Policija

00 + који иде у неком супротном правцу — а не тамо куд он хоће да иде, — одмах пошто је воз већ готов и спреман за полазак из једног купе-а у други улази један железнички службеник и виче:

„Теа пштђег земепи ејрћћ. (или који буде) зое 10 ВшгаПо, Мекеезроп, РаИзбошгећ, Стеаво... и т. д, 5гам5 аћ (еп разЕ земеп...'

Ако случајно варош у коју ти путујеш није споменута, прти своје ствари и излази.

Пошто је воз кренуо долази кондуктер и прегледа билете. Оригинални билет одузме, а у место њега стави ти обично на капу или шешир другу једну билету, која је дугачка од прилике 15 а широка 5 см. Ова је билета у боји, (жута зелена, црвена и т. д.) Чудио сам се и томе, као и. много чему другом, али сам убрзо сазнао за што је то.

Вратимо се за часак к нама и нашим железницама. Ушао а, пр. у Београду путник са картом за Ниш. Пошто му је прегледана карта, он задремао и заспао. Код Раље или негде тамо око Плане, мува га кондукгер и пита „где путујешр,.

Није редак случај да по неки братац и преспава своју излазну станицу и кад се пробуди а он промакао далеко. По неки од страха да му се не деси тај малер, или никако несме ни да засњи, или моли кондуктера и сапутнике, да га на тој и тој станици пробуде.

Десио се преко за владавине благопокојне аустријске управе овај случај:

Пошао Лала из Руме за Митровицу, где је имао сува дан да буде кум на венчању једног там. трговца.

„Госпон кондуктер“ — рече он овоме, кад кондуктер дође _ да визира карте, „молим вас лепо да мепробудите у Митровици“. |

„Но, добро, добро!“ ја вас веч пробудим“.

„Па молим вас госпон кондуктер, пробу' те ме, а ево вам пет фориимата па попите“

„Но, добро, добро!“

„ја сам знате галан иза сна. ја кад заспим н'умем да с пробудим“ — наставља Лала. „Ако ме неко дирг ја псујем и

: Под број 78 иде за Буфало, Мекиспорт, Пицбург, Чикаго и т.д.. Пелази у десет часова и седам минута.