Policija

Ро а

равски, освртати и по реформним предлозима некојих наших суседних држава, јер не желимо да би превише диферирали од њих, са којима ћемо да творимо заједницу Средње Европе.

и. Садашње законодавство у нашој држави.

8 2. Србија и Црна Гора. У нашој. држави има ри различите групе сада важећих прописа о колективним лицима за деликте из општег казненог законика, а чешврша група, која важи по интенцији законодавца за читаву државу једнако обухвата деликте почињене штампом. Најшире схваћа појам части србијанско-црногорско право.

„Живановић, најбољи ментор прописа србијанско-црногорске групе, каже у својој монографији „О увреди и клевети“, да треба по овом праву увредом и клеветом сматрати дело, које се састоји у нападу на моралну, правну, друштвену и кредитну част, а друштвена част да обухвата људско достојанство, „културну вредност, полну вредност и позивну вредност, у коју улази и кредитна вреднс“т ([0с. си. стр. 10). Скуп ових вредности онда су част. "ла том гледишту стоји србијански казнени законик од 19. марта 1860. Овим у суштини идентичан је и црногорски казнева законик од 23. фебруара 1906.

По нашем мшљењу га србијанско казнено право незгодно је, да је измен ким : допунским законом од 14. маја 1902 за клевету удешена једна антитеза:' „изношење (проношење) таквих неистинитих дела, која ил: неко лице мрзости или презрењу публике излажу — или кредит другога, било појединца, било друштва или правног лица нарушавају“. Обзиром на ову антитетички засновану алтернативу може се мислити, да код друге спадају у обим круга свих деликтичних објекта: 1) поједина лица, 6) друштва, с) правна лица, код прве пак само: поједина лица. Но, у литератури и у пракси ишло је «се преко ове антитетичке алтернативе на дневни ред (Живановић, 10с. с. стр. 40) и схваћало се, да су обоји случајеви облици клевете. Но, треба да истакнемо, како је немогуће говорити, да има умрло лице кредитну част, и да је управо абсурдно, — 58 мепја уеђо — ако узмемо, да неко правно лице — има и полну част. Ако би било тако, ондагорња дефиниција части као синтеза свих означених вредности неби била без изнимке, за све примере повреде части, тачна.