Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 31

Зигмунда Вијолу, родом из Сендрука у Аустро-Угарској, који је марта месеца тек. године пуштен са осуде, на којој је био због опасне крађе, тражи уирава града Београда актом Број 20101. Зигмунд има 33 године, омален је, дежмекаст, плав, има велике, смеђе бркове, по занимању је обуКар; осуђен је био на две године робије због крађе новаца Ђоки Стојковићу, кафеџији код »Златногшарана«, овдеу Београду. Пронађеног Зигмунда треба стражарно спровести Управи. Како се сазнаје, он је сада раденик лађарски у једној маџарској вароши дуж Дунава заједно са својим другом Јоваиом Раутеком; који је такође био осуђен због истог дела крађе новаца Ђоки СтојковиКу, каФеџији. Опширнијн опис о крађи Зигмундовој и његовој дружини може се наћи у прошлогодишњем 12. броју »Полицијскога Гласника« на страни 96.

П 0 Т Е Р А Непознато лице, издајући се за „Тодора Јовановића иа Вел. Моштанице" дотерало је 30 пр. месеца два вола у Смедерево и продало их Динку Наумовићу, месару там. Ну када му је овај затражио билете од купљених волова, самозвани „Тодор« побегао је, оставив волове. По опису Динковом, то је био средњовечан човек, плав у опште, бркова жутих, у оделу сукненом. Начелство округа смедеревског актом својим Бр. 7583, моли за тражење како овог, по свој прилици продавца, тако и сопственика напуштених волова, о којима сада оно начелство води старање. Акт управе града Београда Бр. 20323. Ноћу^ између 27—28 пр. месеца извршена је крађа ствари Н а У н У И. Јанковићу, трговцу из Алексинца, и том приликом однето му: пар црног, салонског одела, 14 комада белих сервијета са монограмом „В. Ј. <( , 20 пешкира, протканих са свилом, једну црну, свилену женску блузу, 12 мушких кошуља, 6 свилених женских марама, 6 шамија за везивање, једно ново вунено ћебе и неколико метара белих чипки. Начелство округа нишког актом Бр. 12230, моли све полициске власти, да крадљивца са покрађом живо потраже. Акт управе града Београда Бр. 20325. Јевреш Марковић^ звани ^Ћопа", родом из Сибнице. среза космајског, извршио је једну крађу у Београду и побегао у унутрашњост. Он има 40 год., средњег је стаса, округла лица, косе и бркова смеђих. Јеврем је један од најстаријих и најопаснијих крадљиваца. Као такав, он је до сада три пута био осуђиван на робију све због опасних крађа. Што је веома интересантно код овог крадљивца,то је, што се је, у последње време, отпочео привидно занимати прошњом, у ком се циљу прави сакатим, па чак и штаке носи. То само дотле, док не улучи прилику, да што придигне, а тада, у место сакатог просјака, постаје бесни звер, кога би најбржи хртови тешко могли стићи. Управа гр. Београда, која с Јевремом ратује има већ 20 година, позива све полициске власти, да га у својим домашаЈима живо потраже и пронађеног њој сгражарно спроведу.

Марку Читлучанину из Беоца и Петру Кнежевићу из Павнице, среза студеничког, украдена су, ноћу између 20—>21 пр. месеца два вола, који су били на паши у Копаопику. Један од украдених волова длаке је жуте а други беле; оба, тек имају по 10 гоодина и без роваша су. Начелник среза студеничког, актом својим од 30 пр. месеца Бр. 7564, моли за тражење крадљиваца и покрађе. Акт управе града Београда Бр. 20300. Светозар Живковић, земљоделац из М. Сугубине, среза расинског, решењем крушевачког првостепеног суда од 1 тек. месеца Бр. 13807, стављен је под поротни суд и у пригвор због опасне крађе. Он је у бегству, па с тога поменути суд моли све полициске власти, да га у својим домашајима жнво потраже, на пронађеног њему стражарно спроведу. Он има 26 година, омален је, плав, ћосав, у горњој вилициима два зубаједан преко другога. Акт управе града Веограда Бр. 20573.

СКРЕЂЕ 0Е ПАЖЊА Личности, бив. осуђеници чија имена овде износимо, осуђени су судским пресудама на издржање полициског надзора, ну како се не зна, где се они сада налазе, — то управа града Београда позива све полициске власти, да их у својим домашајима потраже, па пронађене подвргну издржању надзора. Те личности ове су : Божидар Милојевић, месар. раденик родом из Паланке подлежи надзору до 23-УП-1902 год. Велимир Ђорђевић, б. иракт. родом из Пожаревца подлежи надзору до 14-1V"-1903 год. Живко Игњатовић, скитн. родом из Пећи (Ст. Србија), подлежи надзору до 22-11-1902 год. Живко Николић, скитн. родом из Аранђеловца подлежи надзору до 23-УП-1902 год. Лазар Ђурђевић, скитн. родом из Веограда подлежи надзору до 22-11-1904 год. Михаило Илић, б. пиљар родом из Београда подлежи надзору до З-П-1902 год. Милосав Петровић, скитн. родом из Крагујевца полежи надзору до 7-Х-1901 год. Мирослав Стојановић, скитница родом из Д. Милановца иодлежи надзору до 27-1Х-1901 год. Радисав Марковић, скитница родом из Аустро-угарске подлежи надзору до 22-11-1901 год. Тома Илић, раденик из Новог села (окр. нишки) подлежи надзору до 10-11-1902 год. Тихомир Николић б. каФеџ. родом из Београда подлежи надзору до 1-111-1902 год. Тодор — Тојка Глигоријевић, скитница из Београда подлежи надзору до 5-У-1904 год. Светозар Јовичић б. раденик из Београда подлежи надзору до 10-111-1902 год. Петар Радојичић, б. раденик родом из Београда подлежи надзору до 5-\'111-1902 год. Јоксим Минић, зидар-раденик из Крагујевца подлежи надзору до 9-У1-1902 год. Живота Николић, б." раденик из Аранђеловца подлежи надзору до 23-УИ-1902 год. . « » ♦ ♦—• УХВАЂЕН Јован Јовановић, звани „Туре^ родом из Београда и Еарло Кеплер, родом из Парабућа у Бачкој, чије смо потернице изнели у прошлом броју, ухваћени су по истима и спроведени коме треба. Терлинден. — У бр. 19. нашега листа донели смо распис и слику банкара Терлиндена, који је проневерио и ФалсиФиковао преко осам милиона марака акција разне вредности па онда побегао. Он је сад ухваћен у Милвоке-у у Сједињеним Државама Северне Америке. Код њега је нађено за сада само 25000 динара, које је Немачка преко свога посланства узабранила. Терлинден ће бити спроведен за Немачку, где ће му судови да суде. О начину како је ухваћен из Њу-Јорка телеграфишу страним листовима следеће: — Пре неколико дана дошао је у мењачку радњу у Милвоке-у један Немац, који је тражио, да промени двадесет немачких златника. Сопственик радње, на несрећу његову, био је такође Немац и као такав, немачки почасни консуларии агент у Милвоке-у, Мориц Беумбах, који је већ имао у рукама потерницу Терлинденову, те упоредивши је, позна га с места. Терлинден се није много опирао и признао је своја дела, те ће немачкој влади бити олакшана његова екстрадиција. Ово је већ други случај у скоро да су ФалсиФикатори и лопови одмах у Америци ухваћени — прво пештански поштански деФрауданг Фалкај, па онда Терлинден. За лопове Америка није више сигурна.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ. - ТЕЛЕФОН БР- 296.