Policija

на 5

нађен у реци Сени, ради чега Паул одмах оде у; полицију да достави свој доживљај. |

Полиција тој причи није поклањала поверења, нарочито зато што је код умрлог Евжена нађена повећа сума новаца у буђелару. | | Веровало се у самоубиство. и мислило се, да су повреде _ које су се на њему примећивале, постале после смрти услед честог избацивања леша речним струјама на камењар. |

Брат је, међутим, и даље остајао при своме. "Он је потврдио, да су она два лица о којима је гђа Хуерта дала тачне описе — била нико други, до отац и син Дубуше.

Када је још потом прегледао хартије свога брата, нашао "је, да му је брат био са њима у трговачким везама. Нашао је и једно писмо којим је био утврђен заједнички састанак за сутрадан. Константовано је затим, да је фирма Дубуше имала једну квиту Евженову издату на дан његовог нестанка на 50.000 франака, али који новац није нађен код њега.

Сада је тек полиција предузела ствар. Отац и син Дубуше буду притворени, и извршен претрес њихове куће.

Истом приликом је код њих нађено много интересантних · података, на пр. нотес умрлога.

Кривица оба разбојника буде утврђена и они су били осуђени на доживотну робију.

Сада смо начисто, каже Конан Дојл; полиција, би много времена и труда уштедила, да се одмах обратила на неког признатог медијума као што је гђа Хуерта.

Када је она могла ову загонетку да разреши, можда би и многе друге могла тако исто разрешити.

Али — каже он даље — требало би код сваке велике полицијске централе да постоји једна добра врачарица или какав други добар медиум, како би на овај начин прибављени подаци са потребном даскрецијом били употребљени.

Нико није без греха. Оне имају и своје рђаве дане и могу погрешке да чине; због тога не треба и не сме се нико осудити по њиховим исказима, али оне могу бити од неоцењиве користи у показивању трагова, о чему су до сада дале врло много примера. ;

Толико Конан Дојл, за кога се не може рећи, да је претеран и чији је рад кроз много година нарочито јасан и тачан.