Policijski glasnik

ВРОЈ 33.

У ВЕОГРАДУ НЕДЕЉА 17. АВГУСТА 1908.

ГОДИНА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖВЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРПТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

= ,ПОЈ1ИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК" излази једалпут, а ирема потреби и више пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијоких власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска, надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За ииостранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

П Е Т А Р I ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ Крал> Србије На предлог Председника Нашег Министарског Савета, разрешавамо: Председника Нашег Министарског Савета и Министра Грађевина Петра Велимировића, од дужности Министра Грађевина, задржавајући га даље за Председника Нашег Министарског Савета без портФеља; Нашег МинистраИностраних Дела и Заступника Министра Правде Д-ра Милована Ђ. Миловановића, од дужности Заступника Министра Правде; Нашег Министра Финансија и Заступника Министра Народне Привреде Д-ра Михајла М. Поповића, од дужности Заступника Министра Народне Привреде. А ПОСТАВЉАМО : За Нашег Министра Народне Привреде Косту Главинића, проФесора Велике Школе у пензији; за Нашег Министра Грађевина Милоша Савчића, инжињера и Народног Посланика; за Нашег Министра Правде Косту Тимотијевића, јавног правозаступника и Народног Посланика. Председник Нашег Министарског Савета нека изврши овај указ. 11. августа 1908. год. у Соко-Бањи. П Е Т А Р с. р. Председпик Миииетарског Савета, П. ВелимировиЋ , с. р,

КРЕТАНзЕ КРИМИНАЛИТЕТА у месецу јуну 1908. год. Према званичним извештајима окружних начелстава и Управе града Београда у току месеца јуна извршено је у Србији :

38 1 2 32 12 ■ 3 22 45 150

1. Убистава 2. Детоубистава 3. Нехотичних убистава • • 4. Покушаја убистава • • ■ • 5. Разбојииштава 6. Силовања 7. Тешких телесних повреда 8. Даљевина 9. Опасних крађа 10. Злоиаиерних поништајатуђих ствари 35 Од изложених дела пронаћено је: Убистава 33 или 86 - 8%Детоубистава 1 „ 100°/ о . Нехотичних убистава • 2 » 100%. Покушаја убистава • • 31 » 96%. Разбојништава • ■ • • 10 ,, 8;ј%. Силовања 3 » 100°/ о Тешкихтелеснихповреда 21 ,, 95%Паљевина 9 » 20%. Опасних крађа ■ • • • 56 » 37%. Злонамерних поништаја туђих ствари • • • • 6 » 17%,. НајвеКи број убистава извршен је помоћу ватреног оружја (19), затим помоћу оштрог (6), помоћу туиог (6), задављивањем (4), дављењем у води (2) и трљањем (1). Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у међусобној свађи за 13 случаја, у освети за 11, у неморалним аобудама за 3, у нужној одбрани за 2, у заблуди за 2, у користољубљу за 1, у очајању за 1 и у вршењу званичне дужности за 1 случај. За четири случаја узроци су непознати. Посматрана према местима у којима су извршена, изложена убиства јављају се: у срезу јасеничком округа крагујевачког 3, у срезу расинском 3, у срезу прокупачком 3 (1 непронађено), у срезу

косаничком 3 (2 непронађена), у срезу ресавском 2, у срезу пожаревачком 2, у срезу хомољском 2, у срезу ужичком 2 и ло 1 у срезовима: космајском, колубарском округа београдског, гружанском, крајинском, темнићском, деспотовачком, параћинском (непронађено), оба моравска, рамском, љубићском, заглавском, бољевачком (непронађено), добричком, рачанском, моравичком и уварошима : Смедереву и Београду. Једно детоубиство извршено је у срезу студеничком. Нехотична убиства извршена су по 1 усрезовима: тамнавском и косаничком. Покушаји убистава извршени су: у срезу зајечарском 3, у срезу космајском 2, у срезу неготинском 2, у срезу кључком 2, у срезу параћинском 2, у срезу прокупачком 2, у срезу рачанском 2, у срезу јадранском 2 и по 1 у срезовима: колубарском округа београдског, јабланичком, власотиначком, гружанском, ресавском, сврљишком, нишавском (непронађен), мачванском, посаво-тамнавском, голубачком, моравском округа пожаревачког, хомољском, косаничком, драгачевском и моравичком. Скоро сва ова дела извршена су у међусобној свађи и освети. Разбојништва су извршена: у срезу драгачевском 2 и по 1 у срезовима: посавском округа београдског, масуричком (непронађено), расинском, копаоничком, ресавском, рамском, звишком, бољевачком, зајечарском (непронађено) и трнавс.ком. Силовања су извршена у срезу алексиначком 2 и у срезу параћинском 1. Тешке телесне повреде извршене су: у срезу колубарском округа ваљевског 2, у срезу масуричком 2 (1 непронађена), у срезу сврљишком 2, у срезу жичком 2 и по 1 у срезовима: грочанском, брзопаланачком, ражањском, левачком, рађевском, пожаревачком, рамском, љубићском, орашком, зајечарском, ариљском, ужичком, рачанском и студеничком.

г ) Ово убиство извршили су непознати Турци.