Policijski glasnik

БРОЈ 45. У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 14. НОВЕМБРА 1904. ГОДИНА VIII ј>5Р ООО СОО ОУ5 С/УЗ ОРО ОУ5 050 ОУ5 С/>Р ОУ5 ОУ5 ООО ОбО СУУР ООО ОУ5 ООО С/У* СУУР С<00 ООО ООО ОбО С/7? С/5Р СОО ОбО (УУО 050 ОУО сг?Р ООО (УРО ОЈУТ ОУЗ ОУ5 (У/? сгуг' ооо ОЈСУ. (^ОО ОУЗ С><У) Р<у. ОУУ- ОУЗ

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СТР5ЧНИ ЛИСТ ЗА П0Ш1М БЕЗБЕДНОСТИ И АДМИНИЕТРА1Ш ПОЛИЦИЈСКИХ И ОПШТИНСКИХ ВЛАСТИ

050 Сбо Огуг ру: РуО ОУ5 О^о СбО Сб-о руг ССО С/У5 с^о ООС (У^ О&О ООО ОУ5 050 ооо о^о ОУ5 050 С<ОС 050 с^о .-УУГ оу: ОУ оуг оос ОУ ОУО 0>0 ОУ- О>0 ОУГ 050 СбО огх: оу" О^ 0> •// 050 050 ог>о ОУ. УРЕЂ7ЈЕ 0ДБ0Р МИНИСТАРСТВА 7Н7ТРАШБИХ ДЕЛА УУЗ У7Р О^а СДС С^> С/70 О ОО С^ј а^Д ОУГ ОУ (У У ОУ ОУ С^/О >-Х УХ с^: (УЛ ->у р сгл ОУ СУ . с^: ОУ, ОУ у/: ОУ с^У. у/: С/А сл^ ух. с«5 ^ууг »ПОДИЦИЈСКИ ГЛАСНИК« издази једаииут педељно. По потреби биће и ваиредиих бројева. Претидатасе шаље »Уредииштву Подицијског Гдасника® иди дотичним окружиим и среским вдастима, иди на пошти. Цена је листу: чиновнидима, званичницима, општинским нисарима и осталим зраничницима у онште, годишње 12, нодугодишње 6 динара. ГостиоНичарима н механџијама годишње 16, иодугодишње 8 динара. Жаидармима годишње 8, иолугодишње 5 дннара, ну ови се 110 овој цени могу претндатити само иреко сво.јих командира полицијских односио пограничних одреда. Надлештвима у онште 20 динара нагодину. За иностранство: годишње 24, полугодишње 15 динара. Поједини бројеви »Полицијског Гласника« не продају се. Рукописи не враћају се. ^С/ут 1УУ С/У^СУУГ ОУ е^О ОУГ 050 050 ОУ ОУГ ОУ. ОУ^ О^О ОУУ: ОХЛ. ОУ ОУ ОУГ ОСТ (УУ схх С/УГ",С/УГ ог^ С// (УЛ У>т оу: СУуС ОУ О50ј осо осо оуг ОУ ру: ОСЈО о - /: ОУ О>0 >УГ ОУ ОУ; ,-хроу:

СЛУЖБЕНИ ДЕО Народна Скупштина у седници својој од 7. новембра ове године решила је : да се нареди нов избор за једнога квалиФикованог посланика у округу тимочком, на место г. Светислава Ст. Симића, који је према члапу 17. закона о изборима народних посланика, изгубио свој посланички мандат, а кандидатска листа на којој је он био исцрнљена је; и да се за варош Крушевац нареди нов избор на место г. Милана Арсенијевића, који је на основу члана 95. у вези са чланом 87. и 94. Устава и члаиом 12. 13. и 14 закона о избору пародних посланика, престао бити пародни посланик. Према томе решењу Народне Скупштине, указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, на основу чл. 100. Устава и члана 2. и 93. закона о избору народних послапика, наређено је: I да се на дан двадесет осмог новембра ове год. изврши нов избор једног народног посланика за варош Крушевац, за скупштинску периоду 1904., 1905. и 1906. године, и II. да се на дан петог децембра ове године изврши накнадни избор једног народног посланика са условима из чл. 99. Устава, за изборни округ тимочки, а за скупштинску периоду 1904., 1905. и 1906. године. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 11 новембра 1904 г., у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутраштрашњих дела, а иа основу члана 6. закона о местима, — решено је: да се Страњево, заселак села Гаре, општине тегошничке, у срезу власотиначком, округа врањског, по изјављеној жеши његових становника, прогласи за село под истим именом. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 6 новембра 1904 г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за лекара среза лесковачког и јабланичког, округа врањског, Др. Тодора Миленковића, лекара среза беличког, округа моравског, по молби; п за лекара среза беличког, округа мо равског, Др. Ђорђа Хадију, лекара среза лесковачког и јабланичког, округа врањског, по потреби службе. Из канцеларије министарства унутрашњих дела, 6 новембра, 1904. г. у Веограду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је : да се Д-р. Милану Стајићу, лекару среза орашког, округа смедеревског, уважи оставка, коју је поднео на државну службу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 10 новембра 1904 г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу чл. 34. зак. о пословном редуу Државном Савету, одобрено је решење истог Савета од 22. октомбра ове године Бр. 8265, које гласи: да се Ђорђе Лазић, надничар овдашњи, родом из Призрена у Турској и поданик исте државе, по молби његовој, прими у српско поданство заједно са женом Ленком и мааолетном децом: Цветком, Марком и Милошем, изузетно од §. 44. грађанског закона, као дојакошњи српски заштићеник. Из канцеларије Министарства уну грашњих дела, 31 октомбра 1904 г. у Београду.

ГРАЂАНОКИ - 0УД0КИ П00ТУПАК протумачен начелш одлукама, одлукама опште седнице Касац. Суда и одељења н одлукама управннх власти прикупио и уредио Свет. ЈашиЋ Г<дава деветнаеста 0 уништењу јавне неуредне продаје $ 503. (наставак) 23 Да арвостеаени суд треба да цени сваки основ за се, објашњено је овом одлуком, „Срстен Д., земљ. из Р. тужио је Милана К. срес. писара и тражио да се поништи продаја његовог имања, коју је извршио тужени 9. децембра 1901 године, јер не одговара закону. а; што није издвојеп део задружног му брата Младепа па овај продат, јер је он и дужник; б; што се није држало пропнса §. 471. тач. 4. грађ. суд. пост. п в; што је нродавато и његово имање. Првостеиени суд одбио је тужиоца од тражења, са ових разлога: »Из акта ове прода.је а на име из пресуде у акту под № 13576. види се, да је малилац Сретен заједно са братом Младеном осућен на плаћање дуга повериоцу Павлу Н., за чији је рачун ово пмање и продавато, те се тужилац има да одбије од овог тражења. Пошто су испуњени сви законски прописи, који се за важпост продаја траже, то се на основу изложеног и §. 466, 471, 476, 478, 479, 479, 480. 481 и 486 гр. пост. тужилац има да одбије од тражења.« Но, по жалби тулшоца Касациони суд II одељења поништио је 21. авг. 902 год. под № 5665 ово решење из ових разлога: »У горњем решењу суд је у опште казао, да су испуњени сви закон. прописи, који се траже за важност иродаје, а није ценио сваки жалбени навод посебице, што је по §. 304. и 305. грађ. суд. поступка дужан био да учини. Сем тога, кад је жалилац, поред остллих разлога, на основу којих је тражио био уништај продаје, навео и то, да је