Policijski glasnik

БРОЈ 4. У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 11. ФЕБРУАРА 1901. ГОДИНА У. С< 00 0?0 СУ?Р С.ОО ООО С.ОО С/?Р ООО соо ооо С.ОО СХУР ООО ООО СУУР ООО С.ОО ОСР с«00 ООО С.ОО ОРО ОРО С/УД ООО ОУО ОјОО Ој ОК ) ОО О С< У5 СОО ООО ОУ5 020 ОЈ СЛ> с <сп> о оо С<70 000 (>30 СУ У> с / уд Обо О ОО Р&»Р С/ 7Р 0<9 0 П0Ј1ИЦИЈСКИ ГЛДСНИК СТР7ЧНИ ЛИСТ 3 А СВЕ ПОЛИЦИЈСКШ РАДЊЕ ОбО 0б>0 ОСС' 0«50 С/90 с /зо С/50 СЛО С/уС ооо 1ЛО осо сло ОбО СЛО »V С/>0 С/СО 05С, ООО ОЛО с/>р ООО 060 С<уО 060 сгго ооо ооо сууа ОУ5 ООО С/УР 0>0 ОУР Р<>с С/9Р ОУО С<У> 050 С//: Об-О 090 ООО соо ОбС »П01ИЦИЈСКИ ГЛАСНИК' 5 излази једанпут недељно. По потреби биће ванредних бројева. Претилата се шаље уредништву у Веограду Краљев трг ж до Унраве града Београда, а у унутрашњооти код овлашћених скуиљача или на пошти. Цена је листу: селима, које улазе у састав општине а која је већ претилаћена, чиновницима, учитељима, званичницима, општинским писарима и осталим званичницима у оиште годишње 12, полугодишње 6 динара. Гостионичарима и механџијама из унутрашњости годишње 16, полугодишње 8 динара. Жандармима годишње 8, полугодшпње 5 динара, ну ови ее ио овој цени могу претплатити само преко својих командира иолицијских односно пограничних одреда. Надлештвима у оиште 20 динара на годину. За иностранство: годишње 24, полугодишње 15 динара. Поједини бројеви »Полицијског Гласника« не продају се. Гукописи не враћају се. 0?0 Р70 сг ?р 090 ОРО 090 с /?р ОУ СОУО Р5-Р О>о ОУ ОУ ОСО (У/. СуУ, ОУ С/Л оос СУУ 0>Т СЛУГ осо ОУ ОО-: 090 ОУГ 090 ооо С>у"^у о?о (ухГоуГ^/уг ОуС оуГото

1*

ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО КРАЉ 1ИЈ1АН први Краљ српски иосле Косова, отац пашсг'"узвишеног Гооиодара и Краља Александра I. преминуо је 29 пр. мес. у 4 сата и 20 минута по нодне у Бечу, а смртни остатци блаженоупокојеног Краља сахрањени су 3 ов. мес. у сриском манастиру Крушедолу — у сремској Фрушкој Гори. Потрешени прераном смрћу Краља Милана, ми се иридружујемо са саучешћем великој жалости нашег Господара и Краља и целог српског народа. Мир пепелу блаженоупокојеног Краља! Нек му је вечан спомеи у српскоме народу!

Нов министар подиције. Указом Његовог Величанства Краља од 5 ов. мес. за министра унутрашњих дела постављен је г. Никола СтеФановић, дотадањи председник Главне Контроле.

КРВНИ ТРАГОБИ (НАСТАВАК) (4) У иогледу одела, рубља, обуће и т. д., најпре Кемо их површно прегледати, да ли су чињени покушаји прања, који, разуме се, увек изгледају сумњиви. Доста пута такви покушаји су чињенп у толико, што је кривац састругао само горњу сасушену кору од крви, после чега остаје још једна и ако врло нејасна мрља. У више прилика чишћење је извршено прилично брижљиво, али опо се ограничило само на оне комаде оде .гф, или њег-ове делове, који одмах падају у очи; ципеле, унутрашњи делови џепова, затворене боје хаљине, на којима се тамне мрље добро не виде и т. д. ггису узимати у обзир. Тако сам ја имао једном нод истрагом једног сељака, који је, као што се видело, своје веома крвљу умрљане хаљине најбрижљивије и најлукавије очистио — али на ципеле био заборавио. Ове су биле на име услед старости, чешћег влажења и невиксовања постале црвено-смеђе, бакарасте, те се тако оне многобројне крвне мрље на извесном одстојању нису могле видети. Њему није падало на ум, да изује ципеле и тачно их осмотри, а гледајући их озго на иодлози једнаке боје он их иије видео, те их је тако оставио.

Ако су рубље, одело и т. д. ирани, пре свега пада у очи баш та околност, да су прани, и први нам је задатак да испитамо за што је то чињено. У таквим случај.евима важна је та околност, да ли је прање вршено хладном или врућом водом. Крв, на име свежа, лако се вади из материја, кад се уиотреби хладна вода. Узмемо ли вруће или вреле воде, крв се упије на дотичној подлози и више ју је мучно испрати. Жене то много боље знају од људи, пошто често морају менструалну крв испирати из рубља. Према томе жене неће ни у другим случајевииа лако пасти у ту грешку, да крвне мрље испирају врелом ћодом, докле ће мушки, мислећи да ће боље урадити, учинити употребу од вреле воде. Крвне мрље, које се на такав начин чисте, готово увек ће се видети, и ако не на оном месту, на ком су биле раније, а оно у околини места на оном делу материје, на коме је крв испрана, у облику обруча. Је ли покушај иснирања хладном водом и иначе вешто извршен, тако да се на дотичном месту одиста ништа не може опазити, тада није искључена могућност, да је вода однела крв у оближње шавове и наборе и да се она ту нахватала. Наравно да је то могућно само онда, ако прање није вршено делимично, тако што је испрана само крвна мрља и њена најближа околина. Али ако су опрати и најближи шавови и пабори, увек ћемо опазити, да је у њима заостало мало крви. Према томе у таквим случајевима не треба прегледати само сумњиво место, већ и ближу околину, дакле ваља брижљиво и тачно испивати све оближње шавове и боре. Слика ! представља леђи, предњи крај једног мушког капута заједно