Policija

— 1019 —

јила 1855. г. али га је 1888. г. напустила т. ј. унела у њега неке измене. |

2. Енглеска.

Енглески закони сматрају проституцију као јавно зло, и то се датира још од половине 18 века. Према закону од 1755. год. ако би се сазнало да неко лице држи јавну кућу, два порез. плаћајућа лица имала су право да о томе извести једног констаблера и са њим оду судији и од овога захтевају, да то лице одмах казни. Закон од 1763. г. утврдио је ове казне, а закон 1818. г. овластио је оуегзеег5-е (једна врста општинских часника) да узимају на одговор ова лица. Тће Маотапсу Асе. од 1824. г. ставио је полицији у дужност кажњавање проститутки за неуљудно владање и забранио је неморалну литературу. Тће Скита! Кам Атепдтепе Ас! од 1885. г. предвиђа за лица која држе, управљају или помажу у обдржавању једну јавну кућу, као и за сопственике и закупце зграде који то дозвољавају, казне по кратком поступку, и то први пут са Е 20 новч. казне или затвор до 3 месеца а у поновљеном случају са Е 40 или 4 месеца затвора.

Интересантно је, да је у 1883. г. парламенат са 182 против 110 гласова одбио законски пројекат о принудном лекарском прегледу проститутки. Одбијање није извршено директно, | већ парламенат није хтео одобрити за то потребан кредит. Као што се види, од те се болести (тврдичења за оваке ствари) не болује само код нас.

У провинцијским варошима Енглеске, полиција строго сузбија проституцију. Но у Лондону, и поред најбоље воље и строгоети, полиција је немоћна да сузбије уличне проститутке. Закон који забрањује улично лутање, за њих изгледа не постоји. | Истина је и то, да код њих нема оног слободног позивања па чак и вршења формалне опсаде и јуриша као у Паризу. Лондонски детективи откривају врло често куће где се врше састанци, дежурајући, са енглеском тврдоглавошћу, по неколико читавих ноћи пред кућом, док их не похватају. У том случају казне су врло тешке. Највећу тешкоћу у овом погледу задају полицији лондонски аутомобили, јер се у њима за време вожње проститутке дају људима, несметано од полиције. Наравно да шофери за такву „вожњу“ наплаћују нарочиту таксу.