Policijski glasnik

СТРАНА 280

БРОЈ 36

Општинока власт опомињала га је, да не механише без права, али он вели да општина није за то надлежна. Моди се уредништво за обавештење: Има ли право општипски суд да му забрани механисаље, и ако има, то по ком закону? 8 — На ово питање одговоримо : Бесправно механисање и крчмљење пића, казни се по механској уредби, а не но III части кривичнога закона. Спе, нак, казне, које излазе из прпмене ове уредбе, изричу полициске, а не општинске власти, и по гоме, општински судови нису у опште надлежни за примену ове уредбо. Како се, оиет, не може дозволити, ^а иеко бесправно мехапише, то општински суд има дужност, да о овоме извести званично полициску власт, која ће после учинити шта треба по закону. II. (| У чл. 126. закона о шумама стоји, да ће иступне кривице, учињене у општинским, селским и прнватним пхумама, извиђати и казнити опшгинске власти. Како овде нису побојане те кривице, које ће судити општине, то се моли уредништво, да опо изволи објаснити, на које се крнвице односи ова надлежност општинских власти. Даље се моли уредништво да каже: ди ли је оно каква погрешка, што у чл. 152 стоји, да ће закон почети важити од 1. септембра ове године (он је штампан у бр. 7 3 аСрпоких Новина" ове године, те би по томе почео важити од 1. септ.) а у члапу опет 15 3, да ће важити од дана обнародовања, па за тридесет дана." — На ово питање одговарамо: Као што се види из чл. 90. закоиа о шумама, у ред иступних кривица нарочито се убрајају оне из чл. 106, 117, 118 и 119. Сем њих, у ред иступа имају да дођу и све оне кривице, где казна затвора пије већа од 30 дана, а новчана од 160 динара. Према томе, и ове оне недопуштене радње из чл. 122, 123 и 124 поменутога закона, улазе у ред иступа. Одредбе из чл. 15 2. и 153. овога закона, иису ни у каквом сукобу, јер онај рок, који помиње чл. 152. ва^кио је за измене од 2. августа 1898 год. као што се лепо види пз напомене, учпњене код овога члапа, а рок који помиње чл. 153, важи за измене од 23. марта 190 4 године, који је ирошао још 6. маја ове године, јер се тада павршило тридесет дана, од обнародовања ових измена. Ђ. Ј. среском писару, јавља уредннштво, да ће на питање његово, о настањивању Цигана, које је потекло новодом нрекора једнога адвоката, учињеног полициским властииа путем штампе, изаћи обавештење у једном од првих бројева, где ће бпти штампане п уредбе коЈе говоре о њима.

челник ореза пооавског, окр. ваљевског актом Бр. 9722. Божидар има 14 год., раота је оредњег, плав је у опште. Нронађеног треба спровести поменутом ореском начелнику, иди Управи. Чеду Милојевића , бив. магационера из Смеверева, окривљеног због крађе, тражи начелство смедеревско актом Бр. 5671. Милојевић има 26 — 2 7 год., средњег је стаса, косе плаве, бркова смеђих, кривошијаст је у леву страну. Пронађеног треба спровеоти поменутом начелству, или Управи града Београда о позивом на Бр. 293 63. Станоја Мирковића , из Миланова, окр. врањског, који је побегао из притвора лесковачког првостепеног суда 9. нр. м-ца, тражи исти суд актом Бр. 12282. Бегунац има 17 до 18 год., повисок је, црномањасг, ћосав. Пронађеног треба спровести поменутом суду, иди Управи града Београда с позивом на Бр. 28 1 6 7.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ТРАЖИ СЕ

Божидара сина Јохана Вајса, колара из Обреновца, окривљеног због краће, тражи на-

ПОЗИВ НА ПРЕДАЈУ Марјан — Маша Митровић, земљоделац из Бадљевице, ореза подунавског, извршио је убиство над Живаном Милојевићем из Д. Раче, и 20. пр. м-ца побегао испред опроводника. Па како се Марјан до дапас није вратио својој кући, а постоји сумња да се од влаоти одметнуо, у намери да самовласно живи и казнима дела чини, — то га начелство округа смедеревског на оспову чд. 2-ог о хватању и утамањивању хајдука овим позива, да се у року од 15 дана, рачунајући од 1. септембра тек. год. пријавп најближој полиц. власти, која ће га спровести начелнику среза подупавског. У случају, да се Јован у остављеном му року не преда, начелство ће га огласити за хајдука у смислу чл. 3. закона о хватању и утамањивању хајдука. Марјан има 45 год., стаса је високог, косе и бркова смеђих, очију жутих, у дицу је сувоњав, на длану леве руке има белегу од пушчаног зрна. УБр. 29 169.

