Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 1

2. Миливој, (који је при првом испиту лагао да је Тодор Нејковић из Челипека у Турској) родом из Подупаваца ср. жичког, има му 22 год. висок1 - 68, очију граорастих, косе црне браде мале, на левом образу и више леве обрве има белега од удара; кад говори смеје <зе искези зубе. Он је војни бегунац. Као регрут послат је био пз команде (из Крушевца) у Нишки Пастеров завод на лечење од уједа беснога пса. Ио оздрављењу упућен је у команду, али он у исту није отишао, већ се окитао по вашарима, и продужио овој ранији занат, сеч.ење кеса. Од како је притворен већ је два пут бегао.

Јован Миливој 3. Јован је родом из Брчке у Босни; има му 41 год. плав, очију плавих, бркова плавих, косе црне, обично се брија али кад пусти браду она му је смеђа и радо је шиша округлу. Ма да је већ у зрелим годинама, он се врло радо дружи са малолетним кесаропшма. Тиме хоће у тежим кривичним делима њих да подмете, те да се извршена кривица заклони за њихово малолетотво. Слпкао их је и личноот им описао г. Милорад К. Јовановић, нисар ср. жупског, који је и раније више пута ревносно у овом правцу чинио уолуге нашом листу и полицијокој служби. Н. ДимитријевкЉ.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Николу — Јована Томића, Маринка Раденковића и Стојана Миловановића, скитачке цигане, тражи начелство окр. крушевачког актом својим од 30. децембра пр. год. Бр. 1 3 483, јер по изреченој пресуди крушевачког прв. суда од 23. Марта пр. год. Бр. 6888, а која се на извршењу код начелства ср. трстеничког налази, имају да издрже по две године робије и две године полициског надзора Никола је смеђ 40 година, висок и крупан, браду брије, Михајло је стар 30 год., висок, црномањаст, браде и бркова риђи, Отојан стар 20 година, висок, оувоњав плав, нађене треба спровеоти начелству окр. крушевачког, или управи гр. Београда о позивом на Бр. 3 5730. Спасоја Тајкића млекаџију овд. из Старо Србије тражи кварт Савамалски актом својим 10195. Спасоје још 23 децембра отишао пр. год. незнано где од свог брата Настаса Николића ашчије овд. и није се вратио до данас. Спасоје је стар 37 год., раота средњег, црномањаст, у опште правилан. Нађеног опровеоти унрави гр. Београда о позивом на Бр. 3 5729. Антона Бека, лађарског момка код Косте Гојковића овд. каФ. тражи кварт Савамалски од 29. децембра пр. год. Бр. 1 023 3. Антоп је 6 децембра ежо 6Ч 2 часова у вече изашао из дађе, која јо била привезана уз Савоку обалу, и незнано куда јо отишао, па ое није никако ни вратио. Антон је отар 23 година, раота омаленог, у опште црномањаот, глуво нем, на себи јо однео гаће и кошуљу, нађенога треба спровеоти управи гр. Београда с позивом на Бр. 3 5 7 5 5. Живка ВиЈ.ентијевића, земљоделца из Гараша, тражи начел. окр. крагујевачког актоИ Бр. 20.400. Жпвко је поћу између 19. и 20. Децембра ир. год. неотао, п сумња се да није он убијеп и где прикривен. Жпвко је отар 32—3 3 годиие, раота средњег, црномањаст, сув, у одолу сељачком, иа глави има шубару. Нађеног треба спровести или пачелнику или Управи с позивом на Бр. 3 5.80 4. Мијајла Јанића овд. лебара родом из Кичева, тражи кварт Налилулоки актом Бр. 1 1764. Он је кажњен преоудом истог кварта па 10 дана затвора или 50 дииара новчано, па да би ооујетио ову казну, он је отумарао незнано где. Он јо стар 37 година виоок, добро развијен, бркова с.међих великих. Очију смеђих, образа сувих и округлих, ноо правилан, обрва омеђих. Од одела има на себи: полован зимбки капут, у боји, црн, грао пантадоне, на глави шубару а на ногама ципеде. Нађеног треба спровеоти Управи о позивом на Бр. 178. Вучка Љубеновића земљоделца из Стубла ср. Јабланичког тражи прв. оуд Леоковачки актом Бр. 1 899 8. Вучко је стављен иод оуд и у притвор због више утаја у званичној дужносги, које је извршио као председник општине, оуд га је нуотио у слободу на јемотво, али је он слободу здоупотребио, јер се' није могао до сад пронаћи. Нађенога треба опровеоти прв. суду леоковачком иди Управи гр. Београда с позивом на Бр. 401. Животу сииа Милана 'И. Лукића из Кусатка, који је 5. ов. м. побегао од куће овога

