Policijski glasnik

БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА "20. ФЕВРУАРА 1905

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

Л^ЛХЛЛЛ^ЛЛЛЛАЛЛЛЛЛЛЛААЛЛХЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛалЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^Л^ЛДЛЛЛЛ7ЧЛЛЛЛЛ?

„ролИЦИЈСКИ ГЛДОНИК" излаан једаннут, а према иотреби и више иута недељио. Претддата се нолаже у каиред, и то најмање за лола године, код свију нолицијских власти, и износи: 20 динара иа годииу за државна и оиштинска надлештва, а за све друге иретилатниве у оиште 12 динара годшпње. За иноетранстпо: годишње 24, иолугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" ие продају се. Рукоииси се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на иредлог Миниотра унутрашњих дела, а по саслушању Мииистарског Савета, решено је: да се Тихомир Ж. Поповић, писар друге ];ласе начелства окр. крајинског, наоснову § 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9 Фебруара 1904 г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра1. одобрено јерешење Народне Скупштине, сазване у редован сазив за 1904. год., које гласи: да се Живојину Манојловићу, пиеару друге клаое среза лепеничког, округа крагујевачког, време проведено у учитељству у једанаест година, шест месеци и пет дана, (11 година, 6 месеци и 5 дана), од 5. октобра 1891 до 11. априла 1895. године, и од 1 новембра 1895. до 30. октобра 1903 године, урачуна у године указне олужбе с тим, да за ово време уплати улог у чиновнички фонд;" да се Чедомиру Р. Урошевићу, писару друге класе среза параћинског, године проведене у учитељству, и то : десет година, шесг месеци и двадесет три дана, (време од '2*2. децембра 1892. године, до 15. јула 1903. године), урачунају у године указне службе, но тако да ово утиче на његову дужиост да да потребан улог у чиновнички фонд , да се села : Дрлупе и Дучина, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од своје садање општине сибничке, у срезу коомајском, округа београдског, па образују засебне општине, и то : село Дрлупе, да образују општину дрлупску, а село Дучина, дучинску онштину, у истом срезу и округу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 9 Фебруара 1905 г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра 1., н.а предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Милану Кондићу, писару друге класе Управе вароши Београда, уважи оставка коју је поднео на д.|>жавну*олужбу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 15 Фебруара 1905 г. у Београду.

Р А С П И С Свима о^рудаиим наче«дствима, Управи града Београда и Суду општине града Београда Многе општинске власти уобичајиле су, да од продаваца робе на трговима наплаћују у корист својих каса и такве таксе, на које немају права по закону. Да би се знало на које приходе општине имају права по закону, као и да би надзорне власти могле доносити једнообразне одлуке при расправи спорних питања ове врсте, нашао сам за потребно да објасним, да оггштине, сем прихода од приреза, који оу буџетом предвиђени и надлежно одобрени, прихода од готовине дате нод интерес, кирије од зграда, плацева и зиратног земљишта, имају права и на ове наплате: 1. Касапске аренде, по уредби о касаиницама од 8. анрила 1839. године ВБр. 997. (Зборник I. стр. 219), и законодавном решењу од 22. Фебруара 1869. године (Зборник XXII стр. 14.). 2. Таксе на кдање стоке на саланама, по закону од 19. априла 1890. године (Зборник ХБУ1 стр. 476.), и уредби од 30. јануара 1861. године (Зборник XIV. стр. 9.), 3. Мерине, по закону о мерини од 31. јануара 1896. године. 4. Акцис на нић е, (вино, ракију и пиво), по уредби о иаилаћивању механског од 6. јуна 1840. године (Зборник II. стр. 7.), и измена и доиупа од 23. јула 1898. године, као и тумачења ове уредбе од 17. Фебруара 1847. године (Зборник1У.

стр. 8.). Овај акцис могу наплаћивати одоеком ио сиоразуму са механџијама и каФеџијама, или за сваки литар пића понаособ, и то на вино и пиво по једну пару, на ракију до десет гради по три наре, а иреко десет гради по иет пара. Општине, које имају своју трошарину, немају права на наплаћивање акциса. 5. Горосече, по чл. 66. закона о шумама, по такси, коју одбор одређује, као и остале споредне шумске приходе од сеоских и општинских шума, саобразно закону о шумама. Лица, која плаћају мање од 15 динара непосредне порезе на годину, ослобођена су од горосече. 6. Таксе панађурске, по члану 10. закона о панађурима и недељним пазарним данима. Право на наплату ових такса имају оне општине, у којима је одобрено држање панађура. 7. Аренде на сеоске дућане, по члану 5. закона о сеоским дуКанима од 25. октобра 1870. године, и измени и доиуни од 20. Фебруара 1891. године. 8. 'Гаксе: а) по § 23. закона о постуику судском у грађанским нарницама, и то 3°ј 0 на вредност спора, за писмену пресуду 1 динар, за мали печат 0-05 динара, за сваки потрошени табак хартије и штампани позив по 0-10 динара; б) по тачкама 96., 97. и 97. а — VII. дела закона о такоама, и то за потврђење тапије 3 динара, за издато уверење 2 динара (изузимајући уверење о немаштини), за потврду уговора, облигација, признаница и у оиште исправа у вредности до 200 динара закључно по 2 динара ; в) такоа за сточне пасоше по члану 9. закона о уверењима ири иродаји стоке (Зборник XXX., стр. 460.), и то по 0" 10 динара за свако уверење. Продужење рока на оточним паоошима односно здравља стоке врши се бесплатно, по распису од 14. децембра 1895. године СБр. 11487; г) такса за пое, коју општииа одређује по иравилима за стрводере од 1. маја 1882, године СБр. 1878;