Policijski glasnik

332

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 42

влака, 1 кожух без рукава, 2 нова кишобрана, 1 нова плехана Фуруна, 1 биоаге нове, 2 туцета нових плеханих виљушака, 1 нов женснси жакет црни и 1 0 комада дугмета камених белих. Сопотвенике предљих отвари позива иолиц. влаот ореза темнићоког, да јој оо што пре јаве, ради познава ствари и подизаља тузкбе. Са овим треба похитати јер оу 17 лица по овоме делу у нрптвору". Бр. 94 9 8. Из канцеларије начелника среза темнићског, 20. Октобра 1901 године.

П 0 Т Е Р Е Владимир Старчевић, бив. каплар царинске страже у Велико-оелокој караули, извршио је криминално дело, па знајући да је противу њега поведена кривична истрага, побегао је. Владпмир је високог раота, има му 27 година крупан и јако развијен, у лицу црномањасг, погледа оштрог : гласа крупног, усана дебелих а носа пшроког; има мале црне бркове, браду по неки иут брија. Зна пекарски занат; нисмен је. Начелник среза врачарског актом Вр. 10.012, моли све полицијске власти да Владимира у своме кругу потраже и нађена њему стражарпо спроведу с позивом на горњи број акта. Станку Радојковићу, земљодедцу из Јашева среза посавског, округа ваљевског, украдена су 17. тек. месеца два коња, од којих је један длаке доратасте, а други зелене. Нрви има 14, а други 6 година. Начелник срески из Обреновца допешом Вр. 8754, моли за тражење крадљиваца и покрађе. Акт управе града Београда Бр. 2 8309. НоЈ.у, између 10. и 11 тек. месеца украђен је један кољ Милисаву Катићу, из села Рогаче, среза космајског. Украђени коњ био је длаке кулашасто-затворене са црном пругом преко леђа и жигом «1'", Висок је 143 см. а стар 10 год. Начолство беградско актом Бр. 7177 моли за тражеље крадљивца и иокрађе. Акт управе гр. Београда Бр. 28.613. Милош Димитријеви!,, калФа опанчарски, решсњем начелсгва округа рудничког стављен је под кривичну истрагу и у притвор због опасне крађе. Он има 19 год., омален је, смеђ, сувољав. Поменуто начедство депегаом Бр. 1415 моли за тражење овога крадљивца, који се, у случају ироналаска, може спровести и управи града Београда с позивом на акт Бр. 28.4 77. Влајко Мити1, — < ( Шарлоти1,", келпер по занимаљу, родом из Алексинца који је у иоследње време радио у пожар.евцу, извршио је 1 1. тек. месеца једну превару у Београду и побегао у унутрашњост. Ио сазнању, он се сада налази у Крушевцу или Књажевцу, а није искључена могућноот да буде и у месту рођења. Влајко има 3 6 год., средњег је раста, нлав, ћелав, нос му је прћаст и на. гребеиу мало преломљен. Кварт варошки управе града Београда актом својим Бр. 10934, молисве подициске власти, да ову варалицу у својим домашајима живо потраже, и у случају проналаска њему

стражарно сироведу. Акт управе града Београда Бр. 28857. Војин Јовановик тежак из Сгупчевића ореза ариљског, окривљен је за опасну крађу. Он је стар 23 године оредње величине, пун плав, очи плаве, бркова плави мали, брија се, ноо правилан, коса плава, пема други знакова. Како је Војин џре 20 дана отишао од своје куће незнано куд без пасоша, ради тражеља рада или какке државне службе, начелник среза аритског, моли све полицијоке власти, да га живо потраже и у случају проналаска стражарно га спроведу, с позивом на његов акт под Бр. 92 65.

