Policijski glasnik

СТРАНА 56

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСИИК

БРОЗ 7

проститутској радњи у Доњој Тузди, код некога ((Шандора 0 тамо се вели завадио са неким Рамом Ципурковићем тамош. и у тој свађн уда-

рио је Раму ножем 10—1 1 пута, а за тим, кад је видео да је Рама пао, он је побегао и превезао се код Шапца на месту званом »Црвена Механа."

Овај исти Митар када је због наведенога био сгављен у притвор код среске власти, он је ноћу 27. јануара разбио оков на ирозору апсанском и из истог побегао, али је енергичном потером власти одмах био ухваћен. Њему је 20 год., стаса је средњег, плав, без бркова, главе округле, косе смеђе, очију граорастих, чела малог и патмуреног, од одела има на себи имитирану Јегерову кошуљу, прслук, панталоне од извештале црне материје; на ногама опанке прављене, а на глави један стари мекани филцани шешпр. Како је Митар наведена дела извршио на врло дрзак начин, начелник ср. посавског сумња да оп пије још каква злочиначка дела извршио; па с тога а и да би се његова идентичност утврдила моли полицијске власги и приватна лица да му доставе све што би о њему знали с позивом па његов акт под Бр. 221. У цељи лакшег обавештења доносимо ове две слике његове. Димитрије ИсаковиЦ звани Митан, бивши слуга, родом из Београда, има му 19 година, решењем кварга Палилулског управе града Београда стављен је под кривичну истрагу и у притвор за дело опасне крађе извршене у Београду. С њим су у притвору још четири лица као саучесиици његови. Кварт држи да је Димитрије још какво злочино дело извршио, с тога молн све полицијске власти и прив. лица ако би пито знали, да му то јаво с позивом на његов акт под Бр. 1 668.

0 Г Л А С 11о делу оптужења Спасоја Трајковића, из Туроке, и Мијаила Јовановића, из Бреонице, среза нишког, због извршеног разбојништва и лаке повреде тела, нанете Мијаилу Илићу, каменоресцу из Соко-Бање, власт ово-среска, под 29. пр. м. ]\5 254 1, донела је ово решење:

»Сведоци тужиочеви : Лука и Миленија незнају, да лп су оптужени: Трајко и Мијаило узели какав новац, или какву ствар тужиочеву; а то је битно за појам разбојништва, по § 2 3 7. казненог закона. То, што су окривљени били на лицу меота онда, није основ за дело разбојништва, кад нема других основа, да су оптужени били у намери и предузећу, да разбојништво изврше. Остаје, дакле, дело лаке повреде тела, казнимо по §. 17 3. каз. закона, које се казни на тужбу повређеног, по §. 18 1. каз. закона; а, међу тим, повређени није тужбу снабдео прописном таксом, те се за то тужба, за исто дело, не може узети у поступак. На основу ових разлога и §. 29. тач. 1. и 4. каз. пост. иследна власт среза љубићоког решава: да ее, ао овом иредмету, не отаочиње кривично иолеђење. Решење саоаштити ирив. тужиоцу и даље ио закону иостуиити. На како се прив. тужиоцу Мијаилу незна место становања, то му власт, на основу §. 314. каз. поступка, овим путем саопштава ово решење. № 4016. Из канц. начелника среза љубићског, 23. Фебруара 1902 г. у Прељинн. -• Т Р А Ж И С Е Вогосава Недељковића, отолара из М. Црнуће, кои је пре три месеца отумарао од своје куће, тражи начелник среза пожаревачког актом Бр. 2300. Богосав има 27 год., стаса је средњег, црномањаст, браду брија, у оделу је сукненом, на глави има јагњећу шубару. Ко о њему буде ма шта знао, молиседа о том извесги начелника среза пожаревачког или Управу гр. Београда с позивом на Бр. 5 64 7. ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Чекајући на израду слика лист је закаснио. — Идући број излази у четвртак.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА 11-ознати оа зла и неваљалства Радомир Алавантић, 2 0. Фебруара ове год. зором, преобучен у униформи српског ђенерала, а у намери »да изврши преврат у Србији 8 прешао је из Сремске Митровице у

Неупуштајући се у оиширност описивања догађаја, јер је то дневна штампа већ учинила, — ми само износимо њихове сдике колико да задовољпмо радознадост наших претплатника; стварне пак потребе за изношење њихово нема, јср се налазе у оигурним рукама, одакле им неће испасти за руком да умакну.

Садрасај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део : 1) Просјаштво ; 2) О поправци осуђеника; 3) Телесне и смртне казне. — III. Поучно забавни део: 1) Самоубица; 2) Потказивачи 3) Записници из мртвог дома. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Потере. — Оглас. — Тражи се. — Изјаве и поруке уредншптва. — Из полицијског албума.

наш град Шабац. За извршење тог „епохалног" дела, бедни „ђенерал." Алавантић иронашао је помоћнике у ова четири иеваљалца чије слике доносимо и који се зову: Тура Штрк, Франц Екнер, Паулика Вернер и Ференц Вермотни. Сва четворица су Аустро-угарски грађани и поданици, вере римокатоличке.

А неваљали Алавантић, тај бедни и жалосни „ђенерал" и самозвани диктатор, као што јо већ познато, пао је одма при првом покушају од руке храброг и присебног ерпског официра, г. Танаоија Пиколића, тада капетана а сада мајора, који је оваким радом стекао признање и нашег Краља — Господара и српског Народа.

Паул. Вернер Ференц Вермотни

Фрањо Екнер

Ђура Штрк

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16