Policijski glasnik

БРОЈ 25.

ГОДИНА I.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„РО/1ИЦДОСКИ ГДАСРИД" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. Претпдата се подаже у напред, и то најмање за пола године, 80Д спију полицијских вдасти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претпдатнике у опште 12 динара годишње За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Иоједини бројеви „Полицијског Гласника" не нродају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Председника : Министарског Савета, Министра унутрашњих дела, постазити: за начелника треће класе среза моравског, округа нишког, Димитрија Стевановића, начелника исте класе среза јасеничког, округа крагујевачког, по потреби службе; за начелника треће класе среза беличког, Душана Николића, писара прве класе среза лесковачког; за вршиоца цужности начелника среза заглавског, у рангу секретара начелства друге класе, Павла Ђорђевића, вршиоца дужности начелника среза гружанског, у рангу секретара начелства исте класе, по потреби службе; за вршиоца дужности начелника среза јасеничког, округа крагујевачког, у рангу секретара начелства друге класе, Гргура Бркића, писара прве класе среза параћинског; за комесара топчидерске полиције, у рангу писара друге класе Управе града Веограда, Милорада Тутунџића, писара друге класе Управе града Београда, по потреби службе , и за писара прве класе Управе града Београда, Вељка ЈБ. Рамадановића, комесара топчидерске полиције, у рангу писара Управе града Београда прве класе, по потреби службе, — све по старом закону. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 17. јуна 1905. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог председника Министарског Савета, Министра унутрајшњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Марко Марковић, лекар среза рађевског, округа подринског, на основу § 69. закона о чиновницима грађанскога реда стави у стање покоја са пензијом, која му по годинама службе припада. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 17. јуна 1905. год. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Председника Министарског Савета, Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је:

да се Михајло Б. Јовановић, писар прве класе среза кључког, на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе. Према одлуци Државног Савета од 9. јуна 1905. године Бр. 4210, овим се замењује указ од 8. јануара 1905. године, који је оштампан у 7 броју »Српских Новина« од 11. јану"ара ове године. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 21. јуна 1905. год. у Београду.

СТРУЧНИ ДЕО

0 ПРАВУ СВОЈИНЕ И ПРАВНИМ ОДНОШАЈИМА НА ВОДАМА У СР5ИЈИ. (СВРШЕТАК) VIII 85. — Надлежност судсве вдасти. — У распису министра унут : рашњих дела од 1. Марта 1879 год. П.Бр. 1564., у одељку под .Ш., о будуКим (новим) грађевинама на води, наређује се окружном начелству да сваком приликом, кад год даје одобрење за подизање какве нове грађевине ради употребе воде, обрати пажњу на то, да не ирекорачи власт, коју му закон о водама даје; па, где би год опазило да ствар, ио својој ирироди, сиада грађанском суду, особито где се појави сиор о соиствености земље, на којој се грађевина жели подићи, или се иначе истакне иитање, које у судску власт долази, да уиуГ%у]е стране гра-ђанском суду, да тамо иретходно то расправе по ооновима грађанског законика, по коме начелство не може решавати. И тек, пошто се ствар коначно на судовима сврши, онда ће оно моћи узети у свој поступак тражење дозвољења по прописима овог закона о водама. Но овим расписом, као ни законом о водама (чл. 29.), није довољно тачно ни потпуно јасно обележена начелна граница надлежности административне и судске власти. 86. — При одређивању те границе надлежности једне и друге власти ваља се руководити тим еачелом: да административна власт решава сва питања о употреби вода само и искључиво обзиром на јавни или оишти интерес; а да суд решава она питања о употреби вода, у која је уплетен ириватноиравни интерес. Административна власт, дакле, водећи