Policijski glasnik

БРОЈ 8.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 19. ФЕБРУАРА 1906.

ГОДИНА II.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖВЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОДНИН^СКИ ГДАСНИН" излази једаипут, а према потреби и више пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године код свију полицијских власти и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње За иностраиство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви ,,Полицијског Гласннка" не нродају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Указом Његовога Беличанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 34. закона о нословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Државног Савета од 31. јануара 1906. год. Бр. 1265, донето на основу тач. 9. члана 144. Устава, које гласи: да с.е д-р Прокопије Ристић-Ђелијадес, лекар из Лесковца, родом из села Арциста у Епиру у Турској, и поданик исте државе, по молби својој прими у српско ноданство, изузетно од § 44. грађанског закона. Из кан^еларије Министарства унутрашњих дела, 6. Фебруара 1906. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за вршиоца дужности члана управе вароши Београда, у рангу начелника среског треће класе по старом закону, Милана Ценића, начелнЈша исте класе среза јасеничког, округа смедеревског, — по потреби службе; за начелника треће класе среза јаоеничког, округа смедеревског, Димитрија Грудића, начелника исте класе среза кључког, -— по потреби службе ; за полициског иисара прве класе начелства округа нишког, Јовицу Вукосављевића, иолициског писара исте класе среза тамнавског, — по потреби службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих деда, 14. Фебруара 1906. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Иетар I. благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за благајника Министарства унутрашњих дела, са платом од 2.500 динара на годину, Василија X. Нинића, рачуноиспитача месне контроле за округ крајински. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 14. Фебруа.ра 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се: Стеван Бобић, члан прве класе Управе вароши Београда ; Алекса Давидовић, начелпик прве класе среза врачарског; Филип Видаковић, начелник друге класе среза ариљског; Војислав Марјановић, начелник треће класе среза поречког, и Стојан Томић, писар прве класе среза гружанског, на основу § 70. закона о чиновницима грађанског реда, ставе у пенсију, која им по годинама службе припада.. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 14. Фебруара 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а, по саслушању Министарског Савета, решено је да се: Антоније Даскаловић, писар прве класе среза нишавског, — по ст.аром закону, и Милан Пурић, писар прве класе среза ариљског, — по старом закону, на основу §76. зак. о чиновницима грађанског реда, — отнусте из државне службе, с тим, да им се из државне касе издаје 30°/ о од плате коју су до сада. имали. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 14. Фебруара 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се . Драгутин Симић, начелник прве класе среза таковског, — по старом закону; Димитрије Стојковић, писар прве класе среза посавског, округа београдског, по старом закону ; Василије Г. Иротић, полициски писар треће класе начелства округа ваљевског, и Никола Милошевић, полициски писар треће класе начелства округа нишког, на

основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, — отпусте из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 14. Фебруара 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Живку Шивковићу, полициском писару прве класе среза нишког, — уважи оставка,, коју је на државну службу поднео. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 14. Фебруара 1906. г. у Београду.

СТРУЧНИ ДЕ0 ТДЈНД ЦОДИДНЈД (из Тасиног Дмевни^а) (нАСТАВАк) 10. Као оно раније, тако се сада и у осталој Европи стану угледати на Француске установе. Фушеов систем копирају и у Аустрији и у Немачкој. Оно и у овим земљама било је тајне полиције, али њени агенти били су реГрутовани из обичних људи, махом бивших робијаша, сумњивих лица и т. д. Сада отпочну у тајне агенте врбовати и угледније људе. И као оно у Наризу, уведу и у Бечу и у Берлину женске клубове под именом — Батеп - 8оирегз. У те клубове мамљени су људи од политике, са њима подевани политички разговори и сазнавано оно, што је влади требало. И онако како је раније бивало, тако се сада и са овом установом отпочну политичке смицалице. Сви бољи, слободнији људи , сумњичени су да раде противу владаоца и постојећег стања. Писма су им отварана, куће им претресане, а они аншени.