Policija

= 460 —

По чл. 7 Уредбе, новоподигнуте зграде, о којима је реч ту чл. 6 тач. 1 и 2 (које су подигнуте или довршене после 19 априла 1919 год.) ослобађају се порезе:

у Београду:

а) за време од 25 година (рачунајући од дана кад је зграда довршена), ако су подигнуте са малим и удобним становима «највише до три собе поред принадлежности), или на празним плацевима у границама варошког реона;

6) за време од 20 год. све новоподигнуте зграде у опште, било за радње или станове, а без обзира на величину станова.

у унутрашњости:

а) за време од 12 год. ако су подигнуте искључиво за «становање, и Е

_ 6) за време од 8 год. ако су подигнуте за индустријске, стрговачке и професионалне радње.

3. Одбори за станове

(О установљењу и задатку ових одбора говори се на два места у Уредби: у чл. 1 и у чл. 19.

По чл. 1 њихов је задатак „да одређују закупну цену становима, назначеним у овој Уредби, као и да интерренишу у случајевима које она додирује“, а по чл. 19, они утврђују закупнину станова по Уредби, и врше надзор над извршењем одредаба о становима. ;

Ова очигледна омашка потекла је отуд што су постојала два, међу собом нешго мало различна пројекта Уредбе, на основу којих је редигован дефинитивни, законски текст, али жако се том приликом није обратила потребна пажња, то су у овај текст унете одредбе о одборима из оба пројекта.

Одбори за станове установљени су по угледу на месне одборе, који су постојали по закону о помоћи невољнима у рату, али са јачим учешћем државних чиновника, и без јерархијске контроле виших одбора. Њихов рад подложан је контроли само једне надзорне власти — Министра за Социјалну Политику — којој се подносе и све жалбе против његовог рада. У Уредби се не вели у коме се року имају подносити ове жалбе, · али се прецизира да су одлуке министрове извршне (чл. 20).

Састав одбора за станове добро је комбинован по унутрашњости земље, али је у Београду прилично компликован, и због тога гломазан за рад. Београдски одбор за станове имаће, међутим, толико посла, да постоји озбиљна бојазан: да ли ће га, бар у почетку свога рада, моћи савладати и са максималним бројем особља.

У надлежност одбора за станове долазе ови послови: