Policijski glasnik

БРОЈ 40.

ПОЈШЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„Г10/1ИЦИ<ЈСКИ Г/1АСНИК" излази једанпут, а ирема потреби и више иута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола годиие код спију полицијских власти и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишље За иностраиство: годшпње 24, нолугодишње 12 дииара у злату. По.једини бројеви „Полнцијског Гласника" не иродају се. Рукоииси се не праћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Мнниотра унутрашњих дела, а на основу члаиа 34. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено ј'е решење Државног Савета од 9. сентембра 1906. год. Бр. 5844, донето на основу тачке 9. члана 144. Устава земаљског, које гласи: да се Димитрије Митрашин, нрактикант овд., родом из Вршца у АустроУгарској и тамошњи поданик, по молби својој прими у српско поданство изузетно од § 44. грађанског закона, погато је иоднео уредан отпуст из свог досадањег поданства. Из канцеларије Мииистарства унутрашњих дела. 19. септембра 1906. г. у ЈЗеограду.

КРЕТДЦзЕ КРИМИНАДНТЕТА у месецу августу 1906. год. Нрема званичним извештајима окружних начелстава и Управе града Београда, у току месеца августа извршено је у Србији: 1. Убистава 46 2. Детоубистава 1 3. Нехотичиих убисгава • • • 4 4 Иокушаја убистава 32 5 Разбојништава 14 6. Силовања 1 7. Тешких телесних повреда • 19 8. Паљевина 51 9. Опасних крађа 98 10. Злонамерних нопиштајатуђих ствари 15 Од изложених дела пронађено је: Убистава 45 или 97-8°/ 0 . Детоубистава 1 » 100 °/ и . Нехотдачнпх убистав.а • • 4 в 100 "/„• Покушаја убистава ■ • • 30 » 93 -7°/ 0 . Разбојништава 10 » 71 °/ 0 . Силовања 1 » 100 °/оТешких телесних повреда 19 ; 100 °/ 0 . Паљевина 6 » М'7° 0 /.

Опасних крађа 24 ијги 24'5°/ 0 . Злонамерних поништаја туђих ствари 2 или 13 °/ 0 . Највећи број убистава извршен је ломоћу ватреног оружја (25), затим помоћу оштрог (13), помоћу туиог (6). и задављивањем. (2). Узроци са којих су ова убиства извршена леже : у освети за 17 случајева, у међусобној свађи за 13, у домаГ^ој расири за 4, у вршењу званинне дужности за 3, у нужној одбрани за 2, у неморалним побудама за 1 и у користољубљу за I случај. За оста.лих пет случајева узроци су непознати. Посматрана према местима у којима су извршена изложепа убиства јављају се : у срезу ужичвом 6,') у срезу пчињском 3/) у срезу посаво-тамнавском 3, у срезу јабланичком 2 (1 неиронађено), у срезу бањском 2, у срезу качерском 2, у срезу лепеничком 2, у срезу орашком 2 и по 1 у срезовима: врачарском, колубарском округа ваљевског, оба јасеничка, поречком расинском, деспотовачком, ресавском, левачком, параћинском, мачванском, пожаревачком, голубачком, хомољском, таковском, подунавском, моравског округа нишког, бољевачком, добричком, косаничком, црногорском, моравичком, 3 ) нишком и у вароши Пожаревцу. Детоубиство ;је извршено у срезу тамнавском. Нехотична убиства извршена су у срезовима: крагујевачком, голубачком, добричком и драгачевском. Покушаја убистава било је: у срезу грочанском 2, у срезу посавском округа београдског 2, у срезу параћинском 2, у срезу орашком 2, у срезу добричком 2,

') Сва ова убиства извршио је из оовоте Нитор Николић из Гоотинице, који је раније био осуђен на -2 0 година робије због убиотва и оа ооуде пуштен •27. маја прошле године. 2 ) Једно од ових убиотава извршили оу Арнаути са карауле (( КолиШ1е» (Турска) над Ђорђем Јовићем, нашим пограничним стражаром. : ') Три турока аскера са карауле аТисавица 9 ранили су 13. пр. месеца ДрагутИна Стаменића, из Кушића, од које је ране Драгутии умро.

у срезу моравичком 2, у срезу млавском 2, и по 1 у срезовима: колубарском округа бео! радсиог, подгорском, масуричком, неготинском, трстеничком, расинском, деспотовачком. нишком, јадранском, пожаревачком, моравском окр. пожаревачког, љубићском, подунавском (непрона(,ен), бољевачком, зајечарском, прокупачком, студеничком и трнавском (непронађеи), Највећи број ових дела извршен је у међусобној свађи и освети. Разбојииштва су извршена: у срезу пчињском 2, (1 непронађено), у срезу трнавском 2 (1 непронађено). и по 1 у срезовима: гружанском поречком (непронађено), беличком, моравском окр. нишког, сврлзишком, рађевеком, пожаревачком (непронађено), јасеничком округа смедеревског, прокупачком и у вароши Београду. Силоваље је извршено у срезу рамском. Тешке телеспе повреде извршене су: у срезу колубарском окр. београдског2, у срезу грочанском 2, у сре.зу космајском 2 и по 1усрезовима: врачарском, колут барском окр. ваљевског, ресавском, ра!,евском, поцорском. мачванском азбуковачком, пожаревачком, млавском, љубићском, орашком, прокупачком и студеничком. Пал.евине су извршене: у срезу звишком 4, у срезу брзопаланачком 3, у срезу мачванском 3, у срезу подунавском 3 (1 пронаћена), у срезу орашком 3^ у срезу колубарском округа београдског 2, у срезу кључком 2, у срезу расинском 2 (1 прона1)ена), у срезу деспотовачком 2 (1 пронађена), у срезу нишавском 2 , у срезу алексиначком 2, у с.резу хомол,ском 2, у срозу добричком 2 и по 1 у срезовима: посавском.округа ваљевског, јабланичком, неготинском, поречком, ражањском, левачком (пронађена), бањском (пронађена), нишком, сврљишком (пронађена), лужничком, јадранском, моравском округа пожаревачког, рамском, голубачком^заглавском, зајечарском, прокупачком, понсешком и драгачевском. Вредност ових паљевина износи око 12.500 динара.