Policijski glasnik

58

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 8

ИЗ СТРАНОГ ОВЕТА. Сат за тајне полицајце. — Пре неколико дана правише у Лондоиу опите са детективним сатом, т. ј. сатом за тајне нолицајце. Ствар се саогоји у томе: у сатној машинерији има сакривен сићушан Фотографски апарат, који се може отворити помоћу нарочитога пера. Чим се перо притисне прстом, одмах искочи наиоље врло малена ФОтограФска комора и сама се одмах иосле тога затвори и падне на своје место. Док је то само било и ФогограФија је готова. На тај начин, кад год хоће детектив да има слику каквога лица, које му се чини сумњиво, оп греба само да извади сат из џепа и да га отвори, као да хоће да види колико је сати. Тако ће у моменту добити слику онога кога је уочио, само ако је згодно окренуо поклопац, да не смета падању зракова иа апарат. При исгштивању те справице, Фотографисано је на тај начин повише људи и то тако јаспо, да нема никакве замерке. Један део берлинских полицајаца има такве сатове. Жене — ЛОПОВИ. — У великоме свету има млого ствари, које могу и нас интересовати. Истина, поједине навике и склоиости, појављују се и у нашем народу, ал оне се уједио јављују и као страст, која се не може никавим рецептом лекарским излечити. Да испричамо један случај, који се пре извеснога времена десио у Бечу. У радњи иомодне трговине М. била је распрОдаја еспапа. Свет се тиска и — пазари. Навала велика. У тој гомили беше и госпођа Матилда, позната »оперска певачица у миру а ... И она се тискала кроз гомилу и гледала шта ће да купи. Што год се пред њу изнело, није јој се допало. Разгледала, преметала па — ништа... Најзад јој иаде око на једну Фину мараму, која је била као прва мода у тој сезони. 11 њу је дуго гледала, пипала и превртала. Најпосле се измаче, п поче гледати по раФовима, не били што нашла за свој укус. Нпко даље није на њу ни пажње обраћао. Ал један м.чад помоћник пе пушташе је из очију. Он јој је сваки покрет нратио. Госпођа »певачица у миру® ириступи опет ономе месту где је махрама лежала и — окрете се у тренутку, те нође излазу. Једва се нробијала Кроз ону гомилу. На вратима је задржа онај млади иомоћник. — Госпођо, ви сте заборавили да илатите ову махраму. — Молнм, какву махраму? ■—■ одговори поносно »певачпца у миру«. — Па ову, што вам је иснод — жакета. И тада млади помоћник дохвати за реске од махраме, које су испод жакета впрпле и извуче је онаку — каква је. Госпођа се збуни. Једва је могла нромуцати : јес, заборавила сам. Шта кошта ? — Сто Франака. Госпођа »певачица у миру" немаше куд, већ~плати' сто Франака, и ако махрама не кошта више од — 15 Франака. Ето, што неће да учини страст за крађом код — лепше наше иоловине.

П 0 Т Е Р А, Цана — Стојана — жена Мијаила Бранковића, општинског писара из Пољане, среза пожаревачког, побегле је 4. ов. мес. железницом нреко Осипаоппце у Београд (а можда и на другу коју страну), са Митом Стевићем из Пољане и однели 600 дин. новца. Цана има до 25 год. мала, ситна, црномањаста. У немачком је оделу" Мити је око 40 година, смеђ, средњег стаса, има нлаву браду, у гуњу и чакширама сукненим, чизме и црни шешир. Има пресечен прст из рата. Нарочито треба пх потражити у каФани код »Топа« или код њене сестре Злате преку пута »Сале мира® или иначе по мехаиама. — Пронађене треба странсарно унутити начелству округа подунавског с позивом на, бр. 2072 или Управи гр. Београда на бр. 2925. Мидош Марковић, из М. Пожаревца. (25 год.) раста средњег, дежмекаст, од одела има на себи тесне чакшире и коиоран од сукна, на глави шубару црну, на ногама опанке и шарене чаране; Милан Лукић, из М. Пожаррвца (29 год.) мањи и тањи од Милоша, одевеп као и Милош; и Миленко Аврамовић, нз Тулежа ср. колубарског, (26 год.) у опаклији од сурог сукна, у ногама од гвожђа рањен, илав, ћосав, висок, сув, у гаћама и кошуљи дугачкој — окривљени за више опасних крађа, ноћу

