Policija

| Па 415 —

у томе сву награду, што ће моћи у овом својству јавно носити оружје, са којим се овај, да се изразим тако, рађа, живи и умире.

По самом називу, дакле, човек би мислио да има посла са "каквим полицијским агентом-детективом, док међутим то није случај, већ на против, повереник какав се на Косову, па ваљда

и у Метохији да видети, значи Арнаутин наоружан и органи- |;

зован ради гањања арнаутских качака-одметника од власти, односно убица, разбојника и војних бегунаца.

_ Повереници у служби наше полиције равњају се у неку руку партизанском четама под Бугарима у колико се на њих треба ослонити као на грађане-мештане. Док је свака партизанска рота, коју су већином сачињавали мештани, имала за задатак трагање, — гоњење па и истребљење национално високо образованих српских синова и противу ових водила огорчену | борбу ради. угушивања "сваког антидржавног покрета, дотле су ' повереници, као познаваоци качачких збегова, њиховог начина. живота, језика и кретања у опште, као и њихових јатака и њих самих једно помоћно особље нашој жандармерији у распо_знавању качака од којих неки допиру још из турског доба и самим тим су постали страх и трепет мирном становништву.

Повереник је биран из редова људи од пушке и познаваоца качака — он често пута води собом своју дружину коју по овлашћењу полиције сам бира из редова младића њему верних ги поузданих до самопрегорења. И

Ови су повереници у многим раја ванила нашој новој и са овдашњим приликама, месним обичајима језиком и наравима | злочинаца још неуповнатој жандармерији од неоцење користи. Као што је туристу — путнику потребан чичерон — путовођа, тако је и још већма жандарму потребан повереник који ће га одвести, пробијајући се кроз сцилу и харивду на легло разбојничко, које је жандарм добио у задатак да разјури и уништи а да сам избегне сваку заседу која га вреба иза сваког крша.

Дакле повереник корисно употребљен, има шанса на успех да помоћу жандарма или чисто своје дружине дође глави многом, качаку па ма где се овај крио, под условом да се у 9ва! посао свесрдно заложи и искрено му послужи.

. Ови су повереници, или да се боље изразим добровољци — жандарми, такође стварно потребни нашим људима највише због познавања прилика и језика, као и. "топографског положаја.

,