Policijski glasnik

СТРАНА 384

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 40

отар 29 — 30 год., стаса малог, коое риђо-за* творене, а таквих иетих и бркова, очију упалих и крвавих. Позивају се полицијске и онштинске власти да га у својим домашајима живо потражо и пронађеног спроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 33802. Риста Велић, каФеџија из Прокупља, решењем прокупачког првоотепеног суда стављен је под суд и у притвор због опасне крађе. Риста је у бегству, па с тога начелство округа топличког позива све полицијске и општинске власти да га у својим домашајима живо потраже и пронађеног н,ему стражарно спроведу с позивом на акт Бр. 7783. Риста има 3 5 — 36 год., средњег је стаса, смеђ је, на десну ногу нарамљује. Три непозната зликовца убили су 1. ов. м-ца Горчу Петровића, председника општине крушевичке на његовом имању, а његовог сина смртно су ранили. Један од зликоваца стар је 3 0 год., сувоњав, очију зелених, бркова увијених; други је стар 25 год., сувоњав, црномањаст, бркова малих; трећи је средњег ])аста, и погрбљен. Позивају се ове полицијске и општинске влаоти, да зликовце најживље потраже и нађепе спроведу начелнику среза власотиначког с позивом на Бр. 977 2. Жиља, жена Николе Павловића, из Јагодине, побегла је 5. т. м-ца нз ходника канцеларије среза беличкога, где је одговарала за крађу. Миља је стара 40 година, средњег стаса, сувоњава, у лицу плава; на себи има црвену порхетску реклу и сукњу, на глави белу мараму, а на ногама чарапе, без обуће. Препоручује се свпма полицијоким и општинским властима, да за Миљом трагају, и у случају проналаска упуте је поменутим начелиику с позивом на депешу начедства округа моравоког Бр. 11631. Непознати крадљивац поћу између 3 и 4 ов. м-ца украо је Димитрију Ранчићу, из Калугереиа, једног коња, длаке беле, старог 7 год. без роваша Позивају се све полицијске п општинске вла ти, да крадљивца и покрађу најживље пограже и нађепе снроведу начелнику ср. у Бабушницу, с позивом на Бр. 8169. Два непозната зликовца, наоружана пушкама, ноћу између 29. и 30. септембра т. г. наиали оу на '.Милана Васиљевпћа, тежака из Слатине у округу тимочком, тукли га камцијама и изиудили му 100 динара. Оба су зликовца непозната, у еукненом оделу, један повисок, други омалоп. Преноручује ге свпма полицијским и општпноким влаетима, да за з.шковцима трагају н ресултату известе наче.шика среза зајечарског с позивом на Бр. 14^94.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА У Неготину је 12. пр. м-ца ухваћен Илија Соломон, тежак из Давидовца у орезу кључком, који је отумарао из овога ее.ха још у априлу месецу тек. I одине, а до сада се о њему ништа није знало. Начелник среза кључког известио јс иоледну власт среза неготинскога, да је Илија, према уверавању његове фамилије, један од окорелих и опасних зликоваца. Код њега је нретресом нађено 93 - 20 динара, и то 90 динара у новчаницама од по десет динара, а 3'20 динара у сребру и никлу. На једној од банкнота, у доњем крају. стоји плајвазом нашн-ано име : Димитрије Хорђевић, трговац из В. Плане. Жтампа }^раљ. Срп. Државка Штампарија

Илија је пре четири године био осуђен од странс неготиноког првостепеног суда на 6 месеца затвора за крађу стоке, те по томе и осталим околностима пала је основана сумња на њега, да је у друштву са још неким пепознатим зликовцима извршио разбојништва над Марпјом, удовом Јована Марјановића из Јабуковца, и над Димитријем Симоновићем, тежаком из Штубика. Кад је начелник среза неготинског суочио Илију са Маријом. и Димитријем, обоје су познали у њему једнога од зликоваца, који еу над њима извршили разбојништва, те су га за та дела и оптужили. Решењем ис.ледне власти Бр. 9896. од 12. пр. м-ца Илија је стављен под истрагу, у притвор и оков, те ое сада води даље ислеђоње над њим, али он не иризнаје дело.

Илија је отар 26 година, средњег раота, добро развијен, дугуљаста лица, дугачкс косе, а у опште је смеђ. Од одела има на оеби канут и панталоне од црнога сукна, кошуљу од сељачког платна на прсима извезену, на глави дугачку шубару, а на ногама опанке и сељачке чарапе. Износимо његову слику, не би ли га још ко познао или знао да је учинио где какво кпзнимо дело, те се свако моли да о томе извести начелника среза неготинокога с позизом на Бр. 10132 — АБр. 1 334.

Слика овога лица изношена је у 47. броју „Полиц. Гласника" од прошле године поводом преваре, коју је учинио овдс у Београду према једном сељаку из Колубаре, наплативши за њега цену од шљиварског трговца за продате шљиве. Тада је према опису по потерници Управе гр. Београда био ухваћен, но оуд га је на претресу пустио, јер приватни тужилац поред већ претрнљене штете није хтео и за таксу бацити паре. Но полиција, нарочито београдска, гањала га је и ннје му дала ока отворити, ма да је он покушавао да се наотани у Београду, као великој вароши и трговачком цептру , где би могао своју делатноот применити. За то је изабрао друго меото , где га ни влаот ни људи не познају, те свој занат може лакше обављати, а то је опет велика варога буњевачка Суботица у Угарокој. Тамо он од подужег времена живи од иревара, које махом врши на возу према Србима којп туда иролазе. Кад тамо стане воз он уђе унутра, представи се обично као трговац са шљивама или овињама из Србије, или као син таквог једног трговца, коме је у очекивању робе нес/гало трошка и т. д. те на тај начип искамчи «на зајам 8 по коју банку. Многи му дају само с тога, што га се нред странцима не могу на други начин да отарасе. Многи наши иутници жалнли су се београдској полицији на ово лице, за које је несумњиво утврђено да је исти Жилан Јаковљевић, родом пз Вел. Дренове у окр. крушевач-

ком, један млад, интелигентан и врло пријатне опољашности човек, у чистом, лепом и утегнутом, оукненом оделу, те збиља чини утисак каквога нашег трговца извозника. Он је раније био коцкар, али после једне осуде мануо је се тога и почео је вршити преваре, пошто се ту лакгае пролази. Београдска је полиција скренула пажњу суботичкој полицији на овог итрговца," а овим се чине пажљивим нагаи путници, да овој варалици не верују, ако би покугаало да разним лажама изврши атентат на њихову кесу у гуђем свету. где се обично сваки лако сажали.

уредиик, пушан Зј- Ј?лимпић.