Policijski glasnik

310

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСИИК

ВРОЈ 40

казненог завода бавио се неким својим послом у Београду. Кад је 10, ов. м. изјутра дошао на велику пијацу, опази он у маси света и овога Љубомира и одмах га позна. С места јави жандарму који је био у близини; овај га ухвати и доведе у Управу града Београда. Љубомир је сликан и спроведен казненом заводу у Пожаревац. Слику му износимо и унеКемо је у албум вашарских кесароша. Колико вреди изношење ФОтограФија оваких индивидуа нека послужи и Факт, што је Љубомир за време, проведено у бегству, комотно шетао, па чак неколико пута истуино и кажњаван затвором, под лажним именима. Никоме међутим ни на ум није падало да је то какав одбегли робијаш, Драгутин С. Нешић. — Септембра 4. тек. год. спроведеп је Управи београдског казнеиог завода, на издржање петогодишње робије у окову, на коју је казну осуђен пресудом првостепеног суда за град Београд од 24 августа тек. год. Бр. 16998. Ово му је, у име Бога, трећи пут, како улази у казамате београдске као робијаш. Године 1889. Драгутин је од стране вал>евског првостепеног суда осуђен на 15 годипа робије у окову због убиства Јоке Лаловићке из Ужица. Да је среће он би ову осуду још и данас издржавао, а не би из града изишао још пре 4 год. само за то, да се у њега сада врати са неколико злочина више. Драгутин је сада осуђен због две крађе: једну је извршио Драгутину Ђорићу, колару, а другу Драгутину Јовановићу, овд. калфи коларском. Првоме је, прошле јесени иокрао разне ствари и алате, а другоме је маја месеца тек. год. украо на спавању повчаник са 5 дипара. Истога дана ухваћен је овде у Београду. Сем побројаних осуда, Драгутин је 1884. год. пресудом првостепеног суда за град Београд ћ № 3672. осуђен на две год. робије због опасне крађе, коју је био извршио своме бившем газди пок. Павлу Косоловићу, бив. ковачу. Драгутин је родом из Новог Сада, сада има 47 година, средњег је раста, плав је, просед, добро развијен, по занимању је колар, у Србији живи од 1876. год.

П 0 Т Е Р А. Начелник среза космајског депешом од 17. тек. месеца № 1 1893, јавља: »Јуче на ноћ у овоме срезу убијено је једно непознато лице, које има 36—40 год., смеђа лица, кратких бркова, по темену ћелаво, крезубо, у оделу штоФаном." Код њега је нађена једна овакова забелешка: »Богољубу Стојковићу у Богдановцу један жути бич за поклон." Ако ко ма шта зна о овом лицу нека достави најближој полициској власти, а она опет нека одмах извести начелника среза космајског. 10. овог месеца око 11 сати пре подне, више места званог Бабин Гроб, идући за Равну Гору, пет наоружаних зликоваца напали су Јању Ђор^евика, овчара из В. Плане и отели му : 1 револвер белокорасг, један стари силав и кесу са 6 дин. у сребру и никлу. Од разбојника један је имао турску пушку капаклију, двоица мартинке а код друге двоице какво је било оружје, оштећени није умео казати. Један је имао око 30 год., плав, дугих црвених бркова и мале браде, доста крупан. средњег раста. Други је могао имати 20—25 год., плав, танких бркова и мале браде. Трећи 20 година, ћосав, средњег раста. Четврти 25 година, црномањаст, малих црних бркова, обријан. Пети око 20 година, црномањаст, без браде, бркова врло малих црних, средњег раста. Сви су били у швњерима, на ногама црвене опанке, на главама пешкире. Наређује се потера

за зликовцима. Пронађене треба стражарно спровести начелству округа крушевачког, с позивом на Бр. 16489, или Управи града Београда на Бр. 21384. Софроније Ђор^евић, земљоделац из Медвеђе, среза трстеничког, 14. тек. мца по подне убио је из пушке Милеву, удову Јанићија Монџукића, онд. и побегао. Он има 46—50 година, средњег је стаса, црномањаст, бркова је смеђих, брије се. Иачелник среза трстеничког депешом № 12548, моли све полиц. власти, да СоФронија живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађени СоФроније може се спровести : и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 21966. Христина Цолер, проститутка, родом из Трнене у АустроУгарској, која је била на лечењу у гор.-милановачкој окр. болници, ноћу између 6. и 7. тек. мца, побегла је из болнице и том приликом једној болничарки покрала разне ствари. Лични опис Христинин непозиат је. Наређује се тражење. Пронађену треба стражарно спровести начелству окр. рудничког с позивом на Бр. 10451, или Управи града Београда на Бр. 21930. Мидивоју Миловановику, из Вранове, среза смедеревског, ноћу између 14. и 15. тек. мца, непознати лопови украли су два вола. Оба вола имају по 6 год., средње су величине, један је длаке зелене а други плавкасте. Начелник среза смедеревског депешом Ј\» 14153, моли за тражење крадљивца и покрађе. Крадљивци с покрађом могу се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 21891. Чедомир и Драгомир ЈелиКи, из Д. Добриња, окривљени су код начелства окр. за покушај убиства. Чедомир је раста средњег, косе смеђе, лица плава, очију зелених, има 18. год. Драгомир је раста високог, косе смеђе, у лицу плав, има 23 год. Не зна се где се они сада налазе, па за то начелство окр. ужичког актом № 11488, моли све полициске власти, да их нотраже и њему стражарпо спроведу. Они се могу снровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 21928. Милутин Живковић, из Сикирице, и Живојин Будимировик из Обреновца, лаки јахачи при Управи Државне Ергеле у Љубичеву, побегли су ноћу између 12. и 13. овог месеца. Од одела носе на себи: блузу од браун чоје, ианталоне беле од сегелтуха, цииеле и камашне на ногама и беле жокејске кане. Управпик Државне Ергеле, депешом А'« 2754, моли све полициске власти, да именоване потраже и нађене стражарно њему уиуте. Ухваћени могу се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 21738.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Из овог броја изостала је рубрика «11о.шцијски рочник" због других дугачких ствари, којо писмо хтеди да ирекидамо.

Од неколико дана наши повореиици ирикупљају претплату но Београду. Добри претпдатници одма на прво потраживање подажу новац, али има их и таквих, који оддажу са: «дођите сутра", или «дођите крајем Овог месеца. Некоме се чак чини да је пдатио па вели: ( ( док видим ио рачунима дад сам ја то већ једном идатно 8 , и т. п. Ми их овим нонова молимо, да тако у будуће не чине, но да претпдату одмах на прво потраживаше положе.

г. Антонију Димчићу — ПетковиКу ка®. Крагујевад. Ми смо још ио ирвој вашој жалби обратиди пажљу и увериди се, да вам се дист редовно шаље. Према томе, што ви неуредно лиет примате кривица је или до тамошње поште или до њеног разпосача. Ако се још једпом то догоди, молимо вас јавите нам, да се жалимо г. Мипистру народно привреде.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0У1ИЦ. ЧИН0ВНИКА г. Риста Бадемлић, управник града Београда, вратио ее 15. ов, мес. из иносгранства, гдо је са својом супругом провео двадесет дана на ооуству. 16. је о. м. већ примио своју дужност.

г. Мил. Д. Дешјанин, писар начелства тимочког, верио се 6. ов. м, са г-ђцом Јулком, ћорком г. Басе СгепанЂвића, трг. из Алексинца. Чеетитамо.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ.