Policijski glasnik

СТРАНА 64

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 8

Начелству округа а У нашему народу одавна постоје многи обичајн, које он оа овога сујеверства, још и дан дањи одржава противно правидима наше цркве, а на штету својих сопствених интереса. Међу те обичаје спадају и многа светковања разних дана — светаца — преко године, и ако наша овета православна црква и наши земаљски закони, не заповедају, да ре тих дана светкује и не ради. „Од многих таквих малих светаца, које наш народ, не из дењости, но из простог сујеверства светкује, наводим овде за пример само њих некодико, као што су : 0 Ђурђевски петак", аНикољски петак", «тројички в , ((Петровски® итд. Иди (( Беди четвртак 9 (( водену суботу 8 , »пољобранију 9 , (( св. Јакова сданобитног" , В св. Јакова градобитног,® „св. Пантедију,® в Огњеиу Марију" итд. итд. ,Што је најгоре достављено ми је, да овоме и оваквоме сујеверству иду на руку чак и саме општинске власти, тиме, што сазивају . општинске зборове, те се на њима, противно нашим земаљоким законима, доносе оддуке, да се овај или онај дан — светац — светкује и не ради, усљед чега се тих дана забрањује рад и оним људима, који би хтеди радити своје послове а не светковати их, кад их ни црква не светкује, што је за највећу осуду: (( Ово прекомерно светковање и нерад у времену, када наш народ има у пољу највише посла, када, управо, треба да (( хвата» зкивот за целу годину, од огромне је штете, како по интересе пољопривредника, тако и по иптересе опште. То једно, а друго, та оветковања и нерад, и онда, када не треба то чинити, и нехотице гурају нашег сељака, — пољопривредника — у једну другу, — већу погрешку, а та је, што он у светковању поменутих светаца, пропусти да на време среди своју детину, па је с тога, врдо често принуђен, да многе тежачке послове ради у свету недељу, када се треба Богу молити и од поола одморити. в Да би ово сујеверно празновање многих мањих светаца и разних четвртака, петака и субота, преко године, престадо у народу и тиме наш оељак — пољопривредник — сачувао од многих штета, које га могу усљед благовременог нерада у пољу, постићи, — ја се надазим побуђен, овим наредити Начедству: 1., да са подручним му среским начедницима и свима нолицијским чиновницима у згодним приликама и на сходне начине, одвраћају народ од сујеверотва и сузбијају празновање у горе именоване дане и свеце, у колико ое то може учинити лепим обавештењима, убеђењима и упутима; и 2., да нареди свима општинским судовима у своме подручју, да у будуће не сазивају зборове за решавање о празновању овбг или оног свеца или дана, јер је то противно свима овоземаљским законима; а оне часнике општинских оудова који буду противно овоме наређењу поотупади, да строго кажњава по закону.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Милан ИлиЦ бив. бакадски момак, доцније кочијаш, решењем кварта Падидулског Управе града Београда, притворен је по деду крађе у новцу и стварима извршене 15. ов. м. Анрији Сударићу овд. кочијашу у управи држ. боднице. Милан је изјавио да је родом из села Трмбаса ореза и округа крагујевачког; има му 26 год. Кварт сумња да није још какво казнимо дело учинио, па о тога моли ове подицијске власти и приватна лица, да му доставе све што о њему буду знади, позивом на акт под Бр. 1 565. Франц Золдар — ТанчиЦ по занимању кочијаш, родом из Беле Цркве извршио је у рођеном месту једно убиотво и 13. ов. месеца пребегао је овамо код Градишта. Он има 28 година, оредњег раста, мршавог -лица, косе и бркова плавих, на себи има кочијашко одело и опанке. Господии Миниотар Унутраш. Деда актом својим од 2 5. Фебруара ПБр. 4.5 70 наређује својим полицијским властима да убицу у својим домашајима најживље потраже и о проналаску одма известе Министарство. Акт упр. града Београда 6102. Отанимир ТодоровиЦ родом из Голобока, окр. смедеревског и бив. слуга код Станојла Крунића, механџ. у Костоници, украо је 22. пр. месеца брату свога газде један сребрн сат и 50 динара у новцу, па побегао. Он има 16 год., средњег је раста, црномањаст, у одеду је цивидном, на глави има црну, јагњећу шубару. Начелник среза пожаревачког 'актом Бр. 2.634, моли све полициске вдасти да Станимира у својим домашајима потраже, па у сдучају пронадаска њему отражарно спроведу. Акт управе града Београда Бр. 63 66. Ноћу, између 1. и 2. тек. меоеца непознати лопови отворили су удешеним кључевима стап г. Ристе Обрадовића,"трг. у удици в Пајсијевој в бр. 6 и из овога украли и однели: три иберцигера, од којих је један са монограмом (( Р. 0.," два пара салонског одела, један црни сако капут опет са монограмом (( Р. О." и неколико пари штофаног одела, — све у вредности до 1.000 динара. Кварт теразиски управе града Београда актом својим Бр. 1702, моли за најживље трагање. Пронађене крадљивце и покрађе. Пронађене крадљивце са нокрађом треба под сигуршЛ стражом спровести управи града Београда о позивом на акт Бр. 6.3 4 3. Ноћу између 23. и 24. Фебруара, обијен је ФотограФски Атеље, ФотограФа, у Коларчевој уд. Бр. 2, и из истог украден је један фотограФски апарат с објективом, купљен од Карда Ернеота, у Берлину. Апарат је нов. Моде се све полициске вдаоти, да живо потраже лопова и покрађу, и у случају проналаска да га заједно са покрађом спроведу кварту теразиском с позивом на Бр. 1 754, или управи гр. Београда на Бр. 663 1. Радојко Сретеновнћ, војни бегунац из Михајловца, среза смедеревског, у другатву са Костом Благојевићем, војним бегунцем, из Церовца, ср. јасеничког, извршили оу више опасних крађа. Коста је ухваћен а Радојко у бег-

ству. Он је стар 24 године, црномањаст, раста високо-сувоњав, носа правилног, особених знакова нема. Од одела има на себи гуњ и чакшире оукнене, на гдави војничку шајкачу, на ногама чарапе вунене, до испод колена и опанке. Нађеног треба спровести стражарно начед. ср. крагујевачког с позивом на акт Бр. 2301, или Управи гр. Београда Бр. 64 67. Димитрије Исакови!,, звани Митан, бивши слуга, родом из Београда, има му 19 година, решењем кварта Палилудског управе града Београда стављен је под кривичну истрагу и у притвор за дело опасне крађе извршене у Београду. С њим оу у притвору још четири лица као саучесници његови.

Кварт држи да је Димитрије још какво здочино дело извршио, с тога моли све подицијске вдасти и прив. лица ако би што знали, да му то јаве с позивом на његов акт под Бр. 1 668. .► <■ ТРАШИ С Е Мемеда Асанови^а, турског војног бегунца из Араб-Каира, тражи начед. окр. Смедеревског актом Бр. 1 9 54. Нађеног треба спровести пом. начадству или Управи гр. Београда Бр. 63 67. Стану жену Драгутина Димитријевића, циганина из Доње Мутиице, која је 18. ов. м. побегла од свога мужа, са Рајком Јаширевићем из Каоника ср. моравског окр. нишког, тражи наче.шик ср. параћинског актом № 2892. Одбегда Стана има 20 год. лепушкаота је, у лицу бела, очију граорастих, обрва црних. Стану треба спровести поменутом начеднику Бр. 62 3.

ИСПРАВКА Ногрешком сдагача стављено је у прошлом броју л наставиЛе се (< испод превода г. Алимпића, ,,о поправци ооуђеника", који је у ствари прошдим бројем завршен, што се и но самом смисду може увидети.

Садржај: I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Један погдед на казнено право као на науку; 2) Просјагатво; 3) Тедесне и смртне казне. — III. Поучно забавни део: 1) Самоубица; 2) Атенат; 3) Записници из мртвог дома. — IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: Потере. — Тражи се. — Исправка.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 16