Policijski glasnik

СТРАНА 148

ПОЛИЦИЈКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 19

вала и кирију и аренду од оних, који ове дућане под закуп држе. Од нре неколико месеци, дотична општина, у чијем се атару налази ова црква, тражи да оо аренда њој од сада пдаћа, јер је, вели, по уредби од 11. октобра 1 8 57 год. (зборник X. стр. 83), која је штампана у пречишћеном зборнику на страни 351, х^ао додатак т. 3. уредбе за општинске приходе, право наплате аренде прешло на општину, а црква има права да наплати само уговорену кирију. Како је ово питање покренуто административним путем, то га сада треба расправити, али среска власт, и ако је ова уредба јасна, ипак нешто оклева, јер јој је , незгодно , вели, да руши једпо стање, које је постојало скоро четрдесет и више година, колико управо има од када су и ови дућани подигнути. Моли се уредништво да изволи по овоме пзнети своје мишљење." — На ово питање одговарамо: Уредба од 11. октобра 1857 године, која се у предњем питању помиње, а која је штампана као додатак т. 3. уредбе за општинске приходе, укинута је изречно чл. 8. закона о I сеоским дућанима од 25. октобра 1870. год., јер по чл. 5. тога закона и измени овога од 20. Фебруара 1891. год. право наплате аренде и кирије сада лрипада оној општини, цркви или манастиру, на чијем се земљишту налазе сеоски дућани. Према овоме , ова је уредба у опште погрешно унесена у пречишћени зборник, кад она више не важи, те само овако може правити пометњу. III. Суд општине вукотићске, у срезу посавотамнавском округа подринског, актом својим од 18. априла ове год. Бр. 35 0 и г. Драгољуб Јовановић, писар ср. мачванског, писмом својим од 6. истог месеца, тражили су да им уредништво одговори : да ли болнички трошак не плаћају само она лица, која пдаћају испод 5 дин. непосредног пореза, иди га не би требало наплаћивати ни од оних лица, која то не би могла платити без осетне штете по себе и породицу, и на послетку, да ли се ои може наплаћивати продајом покретне и непокретне имовине, и треба ли тада водити рачуна о наређењима §. 471. грађ. суд. поступка. 8 — На ово питање одговарамо: Уверења, која се издају по т. 8. чл. 2. закона о таксама, важе само за случајеве које предвиђа и о којима говори закон о таксама, н но њима се не опредељује имовно стање појединаца за случајеве из других закона, ако у овима то изречно није поменуто. И, како закон о чувању народног здравља не регулише питање о наплати болничког трошка на онај начин, као што чини закон о таксама, онда се не смеју узимати уверења, издана по закону о таксама, као основица за расправу овога питања. Ово смо поменули само због тога, што из питања видимо, да се у оцени ове ствари чини пометња. Међутим, наилата болиичког трошка регулисана је расписом госп. Министра унутрашњих дела, од 22. октобра 1898 год. Бр. 10205, који

је штампан у 3 5 и 3 6 броју а Полицијског Гласника" за 1902 годину, па зато упућујемо и дотични суд и г. Јовановића, да тамо нађу погребан одговор на своја питања.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Петра Ђорђевића, надничара цигљарског тражи кварт палилулски актом од 17. ов. м-ца Бр. 53 4 1. Петар је омален, сувоњав, слаб, црномањаст, нађеног Петра треба упутити Управи града Београда, с позивом на Бр. 17.069. Ђоку Костића, бив. хотелијера из Пожаревца и жену му Зорку , којп су отпутовали незнано где из Пожаревца, тражи начелство округа пожаревачког, актом од 12. маја ове год. Бр. 7296, јер одговарају код истог начелства због извесног кривичног дела. Нађене треба упутити начелнику округа пожаревачког, с позивом на Бр. 7296. УБр. 16.893.

П 0 Т Е Р Е Живадин Обрадовић, из Ловаца, убио је из пушке Радоја Мијатовића, из истог места, и по извршеном убиству побегао. Живадпн је раста средњег, сувоњав, плав, бркова ретких плавих, говори полако, и заноси по мало. Позивају се све иолициске власти, да Живадина живо потраже и нађеног спроведу начелнику срес. у Брус, с позивом на Бр. 3113. УБр. 16962. Ноћу, 12. маја ове год., између 6 — 7 часова у вече, три непозната з.шковца напали су на кућу Радојице Броћића из Костојевића, ср. рачанског; отели му 2000 динара и 30 старинских талира, а по том га убили. Тако исто зликовци су убили и Тому Јанковића који је, на глао пушке, потрчао кући Радојичиној. Сва три зликовца били су младићи између 20—28 год., двојица су високог а један средњег стаса. Овај последњи бео је у лицу, а остала двојида цриомањасти су. Двојица зликоваца имали су чакшире у виду панталона од пругастог шајка (беличасто и сигаво), на ногама обичне сељачке чарапе и опанке, а трећи је имао на глави Фес, на ногама чизме и црне панталоне са црвеним испускама. Од оружја, сви су имали пушке пибодијевог система, револвер и по један низ метака преко груди. Зликовци су собом водили и једно велико црно псето, које је рамало у једну ногу. Начелник среза рачанског, депешом Бр. 5630, моли све полицијске власти за најживље тражење ових зликовца. Акт управе града Београда Бр. 16.888.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Живан Маринковић, скитница који се је вратио из прогонства, ухваћен је у Београду и том приликом код њега је нађено : 4 заложнице Заложне Банке бр. 3 610 и 3666, Народне Задруге бр. 4523 и Есконтне Банке бр. 6873, по којима је заложио : код Заложне Банке 12. сепгембра прошле године један златан сахат са

ланцем за 75 дин. и један нрстен за 4 дин. Код Есконтне Банке 12. априла т. г. један пар златних минђуша за 2 - 30 дин. и код Народне Задруге 7. марта т. г. ]едан пар сако одела за 5 динара. Ствари су овакве : сахат мали округао, женски, са два златна и једним металним капком, споља политиран звездицама, система цилидерремонтоар бр. 71104; ланац је дуг. танак, за ношење око врата. Прстен танак , са простим каменим — стаклом. Минђуше су у облику цвв' тића са једним редом листића, којих има нброју осам и ст&клетом у средини. Одело/е сако, са једним редом дугмета, пепељасте боје, са белим вертикалним пругама, на одстојању од једног сантиметра једно од другога, и постава од капута исте је боје као и лица. Џепови на капуту су са вертикалним отворима; на џеповима прсника имају капци, широки 3 сантиметра. Цео пар је од једног штофа, вуненог, лаког летњег. По кроју и величини изгледа да је било каквог сувоњавог младића.

Како је Живан иознат као врло сумњив човек и препреден лонов, који је се до сад увек умео вешто да извуче од судске одговорности, ма да је два иута до сада био под истрагом за крађе, а иступно кажњаван небројено пути, то је више но сигурно да је ове ствари негде покрао, тим пре, што не може да покаже , откуда му. Живан је родом из Вел. Поповића у срезу космајском, стар је 3 7 год. И ако смо његову слику износили у 50-ом броју аПо.шцијског Гласника" од прошле год., доносимо је поново, јер она раније није добро испала. Скреће се пажња свима власгима, а и грађанству, на ово лице и на опис ствари, које је заложио, па ако бп ко што о њему или о овим стварима знао, нека то јави Управи града Београда или кварту палилулском.

Због миогих празничних дана у овој недељи дајемо овај број на пола табака, али ћемо зато идући број дати на два табака.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14-