Policijski glasnik

ВРОЈ 34.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНН ЛИСТ МИНИСТДРСТВД УНУТРДШЊИХ ДЕЛА „ПОД^ЦИЈСКИ ГДАСНИК" излази једаниут, а нрема иотреби и више иута недељно. Претплата се полаже у наиред, и то најмање за пола године, КОД свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге иретплатнике у опште 12 динара годпшње За иностранство: годиитње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не иродају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО «*• Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саолушању Државног Савета од '20. августа ове год. Бр. 6191., решено је: дасед-р Светислав СтеФановић, општински лекар у Јагодини, родом из Новог Сада, — по својој молби прими у српско поданетво, као досадањи поданик угарски, заједно са женом Миланом и малолетним сином Павлом. — изузетно од §. 44. грађанеког законика, пошто је поднео уредан отпуст из свог досадањег поданства. Из канцеларије Министарства унутраши,их дела, 17. августа 1905. г. у Београду.

КРЕТАН з Е КРИМИНадитета у месецу јулу 190Б. год. Према званичним подацима полицијских власти, у току месеца јула тек. год. било је у Србији:

1. Убистава

38

2. Детоубистава

4

3. Нехотичних убистава • • •

4

4. Покушаја убистава

30

5. Раабојништва

23

6. Злонамерних поништаја туђих

ствари

3<>

7. Паљевина

55

8. Опасних крађа

150

9. Тешких телесиих повреда •

21

Од изложених дела пронађено је

: уб|

става 34, детоубистава 4, нехотичних убиотава 4, покушаја убистава 28, разбојаиштава 8, злонамерних поништаја туђих ствари 1, паљевина 7, опасних крађа 38 и тешких телесних повреда 21. Највећи број убистава извршен је помо)]у ватреног оружја (17), затим помоћу оштрог оружја (10), помоћу туног оруђа (9) и задављивањем (2).

Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у освети за 15 случајева, у међусобној свађи за 10, у нужној одбрани за 5 и у домаКој расари за 3 случаја. За осталих 5 олучајева узроци су непознати. Посматрана према местима на којима су извршена, изложена убиства јављају се: у срезу зајечарском 4 1 ), у орезу млавском 3 (1 непронађено) у срезу врачарском 2 (1 непронађено) у срезу трстеничком 2, у хомољском 2 2 ), у срезу косаоничком 2 3 ), и по 1 у срезовима: колубарском окр. београдског, јабланичком, лесковачком, власотиначком, лепендчком, гружанском 4 ), брзопаланачком, кључком, крајинском , расинском 5 ), деспотовачком (непронађено), оба моравска, јадранском, љубићском, подунавском, бољевачком, заглавском, добричком,ариљском, моравичком (ненронађено), и у варошима: Крушевцу и Ужицу. Поред изложених убистава у току месеца јула, откривено је убиство над Милисавом Мислопољцем из Штулца у срезу трстеничком, кога је 10 маја тек. године отровала жена помоћу арсеника. Тровачица је у притвору и дело признаје. Детоубисгва су извршена по 1 у срезовима: пчињском, лепеничком, рамском, и пооаво-тамнавском и сва су иронађена. Нехотична убиства извршена оу по 1 у срезовима: поречком, реоавском, млавском и иодунавском. Сви су извршиоци познати. Бицул Паулић, земљоделац из Брестовца 7 пр. м. убио је секиром Марију, удову Јована Иаулића, Стану жену и Калину и Ружицу децу Јона Стојковића. Узрок овим злочинствима јесте освета према старешини задруге с којим је убица био у свађч због имања. 2 ) У једном од ових убиотава син је убио оца. Убица је стар 20 годича. 3 ) Ова убиства извршили су пограничии Арнаути из освете. 4 ) Отац убио седамнаестогодишњег сина у свађи. б ) Иван Стојић и Милен Стојановић, тежаци из Мешева, 28. пр. месеца заклали су Богос.ава Матића ип Паруновца. Ово су учинили са знањем и по наговору рођеног Богосављевог брата Илије, који је зликовце за новац најмио да ово дело изврше.

Цокушаја убистава било је: у срезу ражањском 3 (1 непронађено), у срезу расинском 3, у срезу космајоком 2, у срезу врачарском 2, у орезу јабланичком 2, у срезу бањском 2, у срезу моравоком окр. нишког 2 (1 ненронађено), и по 1 у срезовима: посавском окр. београдског, ваљевоком, крагујевачком, лепеничком, темнићском, алексиначком, белопаланачком, јадранском, качерском, бољевачком, зајечарском, добричком, прокупачком и студеничком. Од ових дела њих 22 извршена су у међусобној свађи, 4 у нужноЈ одбрани , 2 у освети , а за 2 су непознати узроци, Разбојништва су извршена у срезу деспотовачком 8°) (нопронађена), у срезу хомољском 4'), у орезу млавском 2 (непронађена) и по 1 у срезовима: гружанском, тротеничком (непронађено), посавотамнавском, звишком, голубачком, подунавском, рачанском, пожешком и црногорском. Злонамерних поништаја туђих ствари било је: у срезу пеготинском 3> у орезу трстеничком 3, у срезу ражањском 3, у срезу бољевачком 3, у орезу пчињском 2, у срезу крагујевачком 2, у срезу левачком 2, у срезу лужничком 2, у срезу љубићском 1, у срезу јаоеничком окр. смедедеревског 2, и по 1 у срезовима: врачарском, масуричком, пољаничком, јаоеничком окр. крагујевачког, деспотовачком, бањском, мачваноком, млавском (пронађено), звишком, хомољском, пожаревачком и орашком. Вредност уништених ствари износи око 2500 динара. Паљевине су извршене: у срезу бољевачком 6, у срезу кључком 5, у орезу крагујевачком 4, у срезу космајском 3, Јула 27. два непозната зликовца преорела оу сељане који оу ое враћали са јагодинског вашара и њима седморици отела 174 динара у готовом новцу, један револвер и разне ситнице. ') Утврђено је, дг' су ова разбојништва као и она у орезу млавском извршили одбегли војници: Живота Ивковић из Крупаје и Здравко Трајиловић из Милановца, који су и сада у бегству.