Policija

аи

„ступање и мењање шока рокова, сем онога предвиђенога у чл. | 13. закона бирачким списковима без обзира на то, што сети "бирачки спискови евентшуалњо по прописима другог каквог закона не налазе у притежању општинских судова. јер у сваком „случају општинским судовима ништпа не стоји на путу да прибаве оверен препис ших спискова и шо било од оне власти ишли установе код које се налазе њихови оригинали, или ако је шо немогућно, онда од свога првостепенота суда "код кога се налази дупликаш ших спискова, пи да по таквом -овереном препису, изврте у законском року потребне исправке и све остале закоком прописане радње; а доцније, када им »буду враћени оригинали сталних спискова да све те исправке зпачно унесу у ше оригиналне бирачке спискове.

Из опште седнице Касац. Суда од 13.-1-1925. г: Бр. 914.

> /

РАСПИСИ МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА.

О саслушавању родитеља због задржавања деце | од школе (У Бр. 6117 од 22-1-1925 г)

Господин Министар Просвете, писмем својим од 13. феОруара тек, год. 0. Н. Бр. 6634. доставио ми је следеће:

Многи школски надзорници извештавају Министарство да ђаци основних школа по селима неуредно походе школе, и да сва настојавања школских власти, да се ђачки родитељи нагнају да децу шаљу у школе остају безуспешна поглавито стога, што општинске власти не указују довољну помоћ школским властима у овим њиховим настојавањима. Законом о народним школама прописане су казне за родитеље који своју децу не шаљу уредно у школу, али сваки такав родитељ мора бити претходно саслушан, што се вршило код општинских власти, а оне то не врше како то школске власти очекују од њих.

Да би се стало на пут великом изостајању сеоске деце год школе, што врло штетно утиче на успешан школски рад, "част ми је умолити Вас, Господине Министре, да изволите на-