Policija

= 6167

уредба мења, онд. укида закон, не због тога што би имала исту правну снагу као закон, него с тога што је на то самим законом овлашћена. Закон је сам прописао да ће важити само дотле докле уредбом не буде укинут; он је тако рећи, постао под тим раскидним условом.... у пракси оваква овлашћења замењање закона пушем уредбе дају се само по игузешку, и то азречним начином.“

Овако изрично овлашћење немају ни Мин. У. Д. ни Мин, Ф. за прописивање поменутих правилника.

Јасно је, према изложеном и чл. 94. Усгава, да су министри својим правилницима могли мењати и укидати само оне прописе механске уредбе и њеног додатка, који су у вези са материјом обухваћеном у цитираним законским овлашћењима, али не и оне прописе који са овом материјом немају ничег заједничког.

Чланом 30. правилника Мин Финансија оглашени су, међутим, за неважеће — укинути су — сви прописи уредаба о механама и кафанама (изузев 585 29 и 30 последње уредбе).

Међу укинутим прописима има и таквих, који апсолутно никакве везе немају са стварима у наведеним тарифним бројевима. Такав је на пр. случај са 5 10 механске уредбе, који забрањује наплату механеких дугова у суми већој од 10 гроша чаршијских, а ова одредба данас је много потребнија и кориснија но што је била у времену њеног постанка. Њено укидање, према свему напред изложеном, нема, дакле, ослонца у закону, и с тога она остаје и даље у важности.

Чланом 1 Правилника Мин. Ун. Послова дате су нове дефиниције о механским и кафанским радњама, различите од оних у уредбама о механама и кафанама, а и ово се, по нашем мишљењу, није могло учинити на основу цитираних законских овлашћења, јер је њима овлашћен министар да пропише ближе одредбе о давању и одузимању месних и личних права, а не да мења битни карактер механских и кафанских радњи. Примера ради наводимо одредбу о кафанама (чл. 1 тач. 4. под 6) којом се у кафанама забрањује продаја јела „у облику ручка и вечере“, док 8 1. додатка уредби о механама дефинише кафане као „зграде, где се јавно крчми кафа и свако пиће и јело даје.“ Ово ограничење обима кафанских радњи учињено је у корист ресторана, које се од кафана једино разли-