оца одневпш20 динара, тражи његов отац. Живота је отар 17 година, од одела има на себи: гунче и чакшире од сељачког сукна, на ногама опанке а на гдави шубару, раста је средњег, косе црне од оообених знакова нема никаквих. Нађеног треба спровести суду општине кусадачке с позивом на Бр. 19. или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 69 3. Милана Сарића и Дрсенија Милинковића Гуцића из Пилатовића тражи начел. окр. Рудничког актом Бр. 17170, с тога што ое имају узети на кривични испит због крађе стоке и других ствари, но сад им се незна места отановања. Мплап је стар 21 годину, сувоњав коое смеђе од одела ноои памуклију и зубун од црног сукна, беле педенгире. Арсеније је стаса средњег стар 2 0 год. у лицу црномањаст ћосав. Они су оба врло опасни крадљивци. Нађене треба спровести пачелнику окр. Рудничког или Унрави гр. Београда с позивом на Бр. 5 5 5. Драгутина сина Стевана Симоновића продавца ужичких производа, тражи кварт варошки актом Бр. 256., који је пре 3 — 4 дана отумарао незнано куда. Оп је стар 19 год., омален, добро развијен, дица широког, носаобичног, коое црне, обрва црних, уота обичних, на једној ноздрви има белегу од неке ране из детињства, црне мале бркове, на себи од одела имао је црно — иразнично, и грао иберцигер. Кад ое пронађе треба известити Управу града Београда о опзивом на Бр. 8 47.

НА ЗНАЊЕ Г. Владислав — Влајко-—Навловић, овд. трговац чдан Фирме «Анастас- Паваовић," нестао је — изгубио ое 20. децембра пр, год. и за њ ое ништа везна где је и шта је, с њим било. Оп је стар 39 год., средњег је раота, црно•мањаот, пун, угојен, врло мале браде у шиицу, бркова танких средњо дужине, косе кратко шишане, .и врло мало проседе, чела ниског, очију црних и на први поглед чини се да је разрок, али то нијо — од одела имао је па себи : црни зимски канут, плавкасто одоло — анцуг — капут сако, до снаге је имао јегерову кошуљу и гаће, белу кошуљу и гаће оа монограмом «В. Г1.,» чарапо вунене бордо бојо, око врата краватну бордо боје; на глави шешир полуцилиндер пепељаве боје, а на погама обичне безец ципеле. Моло ое вдасти да г. Влајка иотразке и протрагају да ди ће што год о њему сазнати па шта се буде дознало да јаве Управи гр. Београда о позивом на Бр. 3 5 49 6.

П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Читалачкој публици скрећемо пажњу па роман »Запиопици из • мртвог дома® од Федора ДоСтојевског, који од данао почиње излазити у пашем листу. Као што је писац овога романа због иотога постао знаменит у целом образованом свету, тако иото и роман овај спада у ред првих у светокој литератури, због чега је до оада већ проведен на свима језицима.

%■' '

Васа

Садржај 1 I. Стручни и научни део : 1) Неколико напомена, о организацији онштии. вдасти о обзиром на начело с.амоунраве; 2) Калауштво. — II. Поучно забавни део: !)"Г. Тејлор, нолиција сигурнооти и штампа; 2) Записници из мртвог дома. — III. Поуке и обавештења. — Из Полицијског адбума — IV. Службене објаве: — Поруке и одговори уредништва.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16.