Policijski glasnik

224

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 29

ОКРЕЋЕ ОЕ ПАЖЊА. А

1 2 3

1. Ћира — Ћирило — Ћирко — Д. Стојановик, родом из Ужица, има му 38 година, висок, плав, очију граорастих, носа обична покучена, средњих бркова ; говори брзо и крупно ; носи се као и на слици, али често мења и цивилно одело. 2. Иван Ђор^евић звани Иванчик, родом из Татинаца, села више Ужица, има му 35 година, омален, у опште црномањаст. По занату је обућар. 3. Љубомир — Љуба — Вукомановић, родом из Капраца, ср. љубићског, има му 24 године, добро развијен, смеђ, бркова плавих малих. очију зелених. 4. Живојин Јовановић, родом из Крагујевца, има му 23 год., омален, плав, бркова малих жутих, браде ретке, очију жућкастих, оштра погледа, сувоњав, по занату је месар. 5. Мидутин Милошевић, звани Ћора, родом из Крагујевца, 24 године, омален, косе и обрва црних, очију зелених, бркова малих правих, између обрва има белег од посекотине. По занагу обућар. 6. Живојин Ђор^евић, звани Биџа, родом из Крушевца, има му 40 година, омален, црномањаст, проседе косе, обрва великих, очију граорастих, носа великог, пљоснатог, бркова смеђих, великих; заната другог нема, јер је од малена кесарош. Сва шесторица кесароши су и иду од вашара на вашар ; осуђивани су иступно небројено пута а неки од њих и судски због крађа. Општина лазаревачка актом Бр. 1582 иослала нам је ову слику, да је у нашем листу изнесемо, и ми је приказујемо таман у згодно време, кад су вашари у јеку, те да вашарски комесари норед досада изнетих имају у виду и ову шесторицу, без којих није ни један вашар у земљи. Од како је „Полицијски Гласник" отпочео излазити, ни један од њих није ударао на Београд. То су чНнили из простог разлога: да не би овде били иохватани, сликани и у листу изнети. А већ колико изнете слике сметају њиховом „раду," иознато је ив небројено до сада објављених примера. Што су сада и ова шесторица дриказани, заслуга припада г. Миловану Дамњановићу, председнику општине Лазаревачке и народном посланику за срез колубарски, који је све употребио те их је на овогодишњем петчанском вашару похватао и сликао. Тиме је обезбедио од похаре трговце и сељаие, који су вашар посетили, и дао је могућности, да се иа лакши начин и по другим местима то постигне.

4 5 6 Желети је, да се и у осталим местима органи општинских власти угледају на г. Дамњановића.

Т Р А Ж И 0 Е. Никола Цаке Николића, из Теговишта, ср. пољаничког, регрутован је за сталан кадар, али да би избегао војну обвезу отишао је некуд из свог места. Њему је 25 год., стаса средњег, косе и бркова плавих, очију жутих; у горњој вилици нема зуба. Начелство округа врањског, актом Бр. 10.056, моли све полицијске власти, да Николу пронађу и њему стражарно упуте. Исти се може спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 17242. Јанка Радовановића и Косту Величковића, бив. служитеље среза ужичког тражи начелство округа ужичког актом Бр. 7632. Пронађене треба стражарно сировести поменутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 17111. Живка Мошића, келнера родом из Градишта, тражи начелство округа подунавског актом Бр. 10868. Он има 20 год., средњег је раста, црномањаст је. Пронађеног треба стражарио спровести поменутом начел. или Упр. гр. Беогр. на Бр. 17046. Милован Радовановић и Миљко Животић из М. Пожаревца, решењем преког суда за град Београд и округ подунавски од 13 јула тек. год. Бр. 39., стављени су под преки суд и у притвор за дело паљевине. Па како се према извешћу општине Мало Пожаревачке од 14-4-99 г. Бр. 505., оптужени Милован Радовановнћ није могао нронаћи, пошто је из исте пезнано где отишао, то преки суд за град Београд и округ иодунавски на основу § 314. гр. суд. пост. актом од 13 ов. м. Бр. 39, позива Милована, родом из М. Пожаревца, да му на дан двадесет седмог (27) јула т. год. предстане ради суђења., иначе ће суд и без његовог присуства пресуду изрећи у присуству његовог браниоца.

УХВАЂЕН Никола — Марко Вучковић, који је јуна мес. прошле године побегао из притвора Управе гр. Београда, у коме је био због 11 опасних крађа, ухваћен је 9 тек. мес. у Београду. Слику овог носве оиасног крадљивца донећемо у једном од идућих бројева са његовом, у сваком погледу занимљивом биографијом. ЦЈТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.