Policija

= РО =

Те полициске паредбе обухватају оно што има за циљ:

Надзор над механама, кафанама, гостионицама — чл. 41. тач. 6. Зак. о уређ. окр. и срезова.

2. Полицијске власти издаваће такођер наредбе у смотрењу чистоће и удобности у механама. —

5 9. механске уредбе.

5. 4.

Механе и кафане морају имата у употреби стакла за течност која по запремини одговарају:

а. Чл. 12, Закона о мерама од 1.-1-1873. г.:

Стакла, чаше и у опште судови, с којима се у кафанама, пивницама, крчмама и т. д. пиће крчми, не подлежу жигосању, али су продавци дужни на истима означити једном цртом, докле се иста имају напунити, па да мера буде тачна.

Продавци су за тачно означење одговорни и дужни су ва захтевање гостију уверити их о тачном означењу запремине помопу законских мерила, које — они — продавци увек у свом локалу морају на угледу имати.

6. Правила о мерилима и мерењу у јавном саобраћају од 1.-1.-1885. г. МБр. 74. прописују:

Чл. 4. Продавци течности (пића, млека и т. Д.) морају имати у својој продавница по једну гарнитуру жигосаних мерила до литра (чл. 5. и 12, Зак. о мерама).

Осим тога они морају имати прописно подмерена и обеглежена сва стакла и чаше, са којима се у радњи служе (чл. 12. Зак о мерама).

Чл. 5. Строго се забрањује употреба мерила и стакла којих подела није десетична, као што су у, У, Убит.Д.

Пивске чаше и вински сатлуци, морају имати запремину од 0.3 литра (Зак, чл. 11.).

За повреду ових прописа видети: чл. 27. Зак. о мерама у вези чл. 8. Зак. о сузбијању скупоће животних намирница и несависне спекулације од 30.- ХИ -1921, г. Последњи је заменуо први у колико се односи на лажно мерење и смањење оброка животних намирница.

95. Наредба Министра Унутрашњих Дела: од 13 новембра 1919. г. УБр. 7415. у вези са допуном наредбом од 9.-ХИ -1919 г. УБр. 10.414, 0 ограничењу точења алкохолних пића важи п даље.