Policija

== 417 —

жандармерије и поправи квалитет исте У духу прилика, језика, упознавања људи и теренских тешкоћа, у којима овај има да се бори чувајући мртву стражу.

Овде треба објаснити још и следећу околност: 7

У овом случају општински пандури, рекрутовани од истог елемента од којег и повереници, нису показали ни изблиза онај успех, који су повереници показали. Ако ме читалац упита зашто, кад је штоф исти, да успех није исти или бар задовољавајући, могао бих са много вероватноће да је то пука истина, изјавити само толико, да је ово због тога, што је поверетик у многим случајевима и сам некад био качак, или је школу учио код наших комитских вођа, или најзад што се овај заклања иза више власти и зато, неплашећи се освете, показује много бољи успех, док ово није случај са општинским пандуром, који се врбује из сиротињске класе и кога интересује једино његова злехуда плата.

Повереници, за разлику од качака, снабдевени су објавама — књижицама на којима је поред личног описа утиснута и њихова слика жигосана с једног краја званичним печатом надлежне среске или окружне власти, те да не би било злоупотребе.

У ову књигу поверенику се уписују све заслуге које учини полицијској власти у интересу јавне безбедности,

Организованих повереника има само у оном крају где се за то осећа потреба због качака и економију жандармеријске снаге,

Наказећи да је установа повереника била врло опортуна за прилике у којима смо се налазили одмах пб повратку у отаџбину, слободан сам нагласити да би је требало укинути чим се за то буде створила могућност допуном како у погледу квантитета тако и у погледу квалитета ефектива у овим крајевима распоређене жандармерије. |

И ако се клин клином истеру е ипак налазим да, с погледом на ауторитет и престиж коју власт треба неподељено да ужива, као и на спокојство мирног грађанства, ове дружине треба отпустити одмах по коначно свршеном задатку баш зато што се код простог и неписменог народа ствара уверење о некој свемоћи повереника, што ови често пута могу искористити на штету угледа и интереса наше државе.

у ; А. Ј. Здравковић, начелник округа косовског ·

естетике ле зеље стешезн.

„Полиција“ ; па