Policija

-- 969 —

срески начелник односно поджупан може, без да сачека редовно постављање заменика суспендованом поглавару, наредити, да неизвршену наредбу изврше његови органи и то о трошку одговорног поглавара односно о трошку општине, ако је онај први без иметка. — Од дужности привремено. удаљени поглавар не ужива, док траје то удаљење, читаву своју плату, ако уопште његов поглаварски положај доноси редовну плату, већ највише половину, а најмање трећину те плате. Колики ће део своје плате у свим законским границама он уживати одређује онај орган, који је наредио покретање дисциплинског поступка и нривремено удаљење од дужности. Против његове одлуке у овом питању постоји оно исто правожалбе, које постоји и против одлуке о покретању дисциплинског поступка односно против одлуке о привременом удељењу од дужности, — Бележник, који ужива стан у натури, ако је привремено удаљен од дужности, задржава стан и за време тог удаљења, изузевши оних просторија које служе за званичну употребу. |

5% Дисциплинске казне. — За лакше дисциплинске преступе дисциплинске су казне: укор и глоба. Максимум плате: фиксирао је сам закон и он није исти за поглаваре мадих и великих општина и за поглаваре вароши с уређеним магистратом. За теже дисциплинске преступе и за случај поврата: дисциплинске су казне: глоба и губитак звања. Закон фиксира: максимум и ове глобе, који је нижи за поглаваре малих и великих општина, а виши за поглаваре вароши с уређеним. магистратом. Дисциплински осуђени поглавар сноси и трошкове дисциплинског поступка. — У дисциплинској пресуди: мора бити одређен рок, до кога глоба и трошкови поступка. морају бити исплаћени; затим циљ у ком се глоба има употребити у смислу жупанијског правилника, и најпосле одговорност за евентуалну штету, коју је осуђени поглавар проузроковао. Дисциплинска власт према томе само установљава; одговорност ва учињену штету. За досуђивање накнаде надлежан је редован суд.

69 Дииципллинска власт. — Дисциплинска власт није иста за лакше и за теже дисциплинске преступе, а) Дисциплинске казне за лакше дисциплинске преступе над поглаварима: малих и великих општина изриче срески начелник, а над.