Policijski glasnik

БРОЈ 4

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

јом за права и повериоца и дужника и задругара. Не смемо пропустити а да не напоменемо, да пре овога свега, в.тгаст мора узети у попис део дужников (половину трећину, четвртину, што зависи од броја задругара), те да тако створи залогу за повериоца у смислу § 469. грађ. суд. поступка, јер би се чекањем на свршетак рада изборног суда, могла изиграти права повериочева отуђивањем покретне и непокретне имовине од стране дужника и задругара му. Тако, ако је непокретно имање, па би уз дужника била још два задругара, оида би се узео у попис трећи део сваке парцеле, описујући у пошгсу целу парцелу са суседима; а ако би била покретност, онда трећи део сваке ствари, описујући је такође у целини. Ова радња не би била противна ни тач. 2. 471. грађан. суд. пост. јер и та одредба речима: »но међутим може се и на то забрана ставити.« казује, да обезбеду ипак треба извршити, само нродаји приступити тек по коначној .деоби. Овакав начин био би правилнији од онога који се износи у т. 2. овога питања. Као што смо и у току овога одговора казали, и полицијске власти пма.ју права послужити се аналогијом и разумним тумачеи.ем закоиа, о којима говоре §§ 8. и I 0. грађ. закона, кад год је реч о примени грађанског закона и грађ. суд. поступка. II. Суд општине мрсаћске у срезу жичком. актом својим Бр. 66, пита: »Село Мусина Река, које је у саставу ове општине, има засебну своју утрину, уписану у пописну књигу Б. истога села под Бр. 36. у величини од 16-80 хектара. коју уживају они сељани, који имају стоке, па према броју стоке и порез плаћају на ову утрину. Збор тога села на своме сеоском састанку одлучио је, да ову утрину поделе сељани међусобно према броју с.војих грађана. и обратили су се овом суду за објашњење и одобрење ове одлуке. Моли се уредништво за упуство. могу ли сељани села Мусине Реке поделити ову своју утрину и како, као и то. како ће се на случај деобе од сада порез распоређивати, ногато прелази у својину појединаца, и пошто ће извесни делови припасти и онима ко]и немају стоке ?" На ово пнтање одговарамо : Зашто сељани села Мусине Реке не могу ноделити сеоску утрину, објашњеио је у Бр. 40. „Полицијског Гласника" за 1906. годину на страни 334. псд II, поводом питања суда опгатине рибарске у срезу хомољском. Нека часнигатво општинско прочита то објашњење, па ће му бити јасно какво право имају села и општине на сеоске и општинске утрине. Према томе. сваки покушај сељана да ову утрину разграбе. треба сузбити мерама, које предвиђа § 375. а. крив. закона.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж Е С Е Симу Живковића, званог „Гиљанац", трговца из Врање, тражи начелотво округа врањског депешом Бр. 7 29, ради извршења једне преоуде којом је кажњен оа 156 динара и.ш 20 дана затвора због критмчарења муниције. Сима је отар 28 година, оредњег раста, у лицу сувоњав, косе, бркова и очију црних, у цивидном оделу. Пронађеног греба спровеети помонутом начелству. Ристу Поповића, ии Куршумлије, којп је још ире годнну дана отумарао од кућо, ог/гавивши жепу са доцом, тражи начелпик среза косаничког акто.м Бр. 22 4. Риста јс стар 34 године, омаленог раста, у лицу смеђ, брија се. Нронађеног треба опровестп поменутом начелнику Росу одвојено живећу жену Петра Милооављевпћа, п : ј ,1. Видовс сроза параНииоког, тражи начелиик среза ражатвског акто.м 1>р. 285, код когп и.ма да пздраш 20 дана загвора. Роса је оредњег раста, дежмекаста, косо црпе, очију граорастих, у лпцу црна. Пронађену треба спроиеоти поменутом начелнику.