П0ТЕРЕ 28. пр. м-ца око 6 до 7 часова по подне, 6 непознати и наоружаних здиковаца, напали су на кућу Миладипа Павловића, тежака пз Прљешга среза левачког, и изпудили му иа разбојничкн начин: 1 0 50 дуката у злату, 5 0 наполеона, 7 00 динара у банкама од по 10 дин., 5 0 ком. аустриских цванцнка и 10 комада старих талира. Лични опис разбојиика непознат је. По извршеном делу отишди су у правцу среза, гружанског. Позивају се све полицисе и општинске власти, да за овим разбојницима предузму најживље тражење. УБр. 29 55 4. Никола Јовановић., ужарски радник, који је у последње време радио у Шапцу, изузео је на варљив начин један велосипед Милошу Јуришићу, бравару пз истог места и побегао. Има 2 4 год., средњег је стаса, косе и очију црних, образа дугуљастих. Позивају се ове полицијске и општинске власти, да овог крадљивца с покрађом, у сдучају проналаска. спроведу начел. окр. подринског, с позивом на Бр. 1 3994. или Управи града Београда, с позивом на Бр. 29131. Ноћ.у, између 31. авгуота и 1. тек. м-ца непознатн крадљивци украли су Милану .Бубисављевићу из Бегаљице, среза грочанског. једну

кобиду длаке мрке, високу 152 см., матору 8 год. са бедегом бедом на челу, а Грјици Митровићу из истог места једног коња ддаке доратасто, маторог 5 год. и у задњу ногу иутуњастог. Скреће се пажња свима полицијским и општинским властима на ову покрађу. У сдучају ироналаска, крадљивца с покрађом треба спровести начелнику среза грочанског, или Управи града Београда с позивом на Бр. 30057. На дан 2. тек. м-ца, око 9 часова у вече, два непозната здиковца извршили су, у бдизини болечког моста, разбојништво над Милићем Милосављевићем из В. Поповића, и овом приликом отели му: једну новчаницу од 10 динара, чакшире, гуњ и јодну шарену торбу. Један од здиковаца високог је стаса, црномањаст, са црном дугачком браДом , црним великим и засуканим брковима, у оделу сукненом са широким гајтанима, и опанцима. Други је такође црномањаст, шиљатих бркова и браде, одевен као и први. Начелник среза грочанског депешом Бр. 8210, моли ове подициске власти да за овим разбојницима најживље трагају и у случају проналаска њему их стражарпо опроведу. УБр. 3 0 1 7 1 Дазар Зарић , осуђеник казненог завода, који је био у притвору првостепеног суда за град Београд због прављења лажног повца, ноћу између 29 и 30 пр. м-ца побегао је из опште државне болнпће, где је на лечењу био, Лазар има 3 3 год., средњег је раста, црномањаст, малих црних бркова, у ходу нарамљује.

Позивају ое све полицискеј и ^општииоке власти, да овог бегунца најживље потраже и пронађеног стражарно спроведу Уирави града Београда с позивом на Бр. 24760. У овом циљу износимо сдику Лазареву. Светозар Стевановић. — Јовановић, родом из Варварнна , решењем наче.шика среза левачког, стављен је иод кривичну истрагу и у притвор због разбојништва. Светозар који је у бегству, има 30 год., оредњег је раста, црномањаст, по лицу роав од богиња. Позивају се све полициоке и општинске власти да за овим разбојником живо трагају , и у случају проналаска спроведу га поменутом ереском начеднику с позивом на депешу Бр. 10108, или Управи града Београда о позивом на Бр. 30214.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14