Policija

— 903 —

запослене око усавршавања управе. Почетком године 1914. предложен је у Пруској владин законски предлог, који је тежио за реформом државне администрације у смислу др: жавне деконцентрације. Почетак рата прекинуо им је започети систематски рад. Почетком г. 1917. била је прускоме министру дг ПОгеу5-и у Берлину поверена задаћа, да изради нацрт о једноставнијој и јефтинијој укупној државној адмистрацији изузев јустину, железнице и руде. Као „Повереник за припрему управне реформе“ министар је Пгеуз у току једне године израдио своје предлоге и предао их јавности. У свом раду успело му је веома добро приказати главне погрешке администрације, те означити средства и путеве, "који би могли за кратко време довести до усавршења управе и тиме осигурати бољи успех државној политици. Огеуз је показао, да темељито познаје административну праксу, те да има оштар критички поглед за сваки појав недостатка у управи, па било то код организације, законодавства или управних органа.

Нарочите институције за усавршавање управе налазимо в у другим државама, које звају шта вреди добра адменистрација за постигнуће државне сврхе.

У чехословачкој републици постављена је законом од 22. децембра 1924. нарочита комисија, која ће извршити ревизију организације целокупне јавне управе и њено целисходно уређење у свима гранама и степенима по једнаким принципима; укинути односно здружити надлештва према месним и стварним приликама, тачно разграничити надлежност појединих ресора, пренети агенде од виших надлештава на нижа, где год је то могућно, спречити ковцентрацијом рада паралелно пословање разних надлештава; упростити те унифицирати управни поступак, издати збирке важних прописа ради олакшања рада административних органа и утврдити у поједивим надлештвима односно установама нормалну потребу сила.

Код нас је реорганизација управе такође у току, з не видимо жељене успехе, јер смо до сада кушали мимоићи такву нарочиту институцију, која би систематски радила на смотреном решавању овог комплицираног и тешког проблема. Што је до данас учињено за реорганизацију управе, не смемо нипошто да презиремо. Општи правци за организацију управе