Policija

— 387 —

част нашој жандармерији и као пример најсавеснијег вршења дужности њених органа. · г ; # #

Наша жандармерија установљена је пре шест деценија (једновремено са Управом Града Београда 1860 год.), и за све време до данас показала се као врло корисна и неопходно потребна установа. Поред неколико, важнијих измена, које је за ово време претрпила у погледу своје организације, развића и усавршавања, она је прошле год. тако рећи из основа реорганизована према новим приликама и потребама Краљевства.

Уредбом о формацији, опреми, надлежностима, дужностима и настави жандармерије од 26 фебруара 1919 год. унифицирана је жандармерија на целој нашој територији, и створено шест жандармеријских бригада: у Београду, Загребу, Сарајеву, Љубљани, Сплиту и Скопљу, које стоје под Командом Целокупне Жандармерије, чије је седиште у престоници.

Поред овога, новом уредбом установљени су курсеви и школе за професионалну обуку жандарма, подофицира и офи-_ цира, који: су ове године већ отпочели рад. Захваљујући овим курсевима и школама, ми ћемо у најкраћем времену доћи до потпуно спремног жандармеријског кадра, који ће своју службу вршити са још.већим успехом, и служити као сигурна заштита _ друштва и појединаца од свих противправних напада,

Остала је да се реши још једна, али по наше жандарме најважнија ствар: побољшање њиховог материјалног стања и осигурање будућности, како њихове тако и њихових породица, скромним пенсијама, које њихове колеге у свакој иоле уређенијој држави већ одавно имају.

И интерес службе и правичност захтевзју да ова ствар буде што пре решена. Искрено желимо да наши жандарми дочекају идућу славу и са већим платама и са осигураннм псн-

сијама. ' Уредништво,

ПЛАЋАЊЕ ДУЖНЕ ЗАКУПНИНЕ од 12 јула 1914 до 1 маја 1919 године

По привременом закону о ликвидацији мораторног стања од априла ове године регулисано је питање односно закупнина > 55 1»