Т Р А Ж И С Е Тихомира, сина Андре Белића из Забрежја, ореза посавоког, округа ваљевског, који је одбегао од своје куће 15. тек. месеца, тражи срески начелник из Обреновца депешом Бр. 8650. Одбегли Тихомир има 13 год., гглав је. очију црних, у оделу је сукненом. Пронађеног треба спровести поменутом среском начелнику, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 28 1 39. ТЈор^а Милосављевића, земљоделца из села Шалудовца , ореза параћинског, кога је нестало 4. тек. месеца, и за кога се, с раздогом верује : да се помешао с неким разбојницима, тражи начелник поменутог среза депешом Број 17.790. Ђорђе има 46 год., средњег је стаса, мало је погрбљен, има жуте очи, широка уста и дебело усне. Пронађеног треба спровести среском начелнику, или управи града Београда о позивом на акт Бр. 28.531. Михајла, сина Јована Милошевића из Рашке, који је пре 3 год. био слуга код Тдме Вујичића, земљоделца из Слатине ; ореза расинског, тражи начелник поменутог среза актом Број 18.022. Михајло има 16 год., средњег је стаса, смеђ. Ко о љему буде ма гата знао молп се, да то достави среском начелнику. Акт управе гр. Београда Бр. 28.620. Лавла, сина Милана Матијеви1.а, земљоделца из села Копљара, среза јасеничког, округа крагујевачког, тражи среска власт актом Број 18.105- Павле има 17 год., средњег јо с/гаса, црномањаст, ћосав, у оделу је од гаајка. Пронађеног треба спровести поменутом среском начелнику, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 28.5 93.

МАЛА КРАДЉИВИЦА II ако је доста млада тек јој је 14 година, иггак је одана свима могућим пороцима, а нарочито крађи. У току носледње 2 године била је преко 30 пута у затвору управе града Београда, махом због крађа. Ну она није само обична крадљивица, она је и варалица, п то аш еечепв. Користећи се својим детиљастим и безазленим изгледом, ова мала крадљивица, која је полицији позната иод именом „Драга Рајић"

или још боље „Мала Драга" увлачи се као служавка у поједине отменије куће, у којима доцније необично вешто изводи своје операције. Првих дана необично је вредна. пажљива и искрена, а то само с тога, да би задобила поверељо својих господара. Када је у тиме успела, отпочиње крађу омањих отварчица и кусура од новца, за које се обично верује, да су негде затурени. Ако по некад и постоји каква сумња против «Мале Драге," она мора ишчезнути после неколико дана, за које је време ова мала крадљивица врло пажљива. Ну тек гато је ове сумње нестадо,кад ево ти једнога јутра крадљивице гди се враћа кући са пијаца ова уплакана и јеца, као да јој је неко умро. Иитају је за узрок тога, али она у почетку „неможе нигата да каже," но тек доцније, када су је мало утешили, изјављује : да је изгубила банку, коју јој је гоопођа дала за иијац, и моли да јој се иста од пдате одбије на крају месеца. — Сирото дете колико плаче за једну банку обичне су речи, којима госпође у такнм приликама утишавају срџбу г. г. мужева. На неколико дана пооде овакових сцена, мала крадљивица приступа ооудном нападу. Знајући из раније где стоје ове окупоцеиије отвари а и новац, ако га има, она једне ноћи (<врши бербу," а сугра дан је већ на другом крају Београда. Ретки оу покрадени, који би се жалили полиц. власти због извршене им иокрађе, јер би у том случају, поред штете од покрађе, морали још плаћати и глобу због неуииса, по што Драга разним измншљотинама намерно иоти избегава, а главни напад никад не врши пре 15—20 дана. И сада, када ове ретке пишемо, «Мада Драга" је у затвору управином, опег због крађе.

Да би се једном с њом пречистили рачуни, као и да би престоничком грађанотву скренули пажњу на ову крадљивицу, износимо јој олику и молимо сваког оног ко о њој буде шта знао, да то достави кривичном одељку управе града Београда.

Садржај : I. Службени део . 1) Указн ; 2) Расписи. II. Стручни и научнидео: 1) Кретање казними дела у престоници, од Д. Г Б. Алимпића; 2) Жена под истрагом ; 3) Пред Гиљотином, од Ивана Тургењева. III. Поучно забавни део : 1) Код толико жена па без и једне, из бележака М. Горона шеФа париске полиције безбедиости преводи Д. Г. Ш. IV. Поуке и обавештсња. V. Службене објаве: 1) Потере ; 2) Тражи се; 3) Мала крадљивица.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОЕОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕ/1ЕФОН БР- 296.