између 4. и 5. ов. м. нровалили су зид на ансани среза грочанског, оков скинули и побегли. — Пронађене треба под јаком стражом спровести поменутом ср. начелнику с нозивом на бр. 1703, или управи гр. Беогр. на бр. 3087. Андрија Весединовик, из Месараца, ноћу између 23. п 24. т. м, извршио је опасну крађу Мићи Лукићу из Бељипа, а у договору са Тодором и Миливојем Мрђићем из Дрена, ср. тамнавског, па је по извршеној крађи побегао. Андрија има око 23—24 год., раста је средњег, црномањаст, брпја се, у цивилном оделу и онанцима. •— Пронађеног треба стражарпо спровести начелству окр. подунавског с позивпм ,на бр. 1385, или управи града Београда на бр. 3010. Лазар Крстић, скитница из Јагодине, који је био код иследне власти начелства нодунавског под истрагом и у притвору, па се из овога јавио тамош. окр. болници где је на лечењу био, нобегао је ноћу између 31. ир. и 1. ов. мес, На себи однео је од болничких ствари и то: 1 шлафрок, 1 гаће, 1 кошуљу, 1 војничку шајкачу, 1 пар папуча и пола чаршава, све у вредности 28.80 дин. Лазар је омален и у опште плав, чела малог са белегом у -виду 5 пара дин. од никла. Не брија се, али није искључена могућност, да се у цели прикривања и обријао. — То је онај исти Лазар што је у друштву са Ристом Михаиловићем, у притвору управином похарао Мошона Мордохаја просјака, о чему је уз Ристину слику, у иретпрошлом броју »Полпц. Гласи.«, описан догађај. — Пропађеиог треба стражарно упутити начел. окр. подунавског с позивом на бр. 1924. или управи гр. Беогр. на бр. 3154. У 9. или најдаље 10. броју донећемо му и слику. , Дијош Ференц, бивши кочијаш Нацка Јовановића пз Јагодине, извршио је убиство над Драгутином ИриЧанином, момком Нацковим. По извршеном убиству Дијош је побегао. Начелнпк среза беличког, молн све власти, да Дијоша у своме реону потраже, па нађеног њему сгражарно спроведу с иозивом на акт № 1784. нли Управи града Београда, с иозивом на № 3279. Коста Станојдовик, земљоделац из Дрводеље среза јабланичког тешко је повредио свога зета. Јаћима Стапковића тамошњег од које је повреде Јаћим и умро 17. пр. мес. Одмах после смрти Јаћимове, Коста је негде побегао. Он је среди.ег стаса, сувоњав, у лицу црномењаот ; бркова црних; има 25 годпна. Иронађеног Косту треба стражарно упутити начелнику ср. јабланичког, с позивом на № 1157.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Још много њих од наших скупљача нису посда.ш новац за нродато кљиге „Иоднцајац*. Молимо их да то што пре учине, јор ]е н продужени рок за обрачун — прошао. Оно јо нужпо и за то, што се спрема II. део «Полицајца», у коме ћо бити млого с.шка, како оних, којо су у тбку ирошде и ове године у дисту донете, тако исто и ведики број оних, које се у лисгу неће ни донооити. Овај део бићо одштампап у јуду месецу ове године. За то модимо, да нам се обрачун што пре пошаље. Овај — 8 -ми број — обуставиди смо за два места у унутрашњости. Писмом смо известили дотичне скунљаче из којих смо разлога то учинили. Ндући број обуставићемо и другима, који нам дотле ие иошаљу претплату иди бар сиисак нретидатника, уз који да јаве, за које ће се време претплага иокупити и послати. Све оне наше скупљаче, који су посдали сииекове са мањим бројом претплатника но шго им је овај слат од пОчетка године, молимо, да нам претекле бројеве врате. Г. Жил. Тутунџику — Гроцка. Ваш одговор правилан је, ади, доцкан је стигао. Комилете прошлогодишље (( 11олицијског Гдасника 8 посдали смо свима скупљачима, који су нам се до сада одазвали са иретплатом и пошиљком спискова. Ми би ове лепо молили, кад би иам своје прошдогодишње бројеве посдади, јер им они сад вшпе пе требају, а ми би са њима могли да подмиримо нашу потребу.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.