Policijski glasnik

БРОЈ 1. У БЕОГРАДУ, СУВОТА 9. АВГУСТА 1897. ГОДИНА 1. ■^ 1 ^ ^ с1ур с/ур сдо аоо д<50 сск> с/у5 с01 с/ур ооо с/ур оор 0?0 ">у0 '->90 уо сор !до суур с/ур сбо оур с^о у?0 оуз ујо с^о оу5 (јбо уур сгур уу5 с^р уу5 јјбгг^оо ууј цуг обо осо слс ју?р !^уј оу; с/у ПОЛИЦИЈСКИ глдсник

С.О'; /ур УУР СДС УЗО ООО >УР ^ур соо аоо ООО С»0О с /7Р асо ОУД ^У5 ООО УУ5 ОУР оот с /УР јУУО ОСО ООО &У5 0/У1 С/>? ј*77) 0*ОК ОбС аоо УУР -У90 УУР У9Р УУР аоо О90 СДО (УУР с >РО С<У сјро «Х) ОУ> 090 ООО С^ХУУ)

»ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК« излази једаннут недељио. — Претилата се полаже у Београду код Уредништва »Скоиљанска улица број 9.* а у унутрашњости код овлашћених скуиљача или на пошти. — Цеаа је листу на годину 20 динара, на по године 10 динара. За иностранство на годину 80 динара. За писаре нри начелствима, ирактиканте у онште, онштинске писаре оиих општина које су већ претилаћене и за жапдарме, у иола цене, но ови морају непосредно слати нретплату уредништву. Поједини бројеви не продају се. — Рукоииси не враћају се. — Писма само нлаћена примају се. — Огласи примају се по погодби и то, месечно, тромесечно, нолугодишње и годшпње.

ОСО ССО СОО СДО с/ур с/?о с /УР ооо ооо С/?Р ООО с/ур ооо" г/У7> С/УО ОбО с /УР ооо

05 С >УР У9Р УХ) ОбО ООО осс С/УО ОСО С/УР С/УР ооо ооо осо

/1ИСТ УРЕЂУЈЕ ОЛБОР

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ

х/о ооо уу5 ооо осо аоо у?0 ооо узо у9р осо уур соо ооо ООО.ООО уур (ууо оуо (уур

•УУР -/УР СУУ -УУР суут> '/ УР с/ УР ооо с /УР ОООЈ!

Осим криминалне белетристике *), колико је имамо у нреводима и ориђиналима, полицијске књижевности нема у Србији, или и ако је мало и има то је толико знано, да многи људи мисле да и неможе бити какве друге полицијске литературе, осем оне која се находи у Зборницима и расиисима полицијским. То је код нас једна осетна празнима. Чиновника полицијоког, који је учио школу, заппмала је, док је у овој био, историја Грка п Римљана, или други опецијални предмети и предавања, а кад јс ступио веК једном на зсмљиште полицијског чиновника, онда се узалудно очекује од њега друго што, но стара Фамозна изрека: »што не стоји у актима, зборницима и расписима, то и не постоји у свету«. А шта да се рекне за оне чиновнике, којима оскудева школско образовање. Међутим, нипгга се пре и у јачој мерн не сусреће еа прогресом у једној држави, него радња полицијска било у општини било код државиих власти. Напредак корача, време га носи — собом, — без од' . . МИХ. КР. ЂОРЂЕВИЋ морка, и онда: дали је боље, министар унутрашњих дела. ићи упоредо са прогресом или допустити да нас прегази време. Покрећући стручни лист за све иолицијске радње које се врше, како у општими тако и код државних власти, ми смо уверени да ћемо имати много тешкоћа, * Чији је представпик г. Таса Миленковић.

али иас у томе куражи идеја: да овим листом попуњавамо у нашој отаџбини једну осетну празнину, а у исто време да стварамо могућност сваком човеку, а нарочито ономе, у чијим се рукама налази извршење ма какве полицијске радње, — извор из кога ће се моћи уверити, је ли саобразно постојећим законима, уредбама и обичајима, појављени случај у своме делокругу извршио како ваља или не. У место полицијске литературе, која је код нас врло малена, ми се лаћамо тога задатака , да нашим листом замепимо исту у колико се она у онште узев, може новинама заменити. Лична способност и моћ ошптине и државе, огледа се у државној и општинској радњи. Ову државну и опшТинску радњу изводе непосредно, државни и општински службеници. И у колико је један слушбеник општински или државни способнији у своме послу, у толико ће државна или општинска радња бити боља и корисније окончана по друштво, државу иопштину. Читањем нашега листа, сваки ће се службеник било општински или државни, користити у своме позиву, а грађанин опет уверити, како државни и општински службеници треба у појављеном случају да прихвате извесан рад било по грађанској или кривичној части, да га раде и да га окончају. Поред тога задатка, наш ће лист приказивати и похваљивати, а ако треба и похудити, радње појединих органа како општ. тако и државних, без обзира на политичке партије у земљи, и пр^стим