Policija

== 61 —

Ови правилници прописани су под 12. новембром 1923 г_ али пошто су се у пракси показали непотпуним и у многом погледу нејасним, приступило се изради нових правилника, и ови су најзад објављени у Службеним Новинама од 30 јула ове год. под насловом: а) Правилник о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолким пићем, и 6) Правилник за извршење прописа из ТБр. 62 шаксене тарифе закона о таксама. Први је прописао Мин. Ун. Послова у споразуму са Мин. Финансија, а други Мин. Финансија у споразуму са Мин. Ун. Послова.

ж " ж

У погледу материјалне садржине нови правилници несумњиво су бољи и потпунији од старих, замењених. Ово нарочито важи за Правилник Ман. Ун. Послова, који садржи многе за законодавство Краљевине Србије нове одредбе: о хотелима, пансионима, ресторавима, санаторијумима и т. Д.

У овом погледу, т. ј. у погледу потпуности и савремености њихових одредаба, новим правилвицима нема се шта замерити, али кад је реч о њиховој законској форми — основи. — настаје питање: па ли су све њихове одредбе у сагласности са законом, односно да ли су се њима могли мењати и укидати и они прописи уредбе о механама и њеног додатка, који немају никакве везе са стварима о којима је реч у закону од 25 октобра. Другим речима питање је: да ли су министри, прописујући ове правилнике, остали стриктно у границама. датих им законских овлашћења за њихово прописивање, или су, схватајући ово овлашћење у најширем смислу, отишли даље вего што је требало, мењајући и укидајући и оне законске прописе, ва чију измену и укидање нису били овлашћени“

Да би се могао дати правилан одговор на ово питање морају се претходно испитати и у погледу обима прецизирати законска овлашћења, на којима су поменути правилници базирани. Она су оштампана уз ТБр. 61—63, и гласе:

а) „Како ће се давати и одузимати ова права — (реч је о месним механским и кафанским правима) — и све остале ближе одредбе прописаће Министар Унутрашњих Дела у споразуму са Министром Финансија правилником“. (2 напомена уз ТБр. 61); ~