Policija

-- аб —

по престанку Уредбе) има припасти општинама, као прилог за издржавање ратом створене сиротиње (чл. 21).

Општинама има да припадне, по ликвидацији одбора за станове, и сав материјал и сви подаци о станбеним приликама који они буду прикупили (чл. 23).

. МУ. Пазакупи

У циљу спречавања спекулације и подизања закупних цена, чл. 14 Уредбе забрањено је издавање станова и локала за. трговачке, индустријске и професионалне радње у пазакуп. Ово се не може учинити. ни са одобрењем сопственика за време важења Уредбе. Закупац може издати само један део стана, у коме лично станује, а према одредбама чл. 12.

Овом наређењу морају се саобразити сви постојећи (текући) пазакупи: станова и локала, који су закључени до дана обнародовања Уредбе (и предратни, и ратни и после ратг.)

Одредбе Уредбе о некретности закупаца и одређивању закупне цене, важе и за пазакупе. Иузимају се пазакупи локала за индустријске, трговачке и професионалне радње, конституисани после објаве рата, за које важе одредбе грађанског законика и грађанско судског поступка.

У. Монета плаћања закупнине

За време важења Уредбе о становима није допуштено наплаћиваши закупнину у страној монеши од држављања Краљевсшва Срба, Хрвата и Словенаца. Ово наређење важи за. све закупе у опште (па и за оне за трговачке, индустријске и професионалне радње). Већ закључени уговори са обвезом наших држављана да плаћају закупнину у страној монети пмају се саобразити овом наређењу.

Бенефиција овог наређења не важи за стране поданике, и од њих се и даље може наплаћивати закупнина онако, како је погођено или како се погоди. .

Обвезе плаћања закупних цена станова, које гласе на звечеће злато или сребро, имају се измиринвати државним новчаницама или новчаницама Привилеговане Народне Банке у истом износу броја и динара.

Законско средсшво плаћања свих закупних цена јесу државне новчанице, или новчанице ривилеговане Народне Банке (чл. 15).

УТ. Казне:

Уредбом су предвиђене две врсше казни за оне који би се огрешили о њене прописе: једна за сопсшвенике или закупце, а друга за чланове одбора.

По чл. 18 Уредбе сопсшвеници или закупци, који би ва време њеног важења наплаћивали веће закупне цене од оних