Policijski glasnik

СТРАНА 204

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 26

непредвпђене општинске потребе, и то само по решењу општинског одбора. Члан 133. Из општннске касе могу се чинити само они издаци, који су буџетом предвиђени, или, ако је случај претходног члана, рнда по решењу одбора. Издаци, учињенп ио рачунима преко или ван буџета без надлежног одобрења, сматрају се као злоупотреба, и за штету одговарају руковалац касе и наредбодавац солидарно. Члан 134. У осталом за општински буџет важе пропиеи закона о окружним, среским и општноским буџетима. Члан 135. Председник и благајник дужни су на крају сваког трећег месеца поднети општинском одбору састављен општински рачун о приходу и расходу; а опшсински је одбор дужан најдаље у року од 10 дана од пријема прегледати и оверити рачун. Овако прегледане и оверене рачуне општински суд ставља у судници на углед грађаиима од дана прегледа па за 15 дана, п сваки грађании има права ове рачуне ирегледати, и на њих своје примедбе стављати. Члан 136. Председник оппггине с руковаоцем касе на крају рачунске године, а до краја Фебруара у варошким општинама, дужни су све општннске рачуне саставпти и општииском одбору на преглед поднети, који ће их најдаље за 20 дана прегледати. Ако председник и благајник не би у овом року саставпли рачуне, или их не би поднели на преглед одбору, онда ће општински одбор тражити од Главне Конгроле да одреди стручно лице за склоп овпх рачуна о трошку одговорних рачунополагача. Члан 137. Ако би председник и благајник саставили општинске рачуне и иоднели их на иредлог одбору, а овај их не бп у остављеном року прегледао, надзорна ће власт по доставн рачунополагача или којег грађанина урадити шта треба, да овај преглед изврши лице, које Главна Контрола одреди, на трошак одговорних одборника. Члан 138. С рачунима, прегледаним од стране одбора општинског, поступа се по одредбама закона о окружним, среским и општинским буџетима. Нађе ли пак општинскн одбор у рачунима неправилности, он тражи од рачунополагача потребна објашњења, па, ако се и њпма не задовољп, доставља ствар са својим мишљењем државној надзорној власти, која ће их у року од 10 дана послати Главној Контроли. Члан 139. Благајннк је дужан предати новоме рачунополагачу, најдаље за 15 дана од дана наредбе о предаји, рачуне, књиге, новац и све чиме је руковао по три извода, од којих ће један остати у општинској архивп, а по један добити председник и благајник. Члан 140. Сви новчани акти, новчани документи, тапије од онштинског имања, као и новац, морају се чувати у општинској каси. (Свршиће се)

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Станко АјздековиЦ шегрт бравароки из Крагујевца, 13. ов. м. побегао је са заната незнано где. Он има 14 год.. раста средњег, црномањаст, од одела имао је па себи кратак капут н панталоне од материје, прслук црни штоФани, на гдави штоФани шешир, на ногама чарапе и опанке. Моле се све полициске вдасти, да Станка живо потраже и нађеног упуте начелству округа крагујевачког, с позивом на Бр. 1 1184. УБр. 2035 1.

П 0 Т Е Р Е Радован Порубовнћ, привремени поштар, као руковалац поштанског Филијала Београд Дунаво, извршио је утају државног новца у суми од близу 4000 дин., па је 26. маја ове год. напустпо дужност и негде побегао. Радовану је до 28 год., смеђ је, средњег раста, танак, смеђих очију, малих бркова, које нвгује брковезом, брије се. После извршеног бегства, упутио је писмо поштанској управи и у њему изјавио, да ће се удавити, но то но свој прилици није учинио, јер му леш није нађен, него је тиме хтео да заметне траг своме бегству. Моле се све полициске власти, а општинским се препоручује, да Радована живо потраже у свом домашају и у случају проналаска упуте га под стражом Уирави града Београда, с позивом на Бр. 17.85 3.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ

Ноћу између 2. и 3. јуна у међусобној свађи, потукли су се у механи Павла Николића, у Вел. Иванчи, Љубомир и Лазар браћа Тодоровићи, са Милојем Радовпновићем сви из истог села и том приликом Милоју је нанета тешка телесна повреда. По овом деду поведена је кривична истрага и кривци су у притвору и ово решење о притвору оснажено је и од првостепеиог суда окр. београдског. 4. јуна пре подне око 7 сати у јутру потукли су се на ливади због пута службености око кога се води спор, Радојко Милијановић, и Јоксим и Јован браћа Дејановићи, и том приликом Радојку је нанешена тешка телесна повреда, услед чега је 15. јуна наступила смрт. Над лешом је извршена секција, а оба кривца стављена су под редовну кривичну истрагу и у притвор. 11. јун а око 9 сатн у вече, непознати зликовац пуцао је пз пушке на Савету жену Андрије Мидосав.вевића, из Ритопека, среза грочанског, и исту обранио но гдави. Савета је пренета у бодницу грочанску, а за зликовцима се трага.

13. јуна. нађен је у реци Липовачкој у ср. алексиначком један леш новорођеног детета, од кога је било само : глава, врат и лева страна грудног коша, те се секцијом није могло утврдити да ли је дете живо или мртво рођено. Истрагом утврђено је, да је ово дете родила Стојана жена Ђорђа Симића из Липовца, па га у реку бацида, према којој је предузета кривична истрага. 13. и И. јуна ноћу Стеван Томић, из Врчина среза грочанског, разбио је прозор на дућану Васидија Јанковића, из Овсидице, среза нишког, а који у Врчину занат ради, и пошто је у дућан продро, на разбојнички начин са секиром и ножем напао је Василија и његовог стрица Мдадена Илића и брага му од стрица Мидутина Китановића, који с њим заједно раде. Том приликом Стеван је ножем и секиром повредио Василија и Милутина, а ови у одбрани тешко повредили њега, те је пренег у болницу на лечење. 15. јуна Никола Томић, теж. из Сивчине у срезу моравичком, пао са трешње и мртав остао, а Војислав Рељовић, ђак I раз. основне школе миланцанске у истом срезу, утопио се у реку Грабовицу. 16. јуна Петар Кременац, и Радован Радовановић, из Шаторње, округа крагујевачког, убиди су Драгутина Ђурилића, земљоделца онд. Узрок је убиству једна девојка из истог седа. Кривци су у нритвору. 17. јуна у 1 сат по подне Сима Винкић, чобанин из Остружнице, среза посавског, окр. београдског, осекао је сикиром главу Петру Дољанчевићу, чобанину ондашњем. Петар је одмах умро, а Сима побегао незнано где. :Ја Симом се живо трага. Ноћу измдђу П. и 18. јуна непознати зликовци напали су на кућу Милорада Милошевића, из Дворана, среза расинског, који је у притвору код начелника среза расинског ^због убијства злостављади му два малолетна сина и снаху и похарали 5 09 динара у новцу у разној монетн и однеди један револвер, чакшире и једну сукњу. Предузета је жива истрага за проналазак здиковаца. 18. јуна Стојан Станојконић, из Александровца, округа пожаревачког, у међусобној свађи обранио је из пушке Саву Радосављевића, и Мидију Цвејића, оба ондашња. Сава и Милија упућени су у окружну бодницу, да им се укаже локарска помоћ. Окривљени Стојан дедо је признао и исљедна вдаст среза моравског поведа је истрагу и чим дедо исљеди кривац ће се спровести суду на осуду. НоКу између 18. и 19. јуна извршено је разбојништво над Миланом Ранковићем, из Сигубла, среза трстеничког, округа крушевачког. Однето му је разно оружје и 700 динара у новцу. Зликовци су похватани и сада се налазе у рукама власти.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Због слике у овом броју а и да би што пре било готово ово одштампавање закона о општинама, као и због осталих важних указа и наређења, дајемо и овај — ванредни — број нашим претплатницима.

Садржај: I. Службени део. — II. Службене објаве: 1) Потере; 2) Криминаде белешке и догађаји у земљи; 3) Изјаве и поруке уредништва.

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР. 14-