Policijski glasnik

БРОЈ 1

вређа тиме, што би наше власти иримењиваде, према њима, законе наше земље за кривице које учине. Али и ако Србија , као незавиона држава, има ова права, ипак еу власти дужпе, да у иојављеним случајевима поступају врло пажљиво и смотреио, како не би иовредиле пријатељство са дотичиим државама, много пута за врло незиатне и ситне ствари. Та ће се бојазаи, оиет, увек избећи, кад сваки случај,' где власт мисли да је чиновништво или млађе особље консулата ирекорачило границе својих права, саоишти својој вишој власти, којаће оценити и иаредити: требали птто предузимати или не, нарочито уиступним делима. Права иосланика страних дворова, наравно, са свим су другчија, ади о томе ћемо говорити други пут.

ШЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Душан Поповић, бив. осуђеник, родом из Вуковара у Аустро-Угар"кој, но пресуди кварта савамалског Бр. 1 1.825, прогнат је на свагда у Аустро-Угарску 3 0. децембра пр. год. Душан

има 45 год., раста је средњег, дежмекаот, у опште омеђ, има дугу смеђу браду, бркова поведиких. Позивају се све влаоти, да иа повратак овог у Србију обрате нарочиту иажњу. У овом броју донооимо и слику Душанову.

Т Р А Ж И С Е Идију Веселиновића, бив. осуђеника, окривљеног због опасне крађе, тражи ваљевоки првостепепм суд актом Бр. 29.8 5 4. Илија има 29 год., средњег је раста, у лицу смеђ. Иропађеног треба стражарпо сировести поменутом суду, или Управи града Београда о позивом на Бр. 3 8.527. Ранка Марковића, Циганина, окривљеног због крађе, тражи начелник среза прокупачког актом. Пронађеног треба стразкарно опровеоти поменутом ореском наче.шику или Унрави трада Боограда с позивом на акт Бр. 38.433.

Ристу Богдановића, званог „Шего", скитницу, окривљеног због крађе,, тражи начелник среза носаво-тамнавског депешом Бр. 9 5. Он је средњег раста, очију плавих, бркова плавих, у оделу је цивилном, на глави носи шајкачу а па ногама опаике. Пронађеног троба страшарно спровести поменутом среоком начелнику или Управи града Београда с позивом на акт Бр. 608.

П 0 Т Е Р Е Живану Сретеновићу, трговцу из Михаиловца, среза смедеревоког, украђене оу, ноћу између 19 — 20 пр. м-ца, 11 комада свиња, разне величине и доба отарости. Позивају ое све полициске власти на живо трагање за. лоповима и покрађом. Акт Управе града Боограда Бр. 38.618. Обрад Ранковић, из Барошевца, који је био нод истрагом и у притвору код начелника среза колубарског, ноћу између 27 — 2 8 пр. м-ца развалио је зид на ореском затвору у Лазаревцу и нобегао са гвожђем на ногама. Бегунац има 3 3 год., средњег је отаса, сув, шав, у оделу је сукненом. Начелииксрески депешом Бр. 12973 моли ове иолициске власти, да бегуица у својим домашајима најживље потраже и у случају проналаска њему стражарно сггроведу. Акт Управе града Београда Бр. 39.001. Ранко Марковић, Циганин чергаш, из Горње Љубовије, оптужен је код начел. среског у Љубовији, због извршене крађе коња. Он има 40 год., раста је оредњег смеђ, обрва црних. Позивају се ове власти, да Ранка живо потраже и нађеног с.проведу начелнику среском у Љубовију, с позивом на Бр. 9630. УБр. 38433. Ђорђе Маринковић, слуга код г. Баое Марковића, књиговође чиновничке задруге, покрао је свога госнодара и побегао је незнаио

4

где. Позивају ое све полициоке влаоти, да 'Борђа живо потраже и нађеног опроведу Управи града Београда, о позивом па Бр. 38.872. Сима Бодиновић, аустро-угарски војни бегунац, извршио је убиство са разб Јнигатвом у Загребу, по извршен ,м делу побсгао је по мишљењу аустро-угарских власти у Србију. По-

зивају се све полициске власти, да на овог зликовца обрате најживљу пажњу и нађеног опроведу Управи града Београда, с позивом па Бр. 625. Анђелку Јовановићу, машинисту српског бродарског друштва, непознати крадљивац мз отвореног ормана украо је двоје панталоне: једне црие оалонске, а друге плаве, један црни нрслук и једне жуте рукавице. Скреће се пажња свима полициским влаотима на ову покрађу; у олучају пронадаска крадљивца треба опровести Управи града Београда, о иозивом на Бр. 37.934.

К Љ И Ж Е В II и 0 Г Л А С

ПОЛИДИСКИ ПОТСЕТНИК за х а *марме и оста^ле полшцис^е органе од Душана Ђ. Алимнића члана Управе града Београда Цена 1 динар Београд, штампарија Свет. Николића, Обнлићев венац бр. 2. 190 4 г. Има 20 4 отране ма1е оомине, у меком је повезу Ових дана, изашла јо из штампе књига иод горњим натпиоом, која је како својом садржином, тако м интересантним расноредом материјала, привукла нажњу отручњака. Ова је књига новина у нашој полициокој књижевности, за то ћемо о њој проговорити, у намери да јој прибавимо што већи број читалаца. Ова је књига намењена у првом реду вас-, пигању жандарма у полициској служби а поред тога од неоцењене је практичке користи за сВе административне службенике и грађане у оп^ште, који са властима имају сваковрсних о# носа. Садржина књиге подељена је у три долј : оашти аооебни и додатак. г У оиштсм делу изложени су главни појмови о полицији и њеном задатку, даље о подели земље у иогледу административном и о правима п дужностима жаидарма као полицијоких органа. Нарочита пажња обраћена је на њихове одноое према грађанотву и њихово владање и понашање у опгате. У иосебном делу прикупљен је оав материјал, који је сређен лексикографски, што баш и чини да је књига од неоцењиво практичне кориоти, јер је врло дако наћи предмет, који је у датом случају потребан. У додатку скупљене су многе практичне стаари: озиачење улица и њихове границе, нодел% Боограда у иолициском погледу, посланства коноулати, дрн«авна надлештва и хотели у Београду. Сваки је чланак израђен брижљиво и стручњачки; а и само име писца, који је позн?1,т као добар и искусан дугогодишњи гУЛДајац, дајо нам најбоље гаранције о доброти књижице и о поузданости њених података. Препоручујући најтонлије овај Потсетник нашим читаоцима, ми се надамо, да у брзом времену неће бити без њега ии једаи полнциоки службеник, ни један општиноки л Суд'н његови часници и да ће постати н^раздвојни друг и оаветник сваког оног, који .буде имао ма каквог аосла са влашћу. ;• ■■.; -Ђ.сЈЏ.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. Е.Р. 14.