Policija

== #10.

одведе лопова у кварт, па да се тамо овај и претреса и саслушава. Ви сте видели шта се ради код трамвајских станица, нарочито недељом за Топчидер, приликом причешћа и целивања по црквама, или најзад свуда где се свет скупља, Свет, и ако свесган да не може сваки бити први, ипак се гура и омета поредак.

У другом свету, публика, и без полиције, сама прави поредак, улази у ред, јер је свесна да се само на тај начин може најбрже доћи до циља. Слушао сам појединце, који се, при великим уличним свечаностима, буне и протествују што им жандарм не да да стану или иду куда они хоће. Запазио сам у последње време да је поредак на улици, приликом већих парадних или погребних поворки, био доиста примеран, достојан великих престоница. |

И ја-сматрам, да се у строгости полиције, која у тим приликама извршује наредбе ради одржавања реда, а нарочито у послушности публике и њеној увиђавности да тако мора бити, огледа само наша културност, а никако каква пресија или грубост полицијска,

Зато можда париској полицији и није тешко да савлада оне стотине хиљаде гледалаца при великим уличним манифестацијама. Гледао сам кад су раднице из свију магазина и великих помодних радњи у Паризу штрајковале.

Било их је више хиљада и, по осам у реду, ишле су великим булеварима. Жандарми су ишли поред њих. и то ником није изгледало ни смешно, ни необично, ни излишно. Ни Париз ни њена полиција нису се плашили тих машамодица, нити су жандарми дошли да пуцају на њих. Они су само дошли да врше своју дужност и да евентуално спрече да се из једне, можда обичне и невине ствари, не догоди што озбиљније, па ако се не догоди, онда је у толико боље за све. Али тек она је ту. То полиција бди, ДМ.

3%