Драгомира Косавчевића, шегрта Владимира Лазарезића опанчара из Крагујевца, кога је нестало пре неког времеиа, и до сада се о њему није ништа сазнало, тражи начелство округа крагујевачког актом Бр. 23 4, ради предаје родитељима. Драгомир је отар 1 4 година, оредњег раста, у лицу црномаљаст, црних очију, косе црне. Пронађеног греба спровести поменутом начелству. Станојку жену Милутина Станковића, радника из Београда, која је 16. ов. м-ца побегла од куће из села Церовца, среза јаоеничког окр. омедеревоког, и однела са собом разне ствари, гражи Управа града Београда актом Бр. 2103, ради нредаје њеном мужу. Станојка је стара 3 0 година, високог раста, у лнцу плава. Раније је радила у Фабрици шећера. Пронађену треба спровесги Управи града Београда. ■ ■ СКРШЋЖ СЕ ПАЖЊА Још поћу^између 9. н 10. децембра прогале године нестлло је Јеврема Моравчића, земљоделца, из Ушћа, о[)еза отуденичког, и до садг. се нишга о њему није сазнало. По казивању љегово жене он јо те ноћп отигаао наоружаг са пушкам „Пибодијовог" система и револвером, по свој прилици у намерп да вргаи кријумчарерве турског дувана, јер је он то врло често чинио, и она мисли да је негде у кријумчарењу убијен. Али власт сумња у овај исказ љегове :кене п мисли да је она њега убила па прикрила његов леш. Јеврем је стар 3 4 године, у лицу сувоњав, средњег раота, косе риђе, очију граорастих, ретких малих бркова, у обичном сељачком оделу. Позивају се све влаоти, а и приватни се моле, ако би што знали о Јеврему да о томе пзвесте начелника среза студеничког с позивом на акт Бр. 7 29.

П О Т Е Р Е Андра Илић, син Алекое Илића, трговца из Зајечара, ноћу између 13. и 14. оп. м-ца узео је кључеве од касе који су се налазили под јастуком у кревету његовог оца, отворио касу и однео 3000 динара у новцу и 27 комада акција београдске банке (( Меркур", па је по извршењу дела одмах побегао из Зајечара заједно оа Мицом Трифуновићевом, невачицом, родом из чачанског округа. Лазар код оебе нма загранични пасош издат од начелства окр. тимочког 12. ов. м-ца Д.\; 333, П№ 125. Позивају се све полицијске и општинске власти да их у својим домашајима потраже и пронађане стражарно спроведу пачелству округа тимочког с позивом, иа депешу Бр. 582.

Живојин "Бурђевић, земљоделац нз оела Јагњила, срсза јасоничког окр. омодеревоко!, стављеп је под кривичиу пстрагу због разбојништва са убистном извршоног нлд Илијом Мпрковпћем, из Бјелоша, алп се до сада није .могао пронаћп, јер је по сл-.нању, да га власг тражц, одмах побегао. Он је стлр 25 — 28 годипа, сродњег расга, у лпцу идав, у сел, ;чком оделу, па погама пма оианкс. '1'отогр нчтј.ч леша убпјсног Илпје изнега ј • у 15. броју „Полиц. Гласника" од нрошле годппИо.ашају се свс иолпцпјске п ошипшоко вшоти да Жпвојина живо потражо и пронађепог стражарно спроведу пачелиику среза јасеничког окр. крагујевачког с позивом на депешу Бр. 1417. Петар Замбони, адвокаг из Венеције, који је пмао да одговара за ФалоиФикат, 22. ов. м -ца по новом, побегао је из Венеције и до оада се није ништа о њему сазнало. Петар је стар 42 године, средњег раета, прилично развијен, у лицу цриомањаст, црних очију, правилног носа, косе, браде и бркова црних. Како није искључена могућноот да је Петар прешао у Србију, то на молбу ита.шјанског посланства из Београда, износимо ову потерницу п нозивамо све влаоти да га потраже и у сдучају проналаска о гоме известе Минисгарство унуграшњих дела о позивом на акт Бр. 107 6, или ово уредннштво.

Марко Пивљанин, родом из Црне Горе, а који је живео у селу Краварима, срезу косаничком, има да одговара код начелника среза косаничког за убиегво Зарије Марипковића, монополског контролора, али је ио сазнању да га власт тражи одмах иобегао н до сада нијо пронађеп. Марко је огар 40 година, округлог лица, очију граораотих, коое смеђе, малих риђпх бркова, брија се; од одела има ца себи: копоран п чакшире од црног сукиа, на глави шајкачу а на ногама онанке. Нока га сво полицијске и општинске влаоти живо потраже и пронађеног стражарно спроведу начелнику среза косаничког с позивом на депешу Бр. 810.

Милан Милутиновић — Јовановић Дазаревић — Симић, коцкар, родом из села Багрдана, среза беличког, решењем алексиначког првостепеног суда од 5. јануара 1908. год. Бр. 3 5 4, стављен је под суд и притвор због саучешћа у проотој крађи, али до сада се није могао пронаћи и притворити. Милан је стар 22 године, средњег расга, у лицу ирно-