Policijski glasnik

СТРАНА 88

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10 и 11

Андрија Бакић, — надничар, из Београда, 13. ов. м. нре подне око 1 1 / 2 чаоова извршио је прооту крађу ствари и новаца својој газдарици, Госпави М. Стеваповић, са станом у Савској у .1. Бр. 1. Из отворопе Фијоке од ормана у соби у којој је становао, украо је један железнички сахат, са једним капком, без данца, и без икаквих знакова, три кашике од жутог паквона — све у вредности 13 дин., и 3 круне Аустро-Угарске вредности, па но извршеној крађи побегао је. Андрија има 21 годину, стаса је средњег, сувоњав, плав, без браде и бркова; од одела има на себи : сако од црне материје, црни шешир и поцепану обућу. Моле се све полицијске власти, да Андрију живо потраже, и нађеног спроведу, Управи града Београда, с позивом на Бр. 9141. Милан син Димитрија Младенови^а, тежака из Јелашнице, по занимању слуга, има се узети на кривични исиит код ореске власти због дела из §. 145 крив. зак. али је отумарао незнано где. Милан има 19 год., лица је плавог, образа округлих, очију плавих, косе црне, браду и бркова нема, одело носи војничко. Моле се све по.шцијске власти да Милана живо потраже и нађеног спроведу начел. окр. нишког, с позивом на Бр. 3763, или Управи града Београда Бр. 9042. Франц Јосиф, раденпк из Аустро-Угирске, пресудом начелства округа Пошаревачког, од 25.0ктомбра пр. год. КБр. 1416, осуђен је за кријумчарење жигица са 132 динара, или двадесет и два дана затвора. Франц има 17 год. он је отумарао незнано где. Моле се све полициске власти, да Франца живо потраже и нађеног спроведу, начедству округа Пожаревачког, иозивом на Бр. 7218, или Управи града Београда Бр. 9629. Марта МуиКан, из Аустро-Угарске, б. раденица у добранском руднику пресудом начелства округа Пожаревачког од 2 4.октобра пр. год. КБр. 7977/901 и од 25. октобра пр. год, Бр. 7978, због кријумчарења дувана и цигар папира, осуђен је да плати 2 48-10 дин. или са 4 0 дана затвора, иста је отумарала незнано где. Моле се све полициоке власти да Марту живо потраже и нађену спроведу начел. окр. пожаревачког, с позивом на Бр. 7227, 724 1 или Управи града Београда Бр. 9629. Бошко Сави1, тежак из Сомонова, среза косаничког, притвореник ирокупачког суда, који одговара код тог оуда за покушај убиства, побегао је 16. ов. м. из иритвора тог Суда. Он има 25 год. добро развијен, високог раста, црне масти, подшишује бркове, одело сељачко носн. Моле се све полициске власти, да Бошка живо потраже и нађеног спроведу првостепеном Суду прокупачком с позивом на Бр. 3033, или Управи града Београда Бр. 9607 Драгољуб Милојеви}, звани (( Јагодинче, ( ' осуђеник пожаревачког казн. завода, 17. ов. мео. око 5 часова по подне, побегао је из круга истог завода, заједно са Лалком Богдана Миладинови^ем, такође осуђеником. Драгољубу је 24 год., косе, обрва и очију црних, бркова малих, уста умерених, погледа испод обрва. Од одела имао је па себи антерију и чакшире од сукна, на глави шубару и на ногама опанке.

— Лалку је 23 године, стаса малог, добро развијен, косе и обрва црних, носа правилна, уста умерених, бркова врло малих црних; кад говори врска. Од одела имао је на себи: жут кожух са рукавима, чакшире од сукна, шубару црну јагњећу и на ногама опанке. Драгољуб је био осуђен па 4, а Лалко на 5. година затвора. Обојица су преиредени лопови. Драгољубову слику имамо и износимо је а уЈал-

кову немамо. Полицијским и општинским властима издаје се наредба да ове бегунце живо потраже и стражарно спроведу Управи Пожаревачког казненог завода с позивом на Бр 690. (УБр. 9728). Адолф Таубер, агент за продају драгог камења, рођен 1 866. г. у Кракову, Мојсијеве вере, побегао је из Беча 1. марта ове године, пошто је починио преваре и проневере у износу више од 20.000 круна.

Таубер је средњег и витког стаса, нлаве косе и бркова, а узавог лица. У иоследње време носио је загасито одело и врскапут, па глави цилиндер; при читању употребљава цвикер. Сумња се, да се Таубер при бегству служи женским оделом. Према писму, које је за собом оставимо, намеравао је Таубер извршити самоубиство, но није се утврдило, да га је и извршио.

Бечки суд донео је решење о његовом притвору, а за то се скреће пажња свима полицијским власгима на Таубера, јер је могућно, да ће преко Србије покушати бегство на исток. У случају проналаска треба га спровести Управи града Београда, с позивом на Бр. 847 1. КРИМИНШЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 27. Фебруара у Вел. Пчелицама срезу левачком округу моравском, код своје куће обесила се Вукосава жена Милорада Петронијевића, увиђајем и протоколом лекарске секције утврђено је да се Вукосава сама обесила услед дуготрајне и неизлечиве болести „венерије". 9. Марта у вечв Стаменку Милојковићу, из Попчице у округу Иишком у месту званом »Дубрава 8 упаљена је и изгорела појата са колибом. У појати биле су козе, а у колиби Стаменков син Радисав, но овај и козе спашени су од ватре. Кривци непознати, истрага предузета. 10. Марта изјутра нађен је мртав Ранђел Маринковић, тежак из Јаловик-Извора у округу пиротском чињеним увиђајем на лицу места и вршеном секцијом утврђена је сумња да су га убили синови: Милан и Никола ударивши га ушимице будаком по потиљку од чега је лубања разбијена и прсла, а он на месту остао мртав, затим су га. увили у чергу и однели до цркве Јаловик-Изворске, и сишавши на друм баце га у Шанац. Да су синови убице основи су подозрења : што је код њихове куће нађен крвав будак и конопац, а и њихово одело има мрља од крви. Они су притворени. 13. Марта Витомир Стојановић, из Жиљака у округу крушевачком, запалио је забран Андрији Стојановићу незна се зашто. Истрага је наређена, н кривац је у рукама власти. И. Марта у државној шуми „Крчмару, у округу ваљевском, појавио се пожар кога су проузроковали непажњом раденици Маринка Матића, трговца из Ваљева. Но енергичним заузимањем полицијских и општинских власти исти је брзо угушен. Штета износи до 20.000 динара. Са кривцима ће се поступити по закону. И. Марта Милију Качаревића, из Прогорелице, среза жичког, округа чачанског, убио је Владилпр Навловић, из Лопатнице на свом имању. Кривац је у рукама власти. Између И.и 15. Марта, убијен је у својој кући Радован Вукашиновић, из Кротаца, среза драгачевског, округа Чачанског, сумња се да га је убила цасторка због имања. Истрага се води. 12. Марта око 2 часа по подне Илија Будић, из Старчева, среза Млавског, округ-а Пожаревачког, ударио је коцем по глави 'Борђа Радића, слугу из Старчева, од кога је ударца после једног часа умро. Илија је убио Ђорђа зато што је овај пустио свиње у његову ливаду. Кривац је у рукама власти и са њиме ће се поступити по закону.

Садржај: I. Службени део: — II. Стручни и научни део: 1) Познавање и употреба оружја за иследнике; 2) Кретање криминалитета у престоници; 3) Последња реч криминалне антропологије. — III. Поучно забавни део: 1) Близанци ; 2) Крађа и оуд о њој ; 3) Сур шешир; 4) Кроза злочин; 5) Из старе полицијске архиве. — IV. Службене објаве: 1) Тражи се; 2) Потеро; 3) Крмминалне белешке и догађаји у земљи.

ШТАМПА КРАЉ- СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1. БР. 14