Policijski glasnik

ВРОЈ 23.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 4. ЈУНА 1906.

ГОДИНА II.

зр ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНМ К СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ролИЦИЈСКИ ГДАСНИК" издази једаипут, а према потреби и више пута недељио. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године код сиију полидијских власти и износи: 20 динара на годииу за државна и општииска надлештва, а за све друге претплатнике у ошпте 12 динара годишње За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијс.ког Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Мцнистра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Драгић Павловић, начелник четврте класе округа врањског, на основу § 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у пенсију, која му по годинама службе принада. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 26. маја 1906. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за начелника друге класе округа врањског Светислава Новаковића, секретара Касационог Суда у пенсији. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 26. маја 1906. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за начелника треће класе среза лужничког Јована Леовца, начелника среског исте класе у пенсији; за полициског писара друге класе среза власотиначког, Андреју К. Цветковића, бившег полициског писара, и за полициског писара треће класе среза жичког Милана Б. Јанковића, полициског писараисте класе среза власотиначког,по молби. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. маја 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се Стојан Павловић, начелник треће класе среза лужничког, на основу § .70. закона о чиновницима грађанског реда,

— стави у пенсију, која му по годинама службе припада. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. маја 1906. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Танасије Танасијевић, полициски писар треће класе среза жичког, на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, — отпусти из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 29. маја 1906. г. у Београду.

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Министра унутрашњих дела, поставити: за вршиоца дужности члана Управе вароши Београда у рангу начелника среског треће класе др. Јанићија Јовановића, управника треће класе пожаревачког казненог завода, са платом коју је и до сада имао, по потреби службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, З1.маја 1906. г. у Београду.

П Р А В И Л А О притвореницима и осуђеницима код полицијских и општинских власти Позван §§ 10. и 27. Устројства централне државне уараве, да се старам. о иравилној иримени закона у своме ресору и одржању реда и сшцрности личности и имања, ароиису)ем,у духу §§ 20. и 312. кривичнога закона, и § 136. крив. суд. иост., ова иравила: Чл. 1. Код полицијских и општинских власти могу бити извесна лица у притвору или у затвору. Чл. 2. У притвору су они, који су за злочина или преступна дела стављени под кривичну

истрагу у смислу § 131. кр. суд. поступка, с тим да се и слободе лише, а у затвору су они, који су осуђени од стране дотичне власти за иступе из Ш части кривичнога закона или по коме специјалном закону, или су осуђени од других власти, па пресуда послата на извршење полицијској или општинској власти. Чл. 3. Сви притвореници држаће се одвојено од осуђеника где год је то према приликама могућно, како би се спречило договарање и осујећавање истраге, јер се зна, да су многа злочина дела прикривена на тај начин, што су полицијски осуђеници, по издржању осуде, били посредници између притворених и саучесника. Чл. 4. И саме притворенике, и ако нису у притвору за једно исто дело, треба држати одвојено; а оне, који су окривљени за једно исто дело, а не признају га, мора власт неизоставно држати одвојено. Женске ће се такође редовно држати одвојене од мушких. Чл. 5. Притворенике дужна је власт да изводи два пут дневно на чист ваздух и ради осталих потреба, и то у јутру и у вече, а све остало време држати их у затвореној соби, сем изузетних потреба нужде. При овом извођењу мора бити довољан број служитеља и стражара, како не би који побегао или се са киме договарао. Чл. 6. • Притвор мора бити строг, али понашање државних службеника мора бити уљудно, нарочито према лицима, која су дотле била поштеног владања. Чл. 7. Сви они притвореници, који су доброга имовног стања, храниће се о своме трошку. а они, који су доказаног сиротног стања или тренутно нису при новцу храниће се о трошку државном. Онима, који се хране о своме трошку, дозвољаваће се да једу што хоће.