Policija

— 59! —

дисциплински преступ мора се затражити мишљење жупанијског фишкала. Оптужени поглавар може прегледати ово мишљење као и њихов резултат истраге, и у законском року предати «своје приговоре. Јов. Стефановић, доцент Универзитета,

(Свршиће се)

ВОЈВОЂАНСКЕ МУНИЦИПИЈЕ

(свршетак)

Број статута, који важе у муниципалним градовима па и у градовима са уређеним сенатима — још је већи, а то је разумљиво, јер један велики део правних норми, које нормирају варошке прилике, почива у истима, као у најподеснијем начину, да се градови. организују онако, како то одговара друштвеној структури истих и комерцијонално економским циљевима, који су стављени у програме тих градова.

Остала решења муниципија већ немају нормативни карактер и то су већином диспозиције за поједине конкретне случајеве, и то: или решења, која су сама по себи пуноважна и извршна, или, решења, која могу бити извршена тек пошто су на образложену представку одобрена од Министарства Ова потоња решења као што се види јесу под т. зв, административном тутелом. Ова решења може Министар одобрити или ехрге5515 уеђћ5 или прећутно, т.ј. у колико надлежни Министар у року од 40 дана не извести муниципију о ништењу или одобрењу таквог решења, оно је извршно. Ова законска одредба, међутим, не важи за муниципалне статуте. Статутом морају увек изрично бити снабдевени одобрењем одн. визом. Решења муниципије са карактеристиком да су од јавнога значаја обнародују се као и у жупанијски статути, док решења приватнога значаја само се саопштавају заинтересованима.

Миниципије имају као своје органе: одборе и чиновнике. И једни и други многобројни су.

Главни су одбори: а)у жупанији: — жупанијски стални одбор; 6) у муниципалним градовима : — муниципални управни одбори и Градски Сенат.