Policija

— 939 —

линије се налазе у удубљењима које чине увијени олуци цеви а такође и на површинама између њих. Као и горе, и овде је потребно пронаћи у детаљима малих финих линија индентичне карактере који се налазе на свима метковима који су испаљени из истог оруђа.

Један први карактер диокриминатив је дат по броју увијених олука цеви и по њиховом закошењу према оси метка, карактер који је различит између два оруђа различитог типа.

Да би идентификовали оруђе, може се оперисати микроскопом или фотографијом рађеном објективом са дугим цилиндром. Али метода много савршенија и кориснија састоји се у томе, што се цела површина метка развије на овај начин. Један лист штањола дебљине десет дела од милиметра, стави се на подебљи картон и све се то утврди солидно једним металним лењиром, метак који се испитује стављен је тако да његово дно буде уз лењир. Затим се

Сл. 3. — Површине метака развијене на шпањолу. а и 0 се идентификују, с се битно разликује.

стави на метак једна месингана плоча, притискује се јаче и у исто време котрља по штањолу. Том операцијом, и најмањи трагови на метку оштампају се прецизно на штањолу. Ови оштампани отисци на штањолу фотографишу се, увеличају довољно и затим се упоређују једни са другим. (Види слику Бр. 3.)

Када говоримо о овим упоређењима потребно је напо-