Policijski glasnik

БРОЈ 40.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИОТ МИНИОТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „ролИЦИ^СКИ ГЛАСНИК" издази једанпут, а према потреби и више пута недељно. Претплата се подаже. у иапред, и- то најмање за пола године, код свију иолицијских власти, п износи: 20 дипара на годину за државна и ошптинска надлештва, а за све друге претплатиике у опште 12 динара годишње. За пнострапство: годип ље 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједпни бројеви „Полицијског Гласипка" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО АИ Г1 Е Т А Р I по милости Божјој и вољи народној Краљ Србије На предлог Нашег Министра унутрашњих дела, ио саслушању Нашег Министарског Савета, а наосиову члана 54. и 101. Устава земаљског, решили смо и решавамо: Народна Скуиштина састављена из Народних Посланика, изабраних за скупштинску нериоду: 1906., 1907., 1908. и 1909. године, сазива се у други редован сазив на дан првога октобра ове године у Београду. Наш Министар унутрашњих дела нека изврши овај указ.

22. септембра 1907. год. у Београду

Министар Унутрашњих Делв, Наст. Н. ПетровиЋ с. р.

П Е Т А Р

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Гавета решено је, да се: Михаило Церовић, управник прве класе Управе града Веограда, на основу §. 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у стање иокоја с пенсијом која му припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 19. септембра 1907. год. у Боограду.

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је» на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, поставити: за управника прве класе вароши Београда, Драгутина Милићевића, председника прве класе Пореске Управе с платом коју је и досад имао, — по нотреби службе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 19. септембра 1907. године у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, решено је: да се Др. Живку Михајловићу, назначеном лекару среза златиборског уважи оставка, коју је иоднео на државну службу. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 18. сепгембра 1907. год. у Београду. СТРУЧНИ ДЕ0

ДОКАЗ У ИРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

(НАСТАВАК) Сем деловође, увиђају морају нрисуствовати и два грађанина, који служе као сведоци, који посведочавају, да је све у истини онако, како је у протоколу записано. Како је у генералиој истрази јавност искључена, то је њихово присуство потребно као гарантија, да ће се све урадити по закону. Ови присутни сведоци, према томе, имају и право и дужност да у протоколу примете сваку пеправилпост иследникову приликом вршења увиђаја. 2. Што се тиче права странака, да присуствују увиђају, то се мора правити разлика између обвињеног и тужиоца. Законодавац обвињеном само по изузетку допушта, да присусгвује увиђају, и то само онда »ако се власт отуда нада, да ће он од тога што признати, или каква објашњења о њима (траговима) дати. <( Дакле, присуство увиђају није право, већ само дужност обвињеног. Иследник је позван да оцени у сваком случају, је ли потребно његово присуство или не. Законодавац је чак у наведеном § 54 казао и то, у ко.јим