материјал, изношен у новинама гледе критике државних органа. 5.) „Научноновинарски реферат“, који има дужност да саставља реферате о развоју народа на сваком пољу живота, реферате о делатности појединих политичара, да израђује вародну и политичку кронику, те библиографију важнијих политичких дела) 6.) „Позоришни реферат“. 7:) „ Реферат за биоскопе“.

Цели дакле задатак овог одељења Министарства Унутрашњих Послова иде у правцу превентивне полиције, са наро_ читом тенденцијом да штити безбедност државе као | такве. „Врховна Команда Државне Полиције“ под управом „Главног Команданта“ врши надзор над свим полицијским органима како у погледу њихове организације, тако и администрације, извежбања, опскрбе и допуњивања. Према овим задатцима устројени су у команди нарочити одсеци, као административни, господарствени, школски; напокон регестрационо- кривични.

Овај задњи одсек је „де Тасто“ централни криминални биро за целу Пољску. У њему се концентришу и све НИТИ, које имаду водити, да се кривци злочина чим пре и сигурније могу пронаћи и казнити. Он је и школа за све оне функционере државне полиције, Кор су се посветили специјално. криминалогији. Према тому задатку делокруг и дужности овог одсека су врло широке. Њему спада у дужност у првом реду инвитилација свију злочинаца и других по друштво опасних особа: у ту сврху сакупља он, регистрира и класифицира дактилоскопне карте, фотографске снимке и. _рукадисе злочинаца. Води главни регистар свију кажњених особа и тражених по грађанским и војничким судовима, те политичким властима; ВОДИ картотеку кривичних дела према обележјима кривичног дела, особама криваца, месту и времену, где је било извршено кри-. вично дело. Редигира он полицијски лист, нагони лист, Те шаље сигурносним властима "тералице.

Специјални пододсек суделује у истрагама помоћу фото-