Policija

— 834 —

Сви остали прописи закона о чувању пољског имања и данас су на снази. Опширније о примени овог закона видети у „Полицији“ за ову год. (стр. 148 и 628).

2. Против одлука о казнама, које срески поглавари изричу над општинским часницима и службеницима на основу чл, 157—162. зак. о општ. жалба се подноси Државном Савету, у смислу чл. 170 и 171. истог зак. За одлукео казнама, донете на основу специјалних закона, у погледу изјављивања жалби вреде прописи тих зекона.

По ТБр. 52. зак. о таксама, жалбе изјављене Државном Савету против решења или рада административних власти подлеже такси од 100 дин. Прва напомена уз овај тар. број односи се само на државне службенике.

3. Бесправно одвођење воде из река, потока, базена, канала и т.п. на штету приватног или јавног интереса кажњава се по 5 395 тач. 13., а кварење канала, базена ит. п. по 8 375 тач. 1. казн. зак. Ако би причињена штета износила више од 200 дин. стајаће, и у једном и у другом случају, кривично дело оштећења ствари преступне природе, кажњиво по 5 289 истог зак.

Право на употребу воде цени се по одредбама закона о водама и њиховој употреби. Ако оно, у даном случају, постоји још из времена турске управе, онда при његовој оцени треба узети у обзир и обичаје из времена у коме је постало.

Приликом расправе грађанских спорова о пречем праву на употребу воде ради наводњавања земље треба имати у виду и 5 361 грађан. зак.

ХН Суду општине планиничке:

1. У свесци за август ове год. објашњено је (стр. 785), да се у свима случајевима оптужења за самовласно заузимање земљишта мора вршити вештачки увиђај на лицу места ради утврђења постојања дела.

9, Тач. 5. 6 338 казн. зак. прећутно је замењена чл. 7. уредбе о начину употребе свих јавних мушева и саобраћаја на њима од 5. августа 1912 год. који гласи:

„Забрањено је на путу остављати или на пут бацати ма какве предмете или ма шта просипати,

Забрањено је пут закрчити, препречити и радити Фве оно што омета лак саобраћај